Αποκλειστικό: Όλη η ατζέντα της συνάντησης τραπεζών με Θεσμούς – Δύο στους 10 εκτός νόμου Κατσέλη, πρόβλημα η ειδική διαχείριση
Με πολύ βαριά ατζέντα προτίθενται να κινηθούν οι τράπεζες στη συνάντηση με τους Θεσμούς η οποία θα λάβει χώρα στις 15.30 σήμερα.
Νόμος Κατσέλη: 2 στους 10 φεύγουν από τη διεκδίκησηΔύο στις δέκα παλιές υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη θεωρείται πως θα αποσυρθούν από τη δικαστική διεκδίκηση.
Η εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων του Ν. 3869/10 (Ν. 4745/2020), που ισχύει επί του παρόντος, θα συμβάλει στην υποχρεωτική αναδιάταξη όλων των δικαστικών ακροάσεων
Συνολικά, κατά την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2020 έως 2 Απριλίου 2020:
Ξεκίνησαν 27,9 χιλιάδες αιτήσεις εκ των οποίων:
5,7 χιλιάδες ήταν ακόμη στο αρχικό στάδιο της συμπλήρωσης4,9 χιλιάδες έχουν υποβληθεί και εκκρεμεί επικύρωση από το δικαστήριο17,3 χιλιάδες έχουν επικυρωθεί και έχουν ενημερωθεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρηΛόγω Covid-19, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στα δικαστήρια από τις 20 Μαρτίου, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις υποβολές εντός του Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα «Γέφυρα Ι»:Υποβλήθηκαν 151,6 χιλιάδες αιτήσεις εκ των οποίων 102,2 χιλιάδες αιτήσεις αφορούσαν επιλέξιμα δάνεια για επιδότηση.
Για 31,7 χιλιάδες εκκρεμεί η αξιολόγηση για το αν έχουν οι οφειλέτες επηρεαστεί από την Covid.Για 10,1 χιλιάδες εκκρεμεί η συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων και της διασταύρωσης.Για 7,6 χιλιάδες λείπει η άρση του απορρήτου για όλα τα μέλη της οικογένεια και περίπου 100 εκατ. επιδότηση έχουν ήδη διατεθεί από το κράτος κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 ως τις 31.3.21.Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα αναδιαρθρωμένα NPLs ανέρχονται σε 2505 και το ποσό των δανείων είναι 152.896.528,36.
Πρόκειται για δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και κατόπιν επιδοτήθηκαν σύμφωνα με το «Γέφυρα Ι».
Κώδικας αφερεγγυότητας: Καθυστερεί ο φορέαςΗ πρόοδος της εργασίας (π.χ. προετοιμασία της υποδομής-πλατφόρμα), η παράγωγη νομοθεσία εκτελείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία είναι η δημιουργία του φορέα εκμετάλλευσης (μηχανισμός) για την ανάκτηση της πρωτεύουσας κατοικίας των ευάλωτων δανειζομένων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία (διαγωνισμός) μέχρι το τέλος του 2021.
Τον Ιούνιο ξεκινά η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις.
Οι δανειολήπτες που προστατεύονται λόγω Covid προστατεύονται από οποιαδήποτε ενέργεια εκτέλεσης έως το τέλος Μαΐου 2021.
Η ανησυχία είναι ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εγκατάσταση του φορέα εκμετάλλευσης για την προστασία της πρωτεύουσας κατοικίας θα προκαλέσει αναστολή των μέτρων εκτέλεσης
NPLs: Πέντε αιτήματα για τον «Ηρακλή ΙΙ»Από το 2016 μέχρι σήμερα τα NPLs μειώθηκαν κατά 46 δισ. ή σε ποσοστό 45%. Αυτό μέχρι το 2019 επιτεύχθηκε με πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά και τιτλοποιήσεις.
Όταν τον Νοέμβριο του 2019 άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ Ι» οι τράπεζες προχώρησαν ήδη σε περαιτέρω μείωση 9 δισ. και έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή του προγράμματος για ακόμη 21,5, δηλαδή το πρόγραμμα οδήγησε σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων κατά 31 δισ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη περαιτέρω μείωσης, ώστε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων να είναι μονοψήφιο, το πρόγραμμα θα πρέπει να παραταθεί (σ.σ. κάτι που έχει ήδη γίνει «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ»). Για την παράταση θα απαιτηθούν ακόμη 10 δισ. εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (στο «ΗΡΑΚΛΗΣ Ι» οι εγγυήσεις ανήλθαν σε 12 δισ.), ώστε να υπάρξει μείωση για ακόμη 30 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι τράπεζες για το νέο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ» ζητούν:
α) τα SPVs, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, να δικαιούνται να αποκτούν και την κυριότητα ακινήτων, ταυτόχρονα δε να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ,
β) να επιμηκυνθεί η περίοδος χάριτος στην επίτευξη στόχων των servicers από 24 σε 36 μήνες (αρχικά ήταν 12) λόγω των μορατορίων και του νέου πτωχευτικού κώδικα,
γ) στη μη επίτευξη των στόχων και στην εντεύθεν ευθύνη των servicers θα πρέπει να συνεκτιμώνται έκτακτες συνθήκες, όπως λ.χ. την πρόσφατη επιδημιολογική κρίση,
δ) να μπορούν να χρησιμοποιούν οι εταιρείες διαχείρισης τα buffer τους και ε) Οι τράπεζες να μην ραπορτάρουν κάθε μήνα αλλά κάθε τρεις.
Μορατόρια: Πέντε κατηγορίεςΤα δάνεια σε μορατόρια αφορούσαν 400.000 δανειολήπτες για ποσά 25 δισ. ευρώ.
– Οι δυο πρώτες κατηγορίες αφορούν δάνεια που θα επανέλθουν σε καθεστώς εξυπηρέτησης ή με ίδια μέσα ή μέσω των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ Ι και ΙΙ.
– Η 3η κατηγορία αγορά πελάτες που χρειάζονται στήριξη σε αυτούς προσφέρονται step up solutions με δόσεις από 50% και σταδιακή αύξηση σε 100%.
– Η 4η Τετάρτη κατηγορία είναι ειδική κατηγορία πελατών που παραμένουν σε μορατορια όλο το 2021, λχ ξενοδοχεία περιμένουμε βελτίωση του τουρισμού ώστε να φτάσουμε στο 40% -50% των τουριστικών εσόδων του 2019. Τ
– Τέλος είναι η κατηγορία δανείων που θα γίνουν κόκκινα και αφορούν το 25% του συνόλου.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων τα δύο πρώτα εξάμηνα του 2021 και μετά τα επόμενα βελτίωση.
Δεν αναμένεται αύξηση των μη εξυπηρετούμενων σε ποσοστό υψηλότερο του 25%, δηλαδή περίπου 4,5 δισ.
Σημαντικό πρόβλημα η Ειδική Διαχείριση «καταγγέλλουν» οι τράπεζεςΥποθέσεις MEGA CHANNEL και Ελληνικά Ναυπηγεία
Μέσα στα θέματα που παρουσιάζουν καθυστέρηση κατά τις τράπεζες εντάσσεται η αποπληρωμή των παλιών εγγυήσεων του Δημοσίου παρά την διαβεβαίωση της κυβέρνηση ότι το θέμα πρόκειται να επιταχυνθεί. Ωστόσο δεν υπήρξε πρόοδος σύμφωνα με τις τράπεζες.
Σημαντικά προβλήματα εντοπίζουν οι τράπεζες στο κομμάτι του νόμου περί ειδικής διαχείρισης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τον νόμο για την ειδική διαχείριση (Ν.4703/2014), όλα τα έξοδα για τη λειτουργία της επιχείρησης υπό ειδική διαχείριση πρέπει να καταβάλλονται εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε άλλη κατανομή των εσόδων της διαδικασίας.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, η ερμηνεία αυτής της πρόβλεψης νόμου ήταν πως μέρος αυτών των δαπανών αποτελούσαν οι αμοιβές κλπ. των υπαλλήλων που πράγματι εργάστηκαν κατά την περίοδο της ειδικής διαχείρισης προκειμένου να συνεχίσει την επιχείρηση τη λειτουργία της.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ψηφίστηκε ένας νέος νόμος, ο οποίος είναι νέος αν και καλύπτεται από μια μη έγκυρη «αυθεντική ερμηνεία» της υπάρχουσας νομοθετικής διάταξης. Αυτή η νέα διάταξη θεωρεί ότι τα έξοδα περιλαμβάνουν όλες τις αμοιβές, αποζημιώσεις κλπ. όλων των υπαλλήλων της επιχείρησης, ανεξάρτητα από το αν εργάζονταν ή όχι κατά την περίοδο της ειδικής διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι η νέα νομοθετική διάταξη επεκτείνει την προνομιακή ικανοποίηση όλων των εργαζομένων.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου νόμου προκαλεί σοβαρά εμπόδια στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων θα αναφέρουν οι τράπεζες στους θεσμούς, τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους διαχειριστές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα ερμηνεία, οι τράπεζες που εμπλέκονται στις εκκρεμείς υποθέσεις θα πρέπει είτε να επιστρέψουν χρήματα που τους έχουν καταβληθεί κατά τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης όπως εφαρμόστηκε μέχρι πρόσφατα, είτε να διαγράψουν από τα πιθανά αναμενόμενα έσοδα τους, για τον ίδιο λόγο, τεράστια ποσά.
Για ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία
1. MEGA CHANNEL
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν 28,8 εκατομμύρια ευρώ και ο δημόσιος τομέας περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ δυνάμει του νέου νόμου.
2. Ελληνικά Ναυπηγεία
Η αναμενόμενη μέγιστη τιμή για την πώληση του ακινήτου της εταιρείας είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους υπαλλήλους βάσει της νέας διερμηνείας είναι 172 εκατομμύρια ευρώ.
Χρηματοοικονομική εικόνα τραπεζώνΛόγω της (σημαντικής) αύξησης των καταθέσεων, η σχέση χορηγήσεων και δανείων διαμορφώθηκε στο 77%.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει σημαντική ρευστότητα, λόγω καταθέσεων και TRLO3
Δάνεια 20 δισ. ευρώ το 2020, ανάλογες προοπτικές το 2021Η πιστωτική επέκταση το 2020 ήταν σημαντική και ανήλθε για τον ιδιωτικό τομέα στο 8%. Χορηγήθηκαν σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (και κυρίως στην αγροτική οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, και την Υγεία) περισσότερα από 20 δις δάνεια. Από αυτά τα 6 δισ. καλύφθηκαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤ, τα υπόλοιπα 14 δισ. από τις τράπεζες.
Οι προοπτικές για τη χρηματοδότηση του 2021 είναι ανάλογες με εκείνες του 2020.
Με βάση τα σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, οι πόροι για «κρατικά» χρηματοδοτικά προγράμματα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι συνολικά θα διατεθούν 18 -20 δισ. ευρώ. Όλες οι επιχειρήσεις που είναι bankable θα χρηματοδοτηθούν.
Με βάση τη συζήτηση που ακολούθησε και τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν διευκρινίστηκε ότι για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών θα ληφθούν υπόψη τα ιστορικά οικονομικά τους στοιχεία πριν την εκδήλωση της επιδημιολογικής κρίσης, αλλά φυσικά με πλήρη προσήλωση στους κανόνες της ΕΒΑ.
To κόστος δανεισμού στην Ελλάδα είναι υψηλότερο, διότι συνδέεται με τον (αυξημένο) πιστωτικό κίνδυνο και την ύφεση. Όταν η επιχείρηση πληροί τα πιστοδοτικά κριτήρια υπάρχει σημαντικός ανταγωνισμός επιτοκίων μεταξύ των τραπεζών.
Είναι ευπρόσδεκτα τα κρατικά προγράμματα, ιδίως διότι μετριάζουν τον πιστωτικό κίνδυνο και βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις.
Ζητείται αύξηση του μέγιστου ορίου εγγυήσεων. Είναι ικανοποιητικό το ποσοστό κάλυψης ανά δάνειο χωριστά (80%).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Προειδοποίηση για ψυχική κρίση
- Android: Η «πολύ επικίνδυνη» ρύθμιση που πρέπει να απενεργοποιήσετε
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αγορά 2.678.571 εκατ. μετοχών αξίας 29,9 εκατ. ευρώ από PERGE LTD
- Επανήλθε με limit down η Πειραιώς
- Αποκλειστικό: Όλη η ατζέντα της συνάντησης τραπεζών με Θεσμούς – Δύο στους 10 εκτός νόμου Κατσέλη, πρόβλημα η ειδική διαχείριση
- Σορός άνδρα εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στον Πειραιά
- Εμβόλια mRNA θέλει να παράγει η Ιταλία- Ξεκίνησε συζητήσεις
- Μαρουσάκης: O καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα
- Τα 30ετή βασανιστήρια της ΚΕΚΡΟΨ ας μας γίνουν μάθημα
- MPW Summit (βίντεο): Πώς μεταφράζεται η ποικιλομορφία στις εισηγμένες εταιρίες στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Android: Η «πολύ επικίνδυνη» ρύθμιση που πρέπει να απενεργοποιήσετε
- Αποκλειστικό: Όλη η ατζέντα της συνάντησης τραπεζών με Θεσμούς – Δύο στους 10 εκτός νόμου Κατσέλη, πρόβλημα η ειδική διαχείριση
- «Belt and Road Invest in Greece 2021 Forum»: Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός
- Η φόρμα της Λιντς και η επιστροφή της Λίβερπουλ
- Σε λειτουργία τον Μάιο τα Αστέρια Γλυφάδας
- Χρηματιστήριο: «Πυροβολούν» τα blue chips για να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς
- Τι προσφέρει η μικροχειρουργική αποκατάσταση περιφερικών νεύρων;
- Energean: Λειτουργικές ζημιές €83,4 εκατ. το 2020 στην Ελλάδα
- Battle of the Couples: Αυτό είναι το ζευγάρι που κέρδισε τα €50.000
- Πασχαλινά δώρα 2021: Καλύτερο δώρο από τη χαρά των παιδιών δεν υπάρχει!
- Τελευταία Νέα Mononews
- Αποκλειστικό: Όλη η ατζέντα της συνάντησης τραπεζών με Θεσμούς – Δύο στους 10 εκτός νόμου Κατσέλη, πρόβλημα η ειδική διαχείριση
- Χρηματιστήριο: «Πυροβολούν» τα blue chips για να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς
- Σε λειτουργία τον Μάιο τα Αστέρια Γλυφάδας
- Η Ebury για την εβδομάδα στις αγορές
- Πασχαλινά δώρα 2021: Καλύτερο δώρο από τη χαρά των παιδιών δεν υπάρχει!
- Τι προσφέρει η μικροχειρουργική αποκατάσταση περιφερικών νεύρων;
- Energean: Λειτουργικές ζημιές €83,4 εκατ. το 2020 στην Ελλάδα
- «Belt and Road Invest in Greece 2021 Forum»: Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός
- Μία πεντανόστιμη νηστίσιμη συνταγή: Vegan μπιφτέκια με φυτικό τυρί στο φούρνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πράσινη ενέργεια από τη ΔΕΗ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης
- Κύπρος: Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την πανδημία
- Η πτώση των μετοχών που συνδέονται με κρυπτονομίσματα δημιουργεί νευρικότητα - Η αισιοδοξία παραμένει
- e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου
- Υπ. Ναυτιλίας: Ικανοποίησε το αίτημα των ναυτικών για τις απολύσεις λόγω κορωνοϊού
- Energean: Λειτουργικές ζημιές 83,4 εκατ. ευρώ το 2020 στην Ελλάδα
- Μ. Σχοινάς στους Times: Η πολιτιστική κληρονομιά μάς βοηθά να καταλάβουμε ποιοι είμαστε σήμερα
- Οι πέντε κανόνες του Dwayne Johnson για μια καλύτερη ζωή
- Υπ. Ναυτιλίας: Ικανοποίησε το αίτημα των ναυτικών για τις απολύσεις λόγω κορωνοϊού