Άδωνις Γεωργιάδης: Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρετε ακόμα τι είναι το Google

Το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή εξήγησε στην απάντησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή της Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χαράς Καφαντάρη,  με θέμα: «Συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμπόρων»:

«Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας μιλήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Χθες το βράδυ βγήκε ανακοίνωση του κυρίου Παππά για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Πολύ γρήγορα ο κύριος Παππάς κατάλαβε ότι αυτή ήταν κάποιου είδους αστείο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι την έγραψε ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Αυτός που την έγραψε πρέπει να απολυθεί αμέσως γιατί εξέθεσε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ φοβερά.

Εγώ δεν τη σχολίασα από συναδελφικότητα. Και με έκπληξη σάς άκουσα να την επαναλαμβάνετε. Με συγχωρείτε που θα το πω, η ανακοίνωση του κυρίου Παππά είναι για γέλια.

Γράφει ο κύριος Παππάς χθες: «Σήμερα ανακοινώθηκε ότι την επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν το Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις από τις 140.000 που κατέθεσαν σχετική αίτηση και τις πάνω από 200.000 που ανέστειλαν την λειτουργία τους. Δηλαδή μόλις το 6% όσων αιτήθηκαν και το 4% όσων ανέστειλαν την λειτουργία τους».

Και λέει: «Η ενίσχυση είναι ψίχουλα καθώς, για παράδειγμα, για επιχείρηση με τζίρο 400.000 ευρώ και 4 εργαζομένους δεν ξεπερνά τα 933 ευρώ». Αυτά είπατε και εσείς προηγουμένως. Μόνο το τελευταίο δεν είπατε. Και είπατε για τον Ιούνιο, δεν είπατε ότι θα τα δώσουμε τον Ιούνιο;

Λοιπόν, πάμε τώρα να καταλάβουμε τι είναι επιστρεπτέα προκαταβολή, διότι αν δεν έχετε καταλάβει αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εσείς που είστε και τραπεζικός, έχουμε φοβερό πρόβλημα.

Πρώτα από όλα, πάμε στα βασικά, δεν θα δώσουμε τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο θα δώσουμε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο. Δηλαδή, 1 δισεκατομμύριο θα δοθεί τον Μάιο και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο τον Ιούνιο, που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Δεύτερον, στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, λέγεται mybusinesssuport, μπαίνετε και βλέπετε. Τι γίνεται σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα; Κάθε λεπτό που περνάει, μετράει το ρολόι πόσες επιχειρήσεις εγκρίνονται και παίρνουν τα λεφτά.

Την ώρα που έβγαλε την ανακοίνωση ο κύριος Παππάς είχαν πάρει τα λεφτά, 8.600 επιχειρήσεις. Μέχρι να του απαντήσει ο κύριος Σταϊκούρας μία ώρα μετά, στις 8:00 το βράδυ, είχαν γίνει 22.400. Σήμερα, αν πατήσετε Google στο κινητό σας, στο mybusinesssuport, θα έχουν πάει, ξέρω εγώ, 35.000, μέχρι το βράδυ 60.000.

Δεν το έχετε καταλάβει ακόμα αυτό. Δηλαδή, είστε παντελώς άσχετοι. Πάμε να το εξηγήσουμε: 91.000 επιχειρήσεις, από τις 110.000 που έκαναν αίτηση, θα πάρουν το μήνα Μάιο, μέσα στην εβδομάδα, 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τον Ιούνιο θα πάρουν άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Στο παράδειγμα, μία επιχείρηση με 4 εργαζομένους δεν θα πάρει 933 ευρώ, όπως γράφει ο κύριος Παππάς, θα πάρει by default, από τον αλγόριθμο, 4.000 κατ’ ελάχιστον.

Αυτά τα γράφει η πλατφόρμα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής, δεν χρειάζεται να είσαι τομεάρχης, δεν χρειάζεται να είσαι πρώην τραπεζικός, απλώς χρειάζεται να ξέρεις το Google Search και να μπεις στην πλατφόρμα.

Εάν αυτά, κυρία Καφαντάρη, δεν τα έχετε καταλάβει στο ΣΥΡΙΖΑ και έχετε κυβερνήσει την Ελλάδα 4,5 χρόνια, είναι θαύμα που έχει μείνει το κτίριο της Βουλής όρθιο.

Άρα, επανέρχομαι για να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση σοβαρών ανθρώπων.

Όλα όσα είπατε στην πρωτολογία σας, 5,5 λεπτά, διαγράψτε τα. Αν θέλετε να κάνουμε καλόπιστη συζήτηση καλόπιστων ανθρώπων, θα μιλάμε στα σοβαρά για αυτά που γίνονται στα αλήθεια και να μας κρίνετε για αυτά που κάνουμε λάθος, καμία αντίρρηση, εγώ δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια.

Και να σας ζητήσω και συγγνώμη που δεν απήντησα στην ερώτηση που με ψέξατε εν μέρει στην αρχή. Πράγματι, μου καταθέσατε μία γραπτή ερώτηση. Με συγχωρείτε αλλά στις 25 – 26 Μαρτίου, δεν πρόλαβα να απαντήσω μία ερώτηση.

Εγώ, κύριε Πρόεδρε, τα στατιστικά της Βουλής τα αποδεικνύουν, είμαι από τους πιο συνεπείς των κοινοβουλευτικών, δεν χάνω ποτέ ερώτηση. Προηγουμένως με ακούσατε ότι στην ερώτηση του συναδέλφου από το ΚΚΕ δεν απαντάμε γιατί ο συνάδελφος είχε κώλυμα και δεν μπόρεσε να έλθει, ο Υπουργός είναι εδώ.

Να απαντήσω, λοιπόν, και στην ερώτηση για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω και να πάω μετά στην δευτερολογία, ελπίζω στη δευτερολογία να είστε πιο διαβασμένη, εν πάση περιπτώσει, γιατί η πρωτολογία ήταν τραγωδία πραγματικά.

Λοιπόν, πάμε να το εξηγήσουμε για το μείζον που ενδιαφέρει τους καταστηματάρχες για τα τραπεζοκαθίσματα, τα δημοτικά τέλη και όλα τα υπόλοιπα τα οποία σωστά ρωτάτε γιατί έχουν σημασία.

«Στην παράγραφο 8 του άρθρου 37 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με ημερομηνία 20/3/2020 γράφουμε – είναι ακριβώς για την ερώτησή σας: με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρήσεις της διασποράς του κορονοϊού Covid-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 κλπ, μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών και τα λοιπά».

Το διαβάζω γιατί γράφετε στην ερώτηση αν θα προβλέψουμε νομοθετικά να υπάρχει απαλλαγή των τελών των επιχειρήσεων που κλείνουν. Και αυτό το προβλέψαμε.

Και μάλιστα, μια και έχουμε περάσει στα διαδικτυακά, κύριε Πρόεδρε, ο Δήμος Αθηναίων παραδείγματος χάριν, και να συγχαρούμε για αυτό τον κύριο Μπακογιάννη, έχει φτιάξει μία πολύ εύχρηστη πλατφόρμα που μπαίνουν οι επιχειρήσεις και απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυτών που έχουν κλείσει λόγω Covid-19.

Και το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι δήμοι. Αναφέρω τον Δήμο Αθηναίων γιατί είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας και αφορά κατά τεκμήριο τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Άρα, αυτά που με ρωτάτε στην ερώτηση, μεταξύ της καταθέσεως της ερωτήσεως και της σημερινής συζητήσεως, από δική μου καθυστέρηση, το ξεκαθαρίζω, για να μη σας αδικήσω σε αυτό, έχουν ήδη απαντηθεί από την Κυβέρνηση. Έχουν νομοθετηθεί, έχουν γίνει ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχουν απαλλαγεί από τα τέλη οι επιχειρήσεις.

Το λέω γιατί θέλω να σας πείσω ότι εγώ είμαι εξαιρετικά πρόθυμος να κάνουμε με το ΣΥΡΙΖΑ μία συζήτηση λογικών ανθρώπων. Και αν έχετε πραγματικά μία καλή ιδέα που δεν την έχουμε σκεφτεί, όχι μόνο είμαι πρόθυμος να την υιοθετήσω αλλά να το διαφημίσω κιόλας ότι αυτό είναι ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά να μιλάμε επί πραγματικών γεγονότων, και θα κλείσω με αυτό, και όχι με χαιρεκακία. Γιατί, κυρία συνάδελφε, και θέλω να το πω στη Βουλή όταν έβγαλε η Commission τις προβλέψεις για την ύφεση του 2020, πράγματι είχε την Ελλάδα ως την χώρα με την πιθανότητα να έχει τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την ευρωζώνη, ύψους -9,7%.

Δεν πέρασε μία ώρα από την ανακοίνωση της Commission και χαιρέκακα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: οι καταστροφικές επιλογές της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη οδηγούν την Ελλάδα σε 9,7% ύφεση, και τα λοιπά, και τα λοιπά.

Και δεν πρόσεξε αυτός που έγραψε το δελτίο τύπου ότι κάτω από την Ελλάδα ακριβώς η αμέσως επόμενη, είναι η Ισπανία και μαζί με την Ιταλία συμπληρώνουν την τελευταία τριάδα. Ξέρετε πόσο προβλέπει η Commission για την Ισπανία; Ύφεση -9,4%.

Δεν κατάλαβα, κυρία Καφαντάρη, για το -9,7% στην Ελλάδα φταίνε οι καταστροφικές επιλογές της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη αλλά για το -9,4% της Ισπανίας δεν φταίνε οι Podemos του Ιγκλέσιας, του φίλου του Τσίπρα και του αδελφού κόμματος των κομμουνιστών της Ισπανίας; Δηλαδή μονά ζυγά δικά σας;

Να μην είστε χαιρέκακοι με το γεγονός ότι έχει ενσκήψει μια μεγάλη παγκόσμια κρίση, ούτε να ελπίζετε ότι επειδή θα επέλθει οικονομική καταστροφ, θα ξαναπάρετε την εξουσία.

Ούτε οικονομική καταστροφή θα έρθει. Μια χαρά τα πάμε και σε αυτόν τον τομέα, όπως τα έχουμε πάει μέχρι τώρα. Και ο Έλληνας με αισιοδοξία θα αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Κατ’ αρχάς, κυρία συνάδελφε, συγγνώμη αν το ύφος μου σας φάνηκε οξύ. Δεν είχα αυτή την πρόθεση. Πράγματι ανέβασα λίγα ντεσιμπέλ, κυρίως όταν συνειδητοποίησα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρετε ακόμα τι είναι το Google. Ήταν μια αποκάλυψη για εμένα.

Είναι απολύτως προφανές ότι το κόμμα το οποίο αντιτίθεται στο e-learning στα σχολεία, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν έχει καταλάβει ακόμα πώς δουλεύει το διαδίκτυο.

Ξαναλέω, λοιπόν, βγάλατε εχθές μία ανακοίνωση από τον Τομεάρχη Οικονομικών, τον κύριο Παππά, για την επιστρεπτέα προκαταβολή που αποδεικνύει ότι ο κύριος Παππάς, Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, και εσείς ως Βουλευτής δεν είχατε καταλάβει ούτε τι είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, ούτε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το αφήνω στους συμπολίτες μου να το κρίνουν, όπως κρίνουν όλους μας.

Πάω στο δεύτερο, γιατί δεν μπορώ να το προσπεράσω. Μάλιστα, κυρία Καφαντάρη, ζείτε σε καπιταλισμό. Δεν ξέρω εάν το ξέρετε. Έτσι είναι. Και από ό,τι θυμάμαι, η τελευταία σας απόπειρα να τον συντρίψετε το 2015 οδήγησε στην περίφημη κωλοτούμπα και μετά ζήσατε κανονικά σε καπιταλισμό. Άρα, και εσείς σε καπιταλισμό ζείτε και εγώ σε καπιταλισμό ζω. Αφήστε τώρα τα υπόλοιπα, τις ονειρώξεις των νεανικών σας χρόνων.

Πάμε τώρα στο μείζον. Ποτέ ο κύριος Θεοδωρικάκος δεν είπε «όποιος θέλει θα ζήσει και όποιος θέλει θα πεθάνει». Στην ερώτηση «εάν θα παρέμβει νομοθετικά το κράτος να ρυθμίσει πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις», απήντησε το προφανές ότι: «στο σύστημα που έχουμε, που μάλιστα λέγεται καπιταλισμός, το κράτος δεν μπορεί να παρεμβαίνει νομοθετικά στο πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις» και απαντώ: «και ευτυχώς».

Τώρα, ως προς το αν είμαστε εδώ λόγω του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό είναι το μόνο στο οποίο θα έχουμε μία κάποια συμφωνία. Πράγματι, εν μέρει είμαστε εδώ λόγω του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, είμαι εγώ Υπουργός λόγω του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εάν δεν είχε κάνει την πολιτική ζωή τόσο τοξική ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε μπορέσει να κερδίσουμε στη μάχη των ιδεών και άνθρωποι σαν και εμένα να είναι σε αυτούς τους υπουργικούς θώκους. Αυτό σας το χρωστώ.

Δεύτερον, διότι εάν δεν είχατε καταστρέψει την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, και είναι αυτή επίκαιρη συζήτηση μετά την ανανέωση της θητείας του Διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος, του κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, και τη χθεσινή θα έλεγα γλαφυρή έως χιουμοριστική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποτε θα ξαναβρεθείτε στα μαρμαρένια αλώνια με τον Διγενή Ακρίτα.

Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, για να έρθω στο μείζον. Πράγματι ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας ως Διοικητής Τραπέζης Ελλάδος το πρώτο εξάμηνο του 2015 απεδείχθη ένας από τους πιο σοβαρούς πυλώνες της αστικής δημοκρατίας της χώρας.

Είναι λογικό να τον μισείτε, σας εμπόδισε να φάτε τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και να κάνετε ρεσάλτο στο Νομισματοκοπείο και αυτό δεν του το συγχωρέσατε.

Στείλατε έλεγχο στη γυναίκα του, παραλίγο να τον κλείσετε φυλακή με ψεύτικες κατηγορίες για τη Novartis και τώρα βγάζετε τη χολή σας που ανανεώνεται η θητεία του για άλλα 6 χρόνια.

Δεν πειράζει, θα σας περάσει και αυτό. Τι να κάνουμε; Τα έχει αυτά η ζωή.

Πάμε τώρα στο μείζον. Το ξαναλέω, όταν έρχεστε στη Βουλή θα πρέπει να είστε ως βουλευτής διαβασμένη. Μου λέτε: «Λέτε για χρήματα, κύριε Υπουργέ, αλλά οι πολίτες μας θέλουν να ακούσουν πράξη. Κάνετε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και το αποτέλεσμα;». Λέω τις φράσεις της κυρίας συναδέλφου.

Μάλιστα. Πάμε στο αποτέλεσμα. 1,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας πήραν τα 800 ευρώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα; 160.000 επιστήμονες πήραν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα 600 ευρώ. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα; Τι είναι; Θεωρία;

Είπατε ψευδώς ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Κυρία συνάδελφε, υπάρχει ένα όργανο που λέγεται ΕCOFIN στο οποίο μετέχουν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί βγήκε και ο πίνακας με τα μέτρα ανά χώρα. Η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πάνω από το 2%.

Και αυτό είναι και ολίγον θαύμα, αν σκεφτείτε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα με τα χειρότερα οικονομικά από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε εν μέσω της κρίσεως του κορωνοϊού όχι μόνο να «συντρίψει» κατά τον Πολ Κρούγκμαν τον κορωνοϊό – με την έκπληξη του Κρούγκμαν για το ότι η Ελλάδα το κατάφερε αυτό. Αλλά κατάφερε παράλληλα στην οικονομία να κινηθεί πάρα πολύ ταχύτερα.

Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που πήρε έγκριση του εγγυοδοτικού της προγράμματος από την κυρία Βεστάγκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρώτη χώρα. Κινηθήκαμε ταχύτερα από όλους τους άλλους και στην οικονομία.

Άρα, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία λέτε, δεν ξέρω πού τα βγάζετε και πού τα βρίσκετε. Ούτε το 0,7% του ΑΕΠ έχουμε δώσει, ούτε μόνο 1,4 δισεκατομμύρια έχουμε δώσει. Όλα τα νούμερα που είπατε, είναι λάθος. Ένα νούμερο σωστό προσπάθησα να βρω από αυτά που είπατε. Ένα σωστό δεν είπατε.

Τώρα, αν απαιτείτε και διεκδικείτε να κάνουμε συζήτηση αξιόπιστη και πολιτισμένη, και θα το ήθελα και εγώ, θα πρέπει να έρθετε με τα σωστά νούμερα στη Βουλή.

Και επαναλαμβάνω, εκεί που έχουμε κάνει λάθος να ζητήσω και συγγνώμη και να πω: «Κάναμε λάθος». Παραδείγματος χάριν, στο κομμάτι των δικηγόρων, των επιστημόνων, κάναμε λάθος. Το αναγνωρίσαμε και είπαμε και συγγνώμη.

Δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνουμε όλα τέλεια. Ισχυρίζομαι όμως ότι έρχεστε στη Βουλή παντελώς αδιάβαστη. Γιατί έρχεστε αδιάβαστη; Γιατί το κόμμα σας δεν έχει μπορέσει ακόμα να χωνέψει ότι χάσατε τις εκλογές.

Δεν έχετε ακόμα μπορέσει να χωνέψετε ότι ο ελληνικός λαός σας καταψήφισε σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έχετε ακόμα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο ελληνικός λαός δεν σας θέλει.

Και αυτό το βγάζετε με όλη αυτή την τραγελαφική εικόνα, ανακοινώσεις σαν και αυτές που λέγαμε πριν, μην τις επαναλάβω, ή με τα δελτία τύπου κατά Στουρνάρα που, επαναλαμβάνω, αγγίζουν τα όρια του κωμικού.

Τώρα, για να κλείσω. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο τόπος δεν χρειάζεται ούτε κωμική ούτε τραγέλαφο αντιπολίτευση. Χρειάζεται μια σοβαρή αντιπολίτευση, όπως χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση.

Εάν προτίθεστε να παίξετε αυτό το ρόλο και να έρχεστε στη Βουλή, να βγαίνετε στη δημόσια σφαίρα, με συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν νόημα, αυτό θα σας έκανε και καλό στην κοινή γνώμη και θα πηγαίνατε και λίγο καλύτερα στις δημοσκοπήσεις. Θα έκανε όμως πολύ καλό στον ελληνικό λαό γιατί θα βοηθούσε και εμάς να κάνουμε πράγματα που πιθανόν δεν τα έχουμε σκεφτεί.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, επαναλαμβάνω, είμαστε στην εβδομάδα που προχωρούμε στη μερική άρση της καραντίνας και η οικονομία εξελίσσεται ομαλά στα πλαίσια αυτής της μερικής άρσης της καραντίνας. Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι δεν έχουμε επανεμφάνιση μεγάλη της νόσου, όπως δυστυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν προχώρησαν σε μερική άρση της καραντίνας.

Και προχωράμε με αισιοδοξία με τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία για να παράσχουμε στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα για να πάρει μπρος.

Τέλος, είπατε κάτι που πρέπει να απαντηθεί. Το είχα απαντήσει σε προηγούμενη ερώτηση του κύριου Κατρίνη. Γιατί αποκλείονται από όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία οι επιχειρήσεις που είναι κόκκινες; Το οποίο είναι μία μεγάλη συζήτηση διότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία.

Νομίζω, όμως, ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι όσοι χειριζόμαστε δημόσιο χρήμα, πρέπει να το χειριζόμαστε με ευθύνη και κυρίως με την αίσθηση ότι αυτά είναι χρήματα των συμπολιτών μας και όχι δικά μας και άρα δεν μπορούμε να τα δίνουμε ξέροντας εκ των προτέρων ότι δεν θα δοθούν ποτέ πίσω.

Άρα, πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να δώσουμε και ένα μήνυμα ότι ο συνεπής επιχειρηματίας, ο συνεπής δανειολήπτης, ο νοικοκύρης, όπως απαξιωτικά το λέγατε για πάρα πολλά χρόνια, και αυτός μπορεί να τύχει από το κράτος της τιμής και της αναγνώρισης που του αξίζει. Και για αυτό ξεκινήσαμε μ’ αυτόν, με προσοχή για το δημόσιο χρήμα.

Ασφαλώς θα υπάρξουν και μέτρα στην πορεία, όχι βεβαίως γαλαντόμα, και για εκείνους που δεν είχαν την ανάλογη τύχη, όχι για εκείνους που ήταν απατεώνες, αλλά για εκείνους που η συγκυρία του ιού και της κρίσης τους έφερε σε πολύ μεγαλύτερη δυσκολία.

Αλλά πρώτα θα ξεκινήσουμε με αυτούς που έκαναν την δουλειά τους σωστά και με αυτούς που με μεγάλο προσωπικό κόστος και θυσία ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτοί πρέπει να τιμηθούν και σε αυτούς θα στηριχθούμε πρώτα για να πάμε μπροστά».

Keywords
αδωνις γεωργιαδης, συριζα, google, www.google.gr, αδωνις, ξερετε, τι ειναι, γιάννης στουρνάρας, βουλη, αθηνα, ειλικρίνεια, ηλεκτρονική, default, ελλαδα, ΚΚΕ, τσιπρας, σχολεια, στουρναρας, τραπεζες, novartis, αεπ, υπουργοι, εκλογες, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, 600 δις, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, γιάννης στουρνάρας, η ζωη, ημερομήνια, χωρες της ευρωπης, χωρες, ηλεκτρονική, αεπ, αιτηση, γνωμη, γυναικα, δημος αθηναιων, δουλεια, εργαλεια, θεμα, θητεια, ισπανια, ιταλια, οικονομια, οξυ, σφαιρα, τυχη, υπουργειο οικονομικων, υφεση, φρασεις, χολη, ωρα, αγορα, αρθρο, αισιοδοξια, αξιζει, αποκαλυψη, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, διαστημα, δημος, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δοθει, διοικητης, δωσει, διαδικτυο, ευρω, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εν μερει, ερθετε, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδεα, ιδιο, υφος, θαυμα, θυσια, ιγκλεσιας, εικονα, καπιταλισμος, κυβερνηση, κινητο, κυριε, κυρια, κομμα, κτιριο, κωλυμα, λαθος, λεφτα, λειτουργια, μειζον, μονα, νοημα, ορια, παμε, πλατφορμες, ρεσαλτο, ρολοι, ρολο, συζητηση, τεκμηριο, φυλακη, φοβερο, χειροτερα, χρημα, χαρα, default, δημοτικα, ειπαμε, γελια, χωρα, υπουργειο, κομματι, κυριακου, μεινει, novartis, σωστο, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα