Αγωνία για τους χρονίως πάσχοντες: Ανακαλούνται ειδικές άδειες, μετά την αλλαγή των κριτηρίων

Την ανησυχία τους για τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται εν μέσω επιδημίας κορονοϊού εκφράζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που εργάζονται στο Δημόσιο, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, μετά την ένταξη μόνο των «αρρύθμιστων» ατόμων στις ευπαθείς ομάδες, πολλοί πάσχοντες καλούνται πλέον από τις υπηρεσίες τους να επιστρέψουν στην πρότερη θέση τους ή ανακαλείται η άδεια ειδικού σκοπού ως «μη αιτιολογημένη».

Οι καταγγελίες φτάνουν σωρηδόν

τις τελευταίες δύο μέρες στα γραφεία της,  τονίζοντας ότι άτομα με διαβήτη που εργάζονται σε Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Δημόσιους και Δημοτικούς φορείς βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή επαφής με κόσμο, αφού ανακαλέστηκαν οι αναρρωτικές άδειές τους γιατί δεν ορίζεται πουθενά ότι είναι «αρρύθμιστοι».

«Η γενική δήλωση σχετικά με όσους έχουν «αρρύθμιστο Διαβήτη», που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, οδηγεί στην καθολική «απένταξη» από τις ευπαθείς ομάδες όλων των ανθρώπων με διαβήτη. Ποιος θα κρίνει, όμως, αν ένα άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι «ρυθμισμένο» ή «αρρύθμιστο»; Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι μια σταθερή κατάσταση, οι τιμές του, σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες, εναλλάσσονται και τη μια στιγμή μπορεί να είναι ρυθμισμένος και την άλλη αρρύθμιστος.

Ποιος θεράποντας ιατρός θα αναλάβει μία τέτοια ευθύνη, να πιστοποιήσει δηλαδή τον ρυθμισμένο ή τον αρρύθμιστο Διαβήτη τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά πως ο Σακχαρώδης  Διαβήτης, στο σύνολό του και σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και δεν κατηγοριοποιείται σύμφωνα με τη ρύθμισή του;

Το έργο της Πολιτείας θα πρέπει να επικεντρώνεται στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην αποφυγή της έκθεσής τους στον κίνδυνο του κορονοϊού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και απειλητικός   στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Είναι αδιανόητο, επιστήμονες – «φωστήρες» να αγνοούν παγκόσμιες επιστημονικές κατευθύνσεις που έχουν δοθεί εδώ και χρόνια και εντάσσουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο σύνολό του στις ευπαθείς ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού», αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Με δεύτερη ανακοίνωση, η Ομοσπονδία προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι αν δεν προβεί σε τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ (ΦΕΚ 928 Β’/18-3-20), έως τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, θα παροτρύνει όλους τους πάσχοντες πανελλαδικά να προχωρήσουν σε στάση εργασίας για το σύνολο των 8 ωρών εργασίας τους, για το χρονικό διάστημα που θα υπάρχει αυτή η «κρίση».

Εξαιρετικά περιορισμένες οι κατηγορίες 

Την  αγωνία της εκφράζει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η οποία παραμένει αποδέκτης της έντονης ανησυχίας των πολιτών.

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 18ης Μαρτίου προβλέπει τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού για την προστασία από την πανδημία, μόνο για τέσσερις εξαιρετικά περιορισμένες κατηγορίες ασθενών και συγκεκριμένα για άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, βαριά πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη και για καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Τα παραπάνω κριτήρια αφήνουν μετέωρους τους χρόνιους ασθενείς, μεταμοσχευμένους και ανοσοκατεσταλμένους εργαζόμενους οι οποίοι παρά τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας τους υποχρεώνονται να εργάζονται εκτεθειμένοι στην πανδημία. Το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα και την ουσία του συνόλου των υγειονομικών και περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες η Κυβέρνηση, με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας να συνεργαστούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την αναθεώρηση της λίστας των ευπαθών ομάδων που οφείλουν να απέχουν από το χώρο εργασίας είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Καλεί, επίσης, την Πολιτεία να λάβει υπόψη τον αντίστοιχο κατάλογο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ο οποίος περιλαμβάνει τις κάτωθι κατηγορίες:

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση (όλοι θα πρέπει να είναι υπό καθημερινή φαρμακευτική αγωγή),Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια,Σακχαρώδης διαβήτης,Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διάλυση)Χρόνια ηπατική νόσοςΧρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματαΔρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγη θαλασσαιμία)Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματαΚακοήθεια (αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγούς οργάνου)Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρωνΈγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες

Τέλος επισημαίνει την αναγκαιότητα του επακριβούς προσδιορισμού  της διαδικασία χορήγησης της ειδικής άδειας, μέσω βεβαίωσης ή ιατρικού πιστοποιητικού από τον θεράποντα Ιατρό ή τον ιατρό εργασίας.

«Σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις, δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό παραπάνω από την προστασία των ευπαθών ομάδων και των χρόνιων ασθενών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, το κύμα της πανδημίας θα ενισχυθεί σημαντικά κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», αναφέρει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα