Αλλαγή εκλογικού νόμου: Τα σενάρια αυτοδυναμίας με χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά και το παρασκήνιο ενόψει των ανακοινώσεων Μητσοτάκη
Στη ΔΕΘ αναμένονται οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο, με τα σενάρια να αναζωπυρώνονται σχεδόν σε επίπεδο βεβαιότητας αναφορικά με επικείμενες αλλαγές, μετά και τις τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υπουργού Επικρατείας.
Οι οποίοι, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο -για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό κυβερνητικό επίπεδο-επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις πληροφορίες που πρώτο το mononews έγραψε (από τις 8 Ιουλίου) και λειτούργησαν ως προάγγελοι πιθανών ανακατατάξεων.
Στην κατεύθυνση της
Όπως όλα δείχνουν, ο Πρωθυπουργός, πιθανότητα, θα προβεί σε σχετικές αναφορές κατά τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος την άμεση ανάγκη η χώρα να κυβερνηθεί σταθερά και βιώσιμα, με βάση τους διαμορφωμένους πολιτικούς συσχετισμούς, απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, αλλά και τους αναθεωρητισμούς τύπου Πούτιν και Ερντογάν, οι οποίοι επίσης, βρίσκονται σε πρωτόγνωρη και επικίνδυνη έξαρση.
Με δεδομένη τη θέση Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη και αυτή του Αλ. Τσίπρα για «θεσμικό ανένδοτο αγώνα», που κήρυξε εσχάτως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι: αφού κόμματα αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, μπορεί η χώρα να μείνει ακυβέρνητη;
Αν τελικώς πρυτανεύσει η λογική της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο Πρωθυπουργός θα έχει κι έναν αναπάντεχο «σύμμαχο»: τον κ, Τσίπρα, ο οποίος έχει κατ επανάληψη διακηρύξει: «σας εκλιπαρούμε, αλλάξτε όσες φορές θέλετε τον εκλογικό νόμο και ορίστε εκλογές τώρα». Η τοποθέτηση αυτή, προδήλως, οδηγεί στη βεβαιότητα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αντιταχθεί, τώρα, σε μια πρόταση που… μοιάζει δικιά του, όταν μάλιστα, θα μπορούσε να διασφαλίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμουΗ κυβερνητική σταθερότητα δείχνει, πλέον, να υπερνικά κάθε άλλο επιχείρημα, αλλά και τους φόβους μια πιθανή αλλαγή της κυβερνητικής θέσης, να ερμηνευτεί ως «αντιθεσμική» και αντιφάσκουσα με το moto Μητσοτάκη, καθ όλο το προηγούμενο διάστημα: «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;». Εξάλλου, η ρήση του Πρωθυπουργού περί σταθερού εκλογικού νόμου, βασίζονταν ακριβώς στο στόχο της σταθερότητας και όχι επί τούτου της αυτοδυναμίας.
Παράλληλα, ισχυροί υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορεία προς τη νίκη του καλοκαιριού του 2019, ανάμεσά τους στελέχη που «έβαλαν πλάτη» τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης, κυρίως στη διάρκεια των επάλληλων κρίσεων, βγάζουν φλύκταινες στην προοπτική ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με την «φιλοπουτινική, ακροδεξιά» Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, προοπτική που συζητείται, σε συγκεκριμένα κέντρα, μετά από την κάθετη άρνηση Ανδρουλάκη –Τσίπρα και την πόλωση που προκαλεί εξακολουθητικά, η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο», τονίζουν οι «Κυριακίστας», «πως θα μπορεί εφεξής, ο Μητσοτάκης να μιλά για το πολιτικό κέντρο, τη νεολαία και τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, όταν, ως … άλλος Τσίπρας, θα κυβερνά με τον δικό του Καμμένο; »
Ταυτοχρόνως, οι ισχυροί και διαρκώς εντεινόμενοι κραδασμοί, που δημιουργούν πανευρωπαϊκά οι εκβιασμοί Πούτιν και οι παρελκόμενες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης σε κρατικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς , προβάλλουν ως αδήριτη την ανάγκη να διασφαλιστούν συνθήκες αξιόπιστης κυβέρνησης, που δεν θα ταλανίζεται από κοινοβουλευτικά τερτίπια και ισχνές πλειοψηφίες στα όρια του «151».
Πολλώ δε μάλλον όταν και ισχυροί θεσμικοί παράγοντες της οικονομικής ζωής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα και την επόμενη μέρα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα σενάρια αυτοδυναμίας με χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά και μπόνους εδρώνΜε τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να λάβει τις 151 έδρες με ποσοστό 35%, αντί του 37-38% που προβλέπει ο τελευταίος εκλογικός νόμος της ΝΔ.
Αν το καθεστώς επανέρχονταν στις προβλέψεις του νόμου με τον οποίο διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές από το 2012 έως το 2019, και με το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το όριο του 3% να βρίσκεται στο 8% (αθροιστικά), το όριο της αυτοδυναμίας πέφτει περίπου στο 36% 36,5%.
Το δεύτερο σενάριο αλλαγών βασίζεται στον νόμο που «πέρασε» το 2020 η ΝΔ, και που δίδει στον νικητή, αν συγκεντρώσει το 20%, ένα μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% πάνω από το 25% μία έδρα. Σύμφωνα με τους εισηγητές- υποστηρικτές των αλλαγών στον εκλογικό νόμο στη βάση του πλαισίου του 2020, θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό που απαιτείται για κάθε επιπλέον έδρα από το 0,5% στο 0,4% ή ακόμα λιγότερο, προκειμένου το απαιτούμενο για την αυτοδυναμία ποσοστό να πέσει στο 36% (υπό την προϋπόθεση πως τα εκτός Βουλής κόμματα θα συγκεντρώσουν αθροιστικά περί το 8%)
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχει μια ακόμα εκδοχή, η οποία βασίζεται στην αύξηση του ορίου για να εισέλθει ένα κόμμα στο Κοινοβούλιο από το 3% στο 5%, γεγονός που θα ανέβαζε παράλληλα το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα εκτός Βουλής κόμματα στο 12% ή ακόμα και στο 14%. Και, κατ επέκταση, θα οδηγούσε σε αυτοδυναμία ακόμα και με ποσοστά του πρώτου κόμματος κάτω από 35%.
Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε πρωτόγνωρα υψηλούς τόνους, κάνουν και πάλι λόγο για «εκτροπή υπό το βάρος της κατάρρευσης που προκαλεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων». Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως θα «πρόκειται για πρωτοφανή θεσμικό τυχοδιωκτισμό που κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν τόλμησε στο παρελθόν». Και ότι αυτό το «οριστικό διαζύγιο Μητσοτάκη με τους θεσμικούς κανόνες της δημοκρατίας», θα «αποτελέσει δώρο στον βασικό του αντίπαλο» μιας και «θα σκάψει ο ίδιος τον λάκκο όπου θα πέσει μέσα».
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, πηγές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωναν ότι «η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία, δεν έχουν μέτρο γι αυτό είναι ικανοί να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο», χωρίς ωστόσο να τοποθετούνται επί της ουσίας.
Διαβάστε επίσης
Ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου εισηγούνται στον Κ. Μητσοτάκη- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ: Ανοίγει εκ νέου από σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Τέλη κυκλοφορίας 2023: Έρχεται «λίφτινγκ» - Γρηγορότερα τα τέλη με το μήνα
- Αλλαγή εκλογικού νόμου: Τα σενάρια αυτοδυναμίας με χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά και το παρασκήνιο ενόψει των ανακοινώσεων Μητσοτάκη
- Ρωσία: Συσσώρευσε τεράστια έσοδα από την αύξηση των τιμών των καυσίμων
- Μακελειό στον Καναδά: Νεκρός βρέθηκε ο ένας από τους δύο φερόμενους ως δράστες
- Στη β' φάση ο διαγωνισμός των 291 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ - Ποιοι προκρίθηκαν
- COSMOTE: «Επανάσταση» στο σταθερό Internet
- Σύστημα «ποινών» σε δημόσιους φορείς που σπαταλούν ενέργεια, καμπάνια για τους ιδιώτες
- Gazprom: Η επαναλειτουργία του Nord Stream εξαρτάται από τη Siemens
- Σύμπραξη με φόντο το εργοστάσιο της Δέλτα χτίζουν Μπίκας - Σαββάκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Τελευταία Νέα Mononews
- Αλλαγή εκλογικού νόμου: Τα σενάρια αυτοδυναμίας με χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά και το παρασκήνιο ενόψει των ανακοινώσεων Μητσοτάκη
- Βελτιώνεται ο καιρός – Παραμένουν οι βοριάδες
- Gazprom: Η επαναλειτουργία του Nord Stream εξαρτάται από τη Siemens Energy
- Skymar: Η νέα κίνηση των Καραμούζη – Λάτση στην αγορά των 1,3 δισ.
- Στον «αέρα» οι εισφορές για 250.000 παράλληλα απασχολούμενους – Νέα καθυστέρηση για την επιβολή εισφορών και σε τίτλους κτήσης
- Το παρασκήνιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Παγκρήτια, το λάθος των αγορών, η Lavipharm και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ποιος μεγαλοπαράγοντας απειλούσε για τις ταυτότητες και τι συνδέει τον Καραμούζη με τον Καμπάνη
- Κρίση πενταετίας στον ορίζοντα
- DEMO: Ψήφος εμπιστοσύνης από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Εθνική Τράπεζα για τις νέες επενδύσεις
- Πού οφείλεται το…ηλεκτροσόκ και οι «βαριές» απώλειες στις μετοχές των ενεργοβόρων εταιρειών Mytilineos, Viohalco,Τιτάν
- Τουρισμός: Red alert από Marriott και τραπεζίτες – Ετοιμαστείτε για ένα δύσκολο 2023
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Gazprom: Η επαναλειτουργία του Nord Stream εξαρτάται από τη Siemens Energy
- H προβληματική πρόταση της Κομισιόν για την ενέργεια και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της BofA
- Gazprom: Η επαναλειτουργία του Nord Stream εξαρτάται από τη Siemens
- Επισκόπηση τύπου
- Τοπικές βροχές και θερμοκρασία έως 30 βαθμούς
- “Όχι” Μπάιντεν να ανακηρυχθεί η Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία»
- Σύστημα «ποινών» σε δημόσιους φορείς που σπαταλούν ενέργεια, καμπάνια για τους ιδιώτες
- Στη β' φάση ο διαγωνισμός των 291 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ - Ποιοι προκρίθηκαν
- Για ποιους ανέργους και από πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές στα επιδόματα
- Σύμπραξη με φόντο το εργοστάσιο της Δέλτα χτίζουν Μπίκας - Σαββάκης