Αναβαλλόμενος: Τα ξένα funds ξαναγράφουν τις εκθέσεις για τις τράπεζες – Έρχονται αναβαθμίσεις 20% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα

H χθεσινή συμφωνία του Γιώργου Ζαββού με τους θεσμούς για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του αναβαλλόμενου φόρου που «δέσμευε» κάθε χρόνο τα κεφάλαια των τραπεζών και ειδικά σε τούτη τη συγκυρία που επιχειρείται δυναμική στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την χρηματιστηριακή αγορά, παρατηρούσαν έμπειροι χρηματιστές.

Το παρασκήνιο θέλει ότι την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών είχε την καθοριστική συνάντηση με τους θεσμούς στην Αθήνα,

θέμα το οποίο γνωρίζει ο ίδιος άριστα και γι’ αυτό έκανε τις διαπραγματεύσεις χωρίς την άμεση εμπλοκή του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα. Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρέθηκαν στην αρχή της εβδομάδας στην Αθήνα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ τραπεζίτες και κυβέρνηση φαίνεται ότι από τον Ιούνιο είχαν καταλήξει στην πρόταση, που τελικά έγινε αποδεκτή από την ΕΚΤ χθες.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο, διέρρευσε μία μέρα πριν από την ανακοίνωση των πανευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδος.

Όπως και να έχει πάντως, η εξέλιξη αυτή γεμίζει αισιοδοξία την αγορά σε μία περίοδο ου όλα έδειχναν να είχαν βαλτώσει σε σημείο που κορυφαία κυβερνητική πηγή να αναφέρει στο mononews ότι, «παρά τις παρεμβάσεις στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφααλαιαγοράς, τους νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, το Χ.Α. στέκει μόνο του, σαν την καλαμιά στον κάμπο».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ήταν γνωστό ότι οι ξένοι είχαν ενδοιασμούς για την πορεία τον τραπεζών, όσο υπήρχε η εκκρεμότητα του αναβαλλόμενου φόρου.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα απόσβεσης σε διάστημα 20 ετών, ανάβει το «πράσινο φως» για επιστροφή στην κερδοφορία και το σημαντικότερο, ευνοεί την χρηματοδότηση της οικονομίας και την μόχλευση των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην Πειραιώς, αυτό σημαίνει ότι «αποδεσμεύονται» κεφάλαια 4,8 δισ. ευρώ, στην Εθνική 4,4 δισ. ευρώ, στην Eurobank 3,6 δισ. και στην Alpha 3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει οι ξένοι οίκοι, να «ξαναγράψουν» τις εκθέσεις τους και να αναθεωρήσουν τουλάχιστον 20% προς τα πάνω τις νέες τιμές στόχους που θα βάλουν για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές!

Πλέον, η αγορά δεν έχει κανένα λόγο να λιμνάζει από τη στιγμή που εκτός του καλού νέου από τον αναβαλλόμενο φόρο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί τόσο πολύ, που είναι σαν η χώρα να έχει πάρει ήδη επενδυτική βαθμίδα, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό της απόδοσης του 0,60%! Η δε εμπιστοσύνη φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί μακροπρόθεσμα πια, αφού ακόμα και η μακρά λήξη του 25ετούς έχει μειωθεί 0,95! Το δε 5ετές κινείται μόνιμα σε αρνητική απόδοση σε -0,15%. Το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,62% και το 5ετές έχει αρνητική απόδοση μεν, μικρότερη δε από το ελληνικό, καθώς διαμορφώνεται σε -0,05%.

Όπως έγραψε χθες το mononews, oι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση ζημίας των τραπεζών να αντισταθμιστούν με μετοχές τις οποίες θα αποκτούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορούν να υποστούν τη βάσανο του συμψηφισμού σε βάθος 20ετίας κάτι που αφήνει ανοιχτό το πεδίο στις τράπεζες να δημιουργήσουν κέρδη.

Την κορυφαία αυτή συμφωνία δέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αντρέα Ενρία μετά από συνεχή διαβήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Πότε προκύπτει αναβαλλόμενος φόρος

Ο αναβαλλόμενος φόρος προκύπτει όταν ένα έσοδο ή ένα έξοδο αναγνωρίζεται στα αποτελέσματα χρήσεως, αλλά το φορολογικό όφελος ή η επιβάρυνση αναβάλλεται και πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο αναβαλλόμενος φόρος αποτέλεσε στοιχείο του ενεργητικού των τραπεζών και προσμετρήθηκε στα κεφάλαιά τους αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% των κεφαλαίων αυτών.

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις προήλθαν από την ζημία του PSI των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν οι τράπεζες και τα οποία απομειώθηκαν μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της.

Το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να λύσει το κεφαλαιακό πρόβλημα των τραπεζών, συμφώνησε να υπολογίζεται η αναβαλλόμενη φορολογία με το κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων. Προκειμένου ωστόσο να υπάρχει αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση πρέπει οι τράπεζες να πραγματοποιούν κέρδη. Επειδή κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό μετά τον όγκο των κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκε, οι τράπεζες έλυσαν το πρόβλημα αυτό δημιουργώντας τις θυγατρικές διαχείρισης δανείων.

Διαβάστε επίσηςΛύθηκε το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (upd)Έσπασε το φράγμα του 0,6% η απόδοση του 10ετούς ομολόγουAlpha Bank: Έτος ισχυρής ανάπτυξης το 2021Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα