Αμερικανική επιχειρηματική «απόβαση» με άρωμα ναυτιλίας…

Τόξο επιχειρηματικής επιρροής, με άρωμα ναυτιλίας, σχεδιάζουν να στήσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην χώρα μας είναι ισχυρά εδώ και δεκαετίες, περισσότερο όμως σε γεωπολιτικό επίπεδο. Σχεδόν ποτέ στο παρελθόν αμερικανικά κεφάλαια δεν ενδιαφέρονταν να επενδύσουν, άμεσα, στη χώρα μας. Τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έβγαζε σε διαγωνισμούς επιχειρήσεις και assets του ελληνικού δημοσίου, δεν ήταν λίγες οι φορές,

που οι πληροφορίες που έφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία, έκαναν λόγο για αμερικανικές αντιδράσεις, για τους επενδυτές που εμφανίζονταν από τρίτες χώρες.

Στην περίπτωση, μάλιστα, της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ είχε προβεί και σε δηλώσεις. Παρά τις αντιδράσεις όμως αμερικανικά κεφάλαια, αντίθετα με τα όσα διαρρέονταν κατά καιρούς, ποτέ δεν προσθαλασσώθηκαν στην Ελλάδα.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια με τις ανακατατάξεις σε πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φαίνεται ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν οι Αμερικανοί μέσω του ομίλου ONEX με επικεφαλής τον Πάνο Ξενοκώστα.

Ο ελληνοαμερικανικός όμιλος, ο οποίος όπως φαίνεται θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην επόμενη φάση αμερικανικών επενδύσεων, διεκδίκησε και πήρε τελικά τα ναυπηγεία Σύρου, τα οποία παρέμεναν κλειστά επί πολλούς μήνες.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έβαλε μπροστά τις μηχανές, και σήμερα έχει φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων του, όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πλοίων.

Ο ίδιος όμιλος μόλις πρόσφατα πήρε και το πλειοψηφικό ποσοστό των ναυπηγείων Ελευσίνας, και με το ίδιο σχέδιο αναμένεται το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας να επαναλειτουργήσει σε λίγους μήνες.

Δεν αποκλείεται, υπό προϋποθέσεις, η ONEX να δείξει ενδιαφέρον και για την επόμενη μέρα των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, του Σκαραμαγκά.

Ωστόσο τα αμερικανικά κεφάλαια θέλουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας. Όπως ανέφεραν στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler, στον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη στην χθεσινή συνάντηση, το αμερικανικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, και ίσως και του Βόλου.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αποτελεί δε για τις ΗΠΑ, εκτός από επένδυση, και κρίσιμο για τα γεωπολιτικά τους σχέδια. Ήδη στην Αλεξανδρούπολη, δίπλα από το λιμάνι, αναπτύσσεται ο πλωτός σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Gastrade, ώστε να λειτουργήσει ως μια ανεξάρτητη πύλη διοχέτευσης φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη.

Το έργο αυτό, στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι όμιλοι Κοπελούζου και Λιβανού -αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2023, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από την Τουρκία. Η ανάπτυξη του έργου αυτού ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό και τις ΗΠΑ, που θα έβλεπαν με καλό μάτι την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα φθάνει με δεξαμενόπλοια στην πλωτή μονάδα της πρωτεύουσας του ακριτικού Έβρου και με ειδικούς βραχίονες θα μεταγγίζεται και θα αποθηκεύεται προσωρινά σε τεράστιες κρυογενικές δεξαμενές.

Στη συνέχεια το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αεριοποιείται στις ειδικές εγκαταστάσεις και με τη νέα του μορφή θα διοχετεύεται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς, ο οποίος ακολουθώντας μια διαδρομή 24 χιλιομέτρων θα προσαιγιαλώνεται ανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Κατόπιν, θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βορειότερα και από εκεί στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Όσον αφορά τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σχήματα για τα δύο λιμάνια (Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την International Development Finance Corporation, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο γίνονται ζυμώσεις, τόσο από πλευράς ONEX αλλά όσο και από πλευράς Goldair, ενώ δεν αποκλείεται τελικά το σχήμα που θα τα διεκδικήσει να είναι ένα και να έχει πολυεθνικό (δυτικής προέλευσης) χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα