Από τον Μαρινόπουλο στην Thomas Cook: Το πάθημα που… δεν έγινε μάθημα

Η κατάρρευση της Thomas Cook ήταν ένα πραγματικό σοκ για τον ελληνικό τουρισμό.

Εκατοντάδες ξενοδόχοι είδαν «τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια τους» και τώρα αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να καλύψουν το τεράστιο φέσι που τους άφησε ο βρετανικός ταξιδιωτικός γίγαντας, ο οποίος έφερνε κατά μέσο όρο 3 εκατομμύρια τουρίστες κάθε σεζόν στην Ελλάδα.

Τα μέτρα

της κυβέρνησης, αν και πολύ θετικά, ωστόσο δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν, πρωτίστως όσοι είχαν αποκλειστικά συμβόλαια συνεργασίας με τον βρετανικό tour operator.

Ν. Κατσίμπερης (NAK Katsiberis): «Απροστάτευτοι από κανόνια τύπου Thomas Cook οι Έλληνες ξενοδόχοι»

Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσίμπερη, CEO και Αντιπρόεδρο της NAK Katsiberis, η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν φροντίσει να ασφαλίσουν τις απαιτήσεις που είχαν από την Thomas Cook.

«Εάν είχαν κάνει ασφάλεια πιστώσεων», σημειώνει, «καμία επιχείρηση δεν θα είχε πρόβλημα και ουδεμία ζημία στον ισολογισμό της. Για να προσθέτει πως πλήρωσαν την απρονοησία τους στο ζήτημα αυτό.

Όπως λέει ο κ. Κατσίμπερης, επικεφαλής μιας από τους μεγαλύτερους brokers ασφαλίσεων στην Ελλάδα, περίπου το 70% με 80% των τουριστικών επιχειρήσεων στην χώρα αγνοεί την ασφάλιση πιστώσεων παρά τα καιρούς «κανόνια» των ξένων tour operators στον κλάδο (στο σημείο αυτό υπενθυμίζει την πτώχευση Ρώσων tour operators πριν από τρία χρόνια που δημιούργησε τεράστιο ζήτημα στην αγορά).

Νίκος Κατσίμπερης, CEO και Αντιπρόεδρος της NAK Katsiberis

«Κανένας από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν έχει ασφαλίσει τις απαιτήσεις έναντι τέτοιων απειλών. Αν και η ιστορία επαναλαμβάνεται, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τρόπους να προστατευθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την στάση αυτή, ο κ. Κατσίμπερης σημειώνει πως ποτέ οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν πίστεψαν ποτέ ότι υπάρχει κίνδυνος από το εξωτερικό, αλλά μόνο από το εσωτερικό. Μια λανθασμένη εκτίμηση, όπως λέει, καθώς η οικονομική κρίση ήταν παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική.

Η απροθυμία για ασφάλιση των απαιτήσεων δεν αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά όλο το φάσμα της αγοράς. Η κρίση και οι χιλιάδες πτωχεύσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την περίπτωση του Μαρινόπουλου που έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά σε φαινόμενα ντόμινο, θα έπρεπε, σύμφωνα με τον κ. Κατσίμπερη να αποτελέσουν μάθημα για το αυξημένο ρίσκο που υπάρχει σήμερα στις εμπορικές συναλλαγές.

Τη στιγμή μάλιστα που όπως λέει ο ίδιος, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υπό πίεση, και άρα δεν υπάρχει το περιθώριο κάλυψης των απωλειών από άλλες δουλειές ενώ και οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες για να καλύψουν τέτοιου είδους ζημιές. Κλείνει λέγοντας πως η ασφάλιση πιστώσεων δεν είναι ένα ακριβό σπορ για λίγους, αλλά μια δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή, όπως στην περίπτωση της Thomas Cook.

The post Από τον Μαρινόπουλο στην Thomas Cook: Το πάθημα που… δεν έγινε μάθημα appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα