Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Το «πόθεν έσχες», οι καταθέσεις στην Ελβετία και το επενδυτικό «στοίχημα» των 314.000 δολαρίων στον χρυσό

«Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα» μάς έχει πει με το μοναδικό της ερμηνευτικό τρόπο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Βέβαια, μέχρι να στρωθεί το έδαφος για το επέκεινα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η γήινη πραγματικότητα. Σκληρή και δύσκολη πολλές φορές, καθώς «γεννά» απαιτήσεις πολύπλοκες, που πρέπει να τις διαχειριστείς.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το οικονομικό τους σκέλος, η αλεξανδρινής καταγωγής τραγουδίστρια με την πολύ ιδιαίτερη φωνή, το ζωηρό και διάπλατο χαμόγελό της, αλλά και την ευθυτενή κορμοστασιά που την χαρακτηρίζει, φαίνεται ότι έχει εξοπλιστεί καλά

για να το αντιμετωπίσει.

Μετά από 4,5 δεκαετίες μεστής παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, διαθέτει ένα ικανοποιητικό, αποταμιευτικό «κομπόδεμα». Το οποίο μάλιστα έχει ένα ισορροπημένο συναλλακτικό ρίσκο, αφού οι καταθέσεις σε ευρώ είναι 128.147 σε ευρώ, ενώ άλλες 116.000 περίπου είναι σε δολάρια.

Η ελβετική τράπεζα Pictet Bank είναι εκείνη όπου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη διατηρεί το σύνολο σχεδόν των δολαριακών της καταθέσεων. Με αυτήν την τράπεζα ως διαχειρίστρια, έχει κάνει ένα τολμηρό επενδυτικό βήμα, ποντάροντας στον χρυσό… Πρόκειται για ένα επενδυτικό στοίχημα αξίας 314.000 ευρώ, το οποίο σε διάστημα τριετίας εμφανίζεται να είναι κερδοφόρο. Εκμεταλλευόμενο την άνοδο των τιμών του «βασιλιά» των μετάλλων στη διεθνή αγορά. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, βεβαίως, το πραγματικό επενδυτικό αποτέλεσμα βγαίνει από τη συνολική οικονομική εικόνα της θέσης, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ορατή.

Πέραν του χρυσού όμως, ένα σεβαστό ποσό έχει επενδυθεί στην Ελλάδα, αυτήν τη φορά για συμμετοχή σε εταιρικό σχήμα που δραστηριοποιείται στα ηλιακά πάρκα. Καθώς επίσης και σε άλλη μία, προσωπική επιχείρηση, παροχής υπηρεσιών.

Και επειδή ενδεχομένως οι επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά και η καθημερινότητα «κληροδοτούν» και βάρη, υπάρχουν δομημένες λύσεις αποφόρτισης, για τη δυναμική τραγουδίστρια του «σαν ηφαίστειο που ξυπνά».

Σε αυτές τις λύσεις συγκαταλέγονται ένα 11μετρο ταχύπλοο σκάφος, μια πισίνα 120 τ.μ στην μονοκατοικία της στην Κερατέα, ένα διαμέρισμα στην όμορφη Ποσειδωνία της Σύρου, όπως επίσης κι άλλο ένα στην Αράχωβα.

Τι «γέννησε» την υποχρέωση υποβολής των στοιχείων

Το όλο αυτό περιουσιακό «προφίλ» προκύπτει μέσα από τα «πόθεν έσχες» που δημοσιοποιήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αφορούν τις χρήσεις της περιόδου 2015-2017.

Από πού κι ως πού όμως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη να περιλαμβάνεται μέσα στα «πόθεν έσχες»;

Όσοι ενδεχομένως να το λησμονούν, η υποχρέωση αυτή προκύπτει από τη θέση Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού που είχε αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. Για το διάστημα από τις 28 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2015.

Στα στοιχεία της Βουλής αναγράφεται φυσικά με το πραγματικό της επώνυμο: Αττικιουζέλ Άλκηστις- Σεβαστή. Πρωτοψάλτη τη «βάφτισε» ο Δήμος Μούτσης και, όπως η ίδια έχει πει, της άρεσε πολύ, γιατί λατρεύει τη λέξη πρώτος. Προφανώς γιατί στα χρόνια της πρώιμης νιότης της έκανε πρωταθλητισμό στο στίβο, ως αθλήτρια στα 100 μέτρα και 400 εμπόδια με τα χρώματα του Πανιωνίου.

Τη δική τους ιστορία όμως έχουν και τα δυο μικρά της ονόματα. Η δασκάλα μητέρα της έτρεφε μεγάλη αγάπη στην ελληνική μυθολογία και ήθελε να τη βαφτίσουν Άλκηστις. Πρότυπο συζυγικής αφοσίωσης, καθώς δέχθηκε να θυσιαστεί για να φέρει πίσω στη ζωή τον άντρα της Άδμητο. Όμως άλλο η μυθολογία και άλλο ο παπάς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που δέχτηκε τελικά να γίνει η βάφτιση, βάζοντας μαζί και το χριστιανικό όνομα Σεβαστή…

 Με τις όποιες ενστάσεις μπορεί να εγείρονται για τα «πόθεν έσχες», αυτό είναι που αποτυπώνει την περιουσιακή κατάσταση της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μέσα στο επιδιωκόμενο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής διαφάνειας για τα εμπλεκόμενα με την πολιτική δημόσια πρόσωπα. Κάτι το οποίο στη περίπτωσή της έγινε «από σπόντα», αφού όπως η ίδια έχει πει «στο αίμα μου κυλάει η μουσική και όχι η πολιτική».

Στην κατά σειρά τελευταία χρήση(αυτή του 2017) η Πρωτοψάλτη δηλώνει καθαρά εισοδήματα 91.862 ευρώ. Εκ των οποίων τα 13.925 ευρώ είναι επιστροφή μέρους δανείου που δόθηκε σε τρίτα πρόσωπα.

Με «οδηγό» την Pictet Bank που εδρεύει στη Γενεύη

Από τους έξι τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, οι 5 έχουν πάνω από δύο δικαιούχους.

Ένα μικρό καταθετικό υπόλοιπο 507,62 δολαρίων βρίσκεται στην αμερικανική Alma Bank.

Δύο δικαιούχους έχει και ο καταθετικός λογαριασμός των 115.504 δολαρίων που τηρείται στην ελβετική Pictet Bank. Μια μεγάλη, ιδιωτική και ιστορική τράπεζα που έχει ιδρυθεί το 1805, εδρεύει στη Γενεύη, διαθέτει πολυεθνική παρουσία, παρέχοντας κυρίως υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας.

Σε αυτήν την τράπεζα η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έχει μερίδια Αμοιβαίων κεφαλαίων των οποίων η αποτίμηση είναι 4.890 δολάρια στη χρήση του 2017. Η μεγαλύτερη όμως επενδυτική της θέση αποτιμάται στα 314.127 δολάρια και αφορά ποσότητα 7.499,25 «ΜΕΤΑΛΟ-GOLD» τίτλων, όπως αναγράφεται στο «πόθεν έσχες». Πρόκειται προφανώς για θέση που αφορά τοποθέτηση στο χρυσό, χωρίς να δίνονται άλλες εξηγήσεις για το προϊόν που είναι συνδεδεμένο με την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι η τοποθέτηση αυτή υπάρχει και στη χρήση του 2015, με την τότε αποτίμηση να ανέρχεται σε 255.922 δολάρια. Καθώς η ποσότητα των «μεριδίων» παραμένει σχεδόν η ίδια, διαφαίνεται ότι σε χρονικό ορίζοντα τριετίας (2015-2017) η αποτίμηση έχει ανέβει κατά 22,7% ή 58.205 δολάρια. Στην ίδια αυτή τριετή περίοδο ,η τιμή του χρυσού στις προθεσμιακές αγορές έχει ανέβει από τα 1070 στα 1300 δολάρια, ενώ τώρα βρίσκεται στα επίπεδα των 1500 δολαρίων ανά ουγκιά.

Το ερώτημα είναι το πότε και ποιο κόστος κτήσης «κτίσθηκε» αυτή η επενδυτική θέση στο χρυσό, αφού προ του 2015 η τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων είχε βρεθεί αρκετά ψηλότερα. Οπότε είναι άγνωστο το πως ακριβώς αποτυπώνεται η όλη ροή της τοποθέτησης, καθώς κι αν εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα.

Κατά τα άλλα και με βάση πάντα το «πόθεν έσχες» η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έχει εισφέρει 30.000 ευρώ για τη σύσταση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών « Α. Αττικιουζέλ και Σία». Περί τις 320.000 είναι η συμμετοχές της σε εταιρία ηλιακών πάρκων, με δραστηριότητα στη Λέσβο και τη Ρόδο.

Μια άλλη ουσιαστική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι η εξαιρετικά δημοφιλής τραγουδίστρια δεν έχει την παραμικρή δανειακή υποχρέωση προς τις τράπεζες.

Επίσης, σε σχέση με τις επιτυχίες που έχει κάνει, τα περιουσιακά της στοιχεία που εμφανίζονται στο «πόθεν έσχες» είναι απολύτως συμβατά με το μεγάλο «ειδικό βάρος» που για τόσα χρόνια έχει το όνομά της.

The post Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Το «πόθεν έσχες», οι καταθέσεις στην Ελβετία και το επενδυτικό «στοίχημα» των 314.000 δολαρίων στον χρυσό appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα