Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ
Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προτείνει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να υπάρξει οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.
Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι θα βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων και να μειωθεί η ανασφάλεια και η επισφάλεια που διακρίνει σήμερα την αγορά εργασίας, αλλά και να ενισχυθεί η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη.
«Μετά
Σύμφωνα με το Ινστιστούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, και ενώ οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης ήταν οριζόντιες σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα ήταν μία από τις τέσσερις χώρες (μαζί με την Ισπανία, την Εσθονία και την Ουγγαρία) όπου δεν υπήρξε καμία ονομαστική μεταβολή του κατώτατου μισθού στη διάρκεια του 2020, σε αντίθεση με 17 χώρες-μέλη που αύξησαν τον κατώτατο μισθό.
Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ καθώς καταργήθηκε ο υποκατώτατος και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.
Όπως τονίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, για να είναι επαρκές το επίπεδο του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος του μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς επίσης και βάσει προτεινόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κριτήριο αξιολόγησης της επάρκειας του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αποτελεί η πραγματική αγοραστική δύναμή του.
Σύμφωνα με τα ευρύματα σχετικής έρευνας η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ.
Επιπλέον, η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση.
Κατά συνέπεια, παρατηρείται απόκλιση του κατώτατου μισθού της Ελλάδας από τον μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιδείνωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμής του στην ΕΕ.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν αδικαιολόγητη κάθε νέα καθυστέρηση άμεσης θετικής μεταβολής του ύψους του κατώτατου μισθού μέσα στο 2021, παρουσιάζοντας τα σημαντικά οφέλη μιας άμεσης αύξησής του για την οικονομία και την κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέλαση της πανδημίας έχει οδηγήσει στην αναβολή για τέταρτη φορά της διαδικασίας για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Η πρόταση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ για την προσαρμογή του κατώτατου μισθού το 2021, είναι να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.
Εξάλλου, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας ένα ακόμη βασικό στοιχείο της προτεινόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αφορά τις διατάξεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κρίνεται δε απαραίτητο ότι όλα τα κράτη-μέλη με επίπεδο συλλογικής κάλυψης κάτω του 70% του εργατικού δυναμικού είναι υποχρεωμένα να ξεκινήσουν εθνικό διάλογο με στόχο την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας. Εξάλλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα αφού θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 το ονομαστικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,09% και 2,43% αντίστοιχα σε σχέση με το βασικό σενάριο, το οποίο υποθέτει ότι ο κατώτατος μισθός μένει αμετάβλητος. Το 2021 το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι κατά 0,86% υψηλότερο από το βασικό σενάριο, ενώ το 2022 η αντίστοιχη διαφορά εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1,06%.
Τέλος, η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμβάλει θετικά στη συνοχή της αγοράς εργασίας και της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στην επίτευξη βασικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Δεδομένου του μεγάλου ποσοστού απασχολουμένων που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει η μεταβολή του κατώτατου μισθού, εξίσου σημαντική συνεισφορά θα έχει στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας, η οποία θα μειωθεί κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη διάρκεια του 2020, όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2021, η αγορά εργασίας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και επίπεδα επισφάλειας και αβεβαιότητας. Σημειώθηκε μια πολύ σημαντική μείωση των ωρών εργασίας που μεταφράστηκε τόσο σε απώλειες απασχόλησης, με αύξηση του οικονομικά μη ενεργού δυναμικού, όσο και σε μείωση των ωρών εργασίας για όσους παρέμειναν απασχολούμενοι. Η κρίση είχε ιδιαίτερα καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλές ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλά ειδικευμένοι εργαζόμενοι.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί το εξής: Όπως φαίνεται στον Πίνακα 1, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης ήταν οριζόντιες, 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1/1/2021, 3 κράτη μέλη τον διατήρησαν σταθερό στο ύψος του 2020, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι στο ύψος του 2019. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στη χώρα μας, ακόμη, περίπου μέσα του 2021, δεν έχει αποφασιστεί καμία μεταβολή του κατώτατου μισθού.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι από τις 17 χώρες που αύξησαν τον κατώτατο μισθό το 2021, οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. Παράλληλα, ανάμεσα στις χώρες που διατηρήσαν την 1η Ιανουαρίου του 2021 τον κατώτατο μισθό σταθερό σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2020, η Εσθονία και η Ισπανία, είχαν ήδη αυξήσει τον ωριαίο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019 κατά 8,15% και 5,55%. Για το 2021, υψηλότερη ήταν η αύξηση του ωριαίου κατώτατου μισθού στη Λετονία (16,3%) και χαμηλότερη στη Γαλλία και στη Μάλτα (1%).
Διαβάστε ακόμη:
Θετική η ΟΚΕ στην Πρόταση Οδηγίας για την θέσπιση κατώτατου μισθού στην ΕΕ – Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Ανατροπή λόγω αντιδράσεων – Ξεκινάει η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό
Νέα αναβολή στον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού – Υπό εξέταση η έναρξη της διαδικασίας τον Σεπτέμβριο
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αρ. Πελώνη: Αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων όταν θα μπορούν να εμβολιαστούν όλες οι ηλικίες
- Τι θα κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson
- Η ΕΕ σταματά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca- Τι ισχύει στην Ελλάδα
- Γιαγιά έγινε για πρώτη φορά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
- WIND ONE UNLIMITED: Απεριόριστα DATA, Απεριόριστη Ομιλία και Yπερ-υψηλές ταχύτητες
- H Honda παρουσιάζει το νέο scooter για καθημερινή χρήση – Υψηλή ποιότητα κατασκευής και συμφέρουσα τιμή
- «Έφυγε» από τη ζωή ο επιχειρηματίας Θανάσης Λαβίδας
- H 7η διαγραφή εισηγμένης το 2021- 42 οι διαγραφές την τριετία 2018-2021
- Ιωάννινα: Αναστάτωση από πληθώρα προβληματικών διαγνωστικών τεστ στους μαθητές
- ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για ανάκαμψη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- H Honda παρουσιάζει το νέο scooter για καθημερινή χρήση – Υψηλή ποιότητα κατασκευής και συμφέρουσα τιμή
- Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ
- Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα επενδυτικά δάνεια έως €1,5 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Παρακολουθήστε LIVE το Delphi Economic Forum
- STIRIXΙS Group: Σχεδιάζει το νέο concept λιανικής της Dunlopillo
- Μήνυση και αγωγή Σάμπυ Μιωνή κατά Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
- Smart Infrastructure Management και Astarte Capital Partners δημιουργούν νέα κοινοπραξία στον επενδυτικό χώρο του Smart Infrastructure
- Τελευταία Νέα Mononews
- Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ
- Μήνυση και αγωγή Σάμπυ Μιωνή κατά Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
- STIRIXΙS Group: Σχεδιάζει το νέο concept λιανικής της Dunlopillo
- Παρακολουθήστε LIVE το Delphi Economic Forum
- H Honda παρουσιάζει το νέο scooter για καθημερινή χρήση – Υψηλή ποιότητα κατασκευής και συμφέρουσα τιμή
- Smart Infrastructure Management και Astarte Capital Partners δημιουργούν νέα κοινοπραξία στον επενδυτικό χώρο του Smart Infrastructure
- Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα επενδυτικά δάνεια έως €1,5 εκατ. για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Η Μπέτις κυνηγάει το Europa League και η Γρανάδα παίζει το τελευταίο της χαρτί
- Self tests: 3.000 τα θετικά τεστ σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σύλληψη 24χρονου για απόπειρα προώθησης ναρκωτικών στις Φυλακές Κορυδαλλού
- Διευρύνθηκε 27,1% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το Μάρτιο
- Γερμανία: Η κυβέρνηση καταργεί την καραντίνα για όσους φθάνουν στη χώρα και έχουν εμβολιαστεί
- Γεννηματά: Ανάγκη να αντιμετωπιστεί το μαθησιακό χάσμα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης
- Φυλακές Κορυδαλλού: Συνελήφθη 24χρονος για απόπειρα προώθησης ναρκωτικών ουσιών
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,5% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο φέτος
- To χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων
- Σχολεία: Σχεδόν 3.000 τα θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
- Β. Κικίλιας: Η μάχη με την πανδημία θα τελειώσει όταν δηλωθεί παγκοσμίως το μηδέν
- Πώς η Πλαίσιο κέρδισε το στοίχημα της πανδημίας το 2020