Α. Γούλας ιατρός – ιατροδικαστής, καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ: Η κεταμίνη δίνεται πριν από το χειρουργείο – Μπορεί να σκοτώσει

Εδώ και λίγες ώρες όλη η Ελλάδα ασχολείται με την κεταμίνη. Την ουσία, που ανιχνεύθηκε σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό της πρωτότοκης κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη στην Πάτρα. Η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως αναισθητικό στο στάδιο της προνάρκωσης πριν από το χειρουργείο και μπορεί να σκοτώσει, λέει στο Mononews ο ιατρός – ιατροδικαστής, καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Αντώνης

Γούλας.

«Η κεταμίνη είναι μια γνωστή ουσία, δεν είναι κάτι καινούριο. Χρησιμοποιείται σαν αναισθητικό στο στάδιο της προνάρκωσης κυρίως σε παιδάκια και έχει γρήγορη έναρξη δράσης», εξηγεί ο κ. Γούλας.

«Μπορεί να σκοτώσει σε μεγάλη δόση, αλλά και σε θεραπευτική δόση, αν η χορήγησή της δεν γίνει στο σωστό μέρος. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση ούτε καταγεγραμμένα περιστατικά, που να έχει χορηγηθεί κεταμίνη για να προκληθεί θάνατος, να χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, σαν ουσία για εγκληματική ενέργεια».

Η ουσία είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από άλλους αντίστοιχους φορείς ως αναισθητικό. Μερικές φορές, ωστόσο, οι γιατροί το συνταγογραφούν για «εκτός ετικέτας» (off label ) χρήσεις, όπως η κατάθλιψη. Εκτός ετικέτας σημαίνει ότι ένα φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων, που δεν έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Στα παιδιά συνήθως χορηγείται σε σταγόνες μέσα σε έναν χυμό, για να είναι πιο εύκολη η κατάποσή του και για να μην στρεσάρονται οι μικροί ασθενείς πριν από την χειρουργική επέμβαση.

«Μπορεί να δοθεί σε διάφορες μορφές. Και σε σταγόνες και σε ρινικό σπρέι ή και σαν υπόθετο. Και ενδοφλέβια και ενδομυϊκά.

Η κεταμίνη έχει κι άλλες ιδιότητες. Έχει και διεγερτική δράση και ψευδαισθησιογόνο δράση, κάνει και κάτι σαν τη λεγόμενη διαχωριστική αναισθησία, δηλαδή δεν σε κοιμίζει εντελώς, γιαυτό το δίνουν σε παιδάκια. Όποιος πάρει αυτό το φάρμακο αντιδρά σε ερεθίσματα αλλά δεν καταλαβαίνει, δεν έχει αντίληψη.

Επιπλέον έχει και παράνομη χρήση. Χρησιμοποιείται και σαν ψυχαγωγικό φάρμακο, σαν ουσία κατάχρησης δηλαδή. Και, μάλιστα, ευρέως σε κάποιες χώρες. Τέλος χρησιμοποιείται και από τους κτηνιάτρους σαν αναισθητικό», τονίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Μια από τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης ουσίας είναι ότι προκαλεί απώλεια μνήμης και απώλεια αντίληψης. Το άτομο, δηλαδή, παύει να καταγράφει όσα γίνονται γύρω του. Ενίοτε χρησιμοποιείται και σαν χάπι βιασμού.

Ο κ. Γούλας επισημαίνει, πάντως, ότι οι περισσότεροι καταγεγραμμένοι θάνατοι από κεταμίνη διεθνώς αφορούν στην υπερδοσολογία κατά την ψυχαγωγική χρήση.

Διαβάστε επίσης

Πάτρα: Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου – Προσπάθησαν να λιντσάρουν τη μητέρα της

Θεοδωρικάκος για σύλληψη Πισπιρίγκου: Η ΕΛΑΣ κινήθηκε με επαγγελματισμό – Ο λόγος τώρα στη Δικαιοσύνη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γούλας, Φαρμακολογίας ΑΠΘ, – Μπορεί,goulas, farmakologias apth, – borei