Αναστολή φόρων για το επαγγελματικό γιώτινγκ – Προσδοκίες για επανεκκίνηση των κρατήσεων μετά την πανδημία

Μια φορολογική επιβάρυνση, η οποία είχε επιβληθεί πριν την πανδημία και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατάφερε σύμφωνα με πληροφορίες να αποφύγει ο κλάδος του επαγγελματικού γιώτινγκ.

Πρόκειται για τον διπλασιασμό του ΦΠΑ στο 24% στις ναυλώσεις όταν λιγότερο από το 60% του ναύλου γίνεται σε διεθνή ύδατα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ύστερα από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις οι συναρμόδιοι υπουργοί πείσθηκαν και συμφώνησαν να ανασταλεί η

κατάργηση της έκπτωσης κατά 50% του ΦΠΑ που απολάμβανε ο κλάδος μέχρι πρόσφατα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί και το σχετικό ΦΕΚ ενώ χαρακτηρίζουν πολύ θετική την εν λόγω εξέλιξη, ειδικά κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες. Προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο κλάδος διεκδικεί και έκπτωση στα τέλη ελλιμενισμού κατά περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2020. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργάζεται στενά με την Ένωση Μαρινών Ελλάδος και προσδοκούν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παράγοντες του επαγγελματικού γιώτινγκ σημειώνουν πως η πανδημία έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο, με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις κρατήσεων να φθάνουν αυτή την στιγμή μέχρι και 90% ενώ πολλοί επαγγελματίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν καν την σεζόν. Από την άλλη πλευρά, η καλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση και τα διθυραμβικά σχόλια που απέσπασε η χώρα από τον διεθνή τύπο εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσουν να περιορισθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες της φετινής σεζόν.

Με την κατάλληλη διαφημιστική προβολή με «αιχμή του δόρατος» τα χαμηλά κρούσματα κορονοϊού στα νησιά εκτιμάται πως μπορεί να αναζωπυρωθούν οι κρατήσεις που σήμερα είναι ανύπαρκτες και να επιτευχθεί το πολυπόθητο restart του επαγγελματικού γιώτινγκ.

Όσον αφορά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι πως μετά τα ιδιωτικά πολύ σύντομα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και στα επαγγελματικά σκάφη. Αυτή τη στιγμή, τα επαγγελματικά σκάφη επιτρέπεται να μετακινηθούν αποκλειστικά και μόνο με πλήρωμα, σε λιμάνι που χρησιμοποιούν ως βάση για την δραστηριοποίησή τους.

Ο κλάδος του επαγγελματικού γιώτινγκ στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 6.000 σκάφη και απασχολεί σχεδόν 5.000 ναυτικούς, ενώ επηρεάζει περισσότερα από 120 επαγγέλματα και υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου 1,4% του ΑΕΠ. Η οικονομική κρίση έπληξε σημαντικά τις επιχειρήσεις του χώρου που είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες. Τα τρία τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, με το 2018 να σημειώνει την καλύτερη επίδοση την τελευταία δεκαετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα