Αρχιτεκτονική: Τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021 του DOMa

09:04 3/3/2021 - Πηγή: Mononews

Τα Βραβεἰα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (πρώην Βραβεία ΔΟΜΕΣ), προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους αρχιτέκτονες και επαγγελματίες σχεδιασμού να υποβάλουν τη συμμετοχή τους. Ο ετήσιος θεσμός βραβείων που εγκαινίασε ο ανεξάρτητος φορέας DOMa το 2010 στο πλαίσιο της πολύπλευρης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, συμπληρώνει σήμερα τη δωδέκατη συνεχή χρονιά διεξαγωγής του.

Στη διοργάνωση μπορούν να συμμετέχουν (ύστερα από την υποβολή της αίτησής τους) αρχιτέκτονες και άλλοι

επαγγελματίες του σχεδιασμού (αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

Με σκοπό την ενθάρρυνση της κρίσης της ελληνικής αρχιτεκτονικής από τους ίδιους τους δημιουργούς θα απονεμηθούν και τα «Βραβεία Συναδέλφων» για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο και την καλύτερη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται στις εξής κατηγορίες: «Kαλύτερο πραγματοποιημένο έργο», «Kαλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», «Kαλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής
σε υφιστάμενο κτήριο» (ανακαίνιση, αποκατάσταση, προσθήκη, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων), «Kαλύτερη μελέτη». Για την κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν και δύο έπαινοι.

Έπαινος για την κατηγορία Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο στα Βραβεία 2020: Βιβλιοθήκη φιλοσοφικής σχολής ΕΚΠΑ (Νουκάκης, Νουκάκη, Φωτίου)Κριτική Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται φέτος από τους εξής διαπρεπείς επαγγελματίες:

Ο Ρότζερ Ντίνερ (Roger Diener), αρχιτέκτων, διευθυντής Diener & Diener στη Βασιλεία και καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH). Ο Χουάν Χερέρος (Juan Herreros), αρχιτέκτων, διευθυντής Estudio Herreros και πρόεδρος στη Σχολή Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Μαδρίτης στην Ισπανία. Ο Βιττώριο Πιτσιγκόνι (Vittorio Pizzigoni), αρχιτέκτων, διευθυντής Baukuh στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα αξιολογήσουν τα έργα χωρίς να συσκεφθούν σε πραγματικό χρόνο ή τόπο, εντελώς ανεπηρέαστοι ο ένας από τον άλλο, και θα παραδώσουν βραχείες λίστες με τις δέκα καλύτερες συμμετοχές κάθε κατηγορίας. Βάσει συμψηφισμού θα προκύψουν τα βραβεία και οι έπαινοι.

Βραβεία Συναδέλφων

Με σκοπό την ενθάρρυνση της κρίσης της ελληνικής αρχιτεκτονικής από τους ίδιους τους δημιουργούς θα απονεμηθούν και τα «Βραβεία Συναδέλφων» για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο (στο οποίο θα συγχωνευθούν οι συμμετοχές για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο, το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα και το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο), και για την καλύτερη μελέτη.

Στην κρίση για τα Βραβεία Συναδέλφων μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι υπεύθυνοι ομάδων που συμμετέχουν στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής χωρίς δυνατότητα πρόκρισης των δικών τους συμμετοχών. Περισσότερα για τη διαδικασία της εν λόγω κρίσης θα ανακοινωθούν σε επόμενη φάση.

Βραβεία 2020: Πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα : Κατοικία στις Αχλαδιές, Λυδία ΞυνογαλάΑναδρομή

Με τα ετήσια Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (πρώην Βραβεία ΔΟΜΕΣ), ο DOMa ενθαρρύνει και αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική δημιουργία. Συγκροτώντας κριτικές επιτροπές που αποτελούνται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες που εργάζονται στο εξωτερικό (οπως οι Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, Τόγιο Ίτο, Toyo Ito, Μπερνάρ Τσούμι, Εμίλιο Τουνόν, Βαλέριο Ολγιάτι μεταξύ άλλων), ο DOMa στοχεύει στην αμερόληπτη αξιολόγηση της τρέχουσας εγχώριας παραγωγής από προσωπικότητες υψηλού διεθνούς κύρους.

Στα πρώτα δέκα χρόνια των βραβείων έχουν υποβληθεί συνολικά 1.463 συμμετοχές με περισσότερους από 5.200 συντελεστές, ενώ έχουν απονεμηθεί 39 βραβεία και 76 έπαινοι. Η απονομή των Βραβείων DOMa πραγματοποιείται σε ειδική τελετή, η οποία έχει καθιερωθεί ως η ετήσια γιορτή της ελληνικής αρχιτεκτονικής κοινότητας. Υπό κανονικές συνθήκες, οι βραβευμένες συμμετοχές παρουσιάζονται σε έκθεση και έκδοση.

Ποιος είναι ο θεσμός DOMa

Την επιμέλεια του θεσμού διατηρούν ο Γιώργος Πανέτσος, ο Νίκος Σούλης και ο Θανάσης Μάνης.

Μέσω της μεγάλης γκάμας της δραστηριότητάς του (εκδόσεις, βραβεία, εκθέσεις, διαγωνισμοί), ο DOMa στοχεύει στην καταγραφή, ενθάρρυνση, προβολή και, τελικά, τη δημιουργία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, από την Ελλάδα στον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 2020 με σκοπό να συνεχίσει και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το έργο των ΔΟΜΩΝ: Ξεκίνησε το 2005 ως διεθνής επιθεώρηση σύγχρονης αρχιτεκτονικής και σύντομα εξελίχθηκε σε σημαντικό αρχιτεκτονικό θεσμό της χώρας. Ο DOMa αποτελεί άμεση συνέχεια και μετεξέλιξη των ΔΟΜΩΝ διατηρώντας την ίδια επιμελητική ομάδα και ιδιοκτησία.

Βασικό σώμα της δραστηριότητας του DOMa αποτελούν οι εκδόσεις, οι οποίες καλύπτουν το πλήρες φάσμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας στην Ελλάδα και συμμετέχουν ενεργά στην διεθνή συζήτηση για την αρχιτεκτονική του σήμερα. Στις εκδόσεις του DOMa περιλαμβάνονται το διεθνές περιοδικό DOMa και το ελληνικό ΔΟΜΕΣ. Ταυτόχρονα, μέσα από το Index, ο DOMa δημιουργεί συστηματικό ψηφιακό αρχείο με τα σημαντικότερα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα από τις απαρχές του μοντερνισμού έως τις μέρες μας, παρέχοντας εκτεταμένο ερευνητικό υλικό.

Έπαινος στην κατηγορία πρώτου έργου: Κέντρο αποτέφρωσης νεκρών, Monogon Office for Architecture

Πέρα από τα Ελληνική Βραβεία Αρχιτεκτονικής, ο DOMa συμβάλλει ενεργά στην παραγωγή νέας αρχιτεκτονικής μέσα από τη διοργάνωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών διεθνούς εμβέλειας. Συνδέοντας επί του πρακταίου την Ελλάδα με το εξωτερικό, οι διαγωνισμοί αυτοί καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στο αρχιτεκτονικό τοπίο της χώρας, γεφύρωσης και διαλόγου με τα διεθνή τεκτενόμενα. Από το 2005, έχει προκηρύξει συνολικά πέντε διεθνείς διαγωνισμούς με θέμα την κατοικία (αστική, προαστιακή και υπεραστική), τη φιλοξενία και την εστίαση -τρεις εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Με τις ημερίδες που διοργανώνει, ο DOMa δίνει βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερες και νέους δημιουργούς. Με έμφαση στην εγκυρότητα, οι ημερίδες αποτελούν προέκταση του έργου του φορέα, συμβάλλοντας στην καταγραφή, την αρχειοθέτηση και την καλλιέργεια νέας αρχιτεκτονικής.

Τέλος, ο DOMa διοργανώνει εκθέσεις που συμπληρώνουν τους διαγωνισμούς, τα βραβεία και τις ημερίδες, αναπτύσσοντας έτσι τις εκάστοτε θεματικές με όσο το δυνατόν περισσότερα εκφραστικά και τεχνικά μέσα.

Zeus and Dione κεντρικό κατάστημα: Έπαινος στην κατηγορία Νέα αρχιτεκτονική σε υφιστάμενο κτίριοΠληροφορίες:

Όσοι αρχιτέκτονες και επαγγελματίες σχεδιασμού επιθυμούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, πρέπει να υποβάλλουν το έργο τους ηλεκτρονικά έως τις 30 Μαρτίου 2021.

Τα έργα που θα καταθέσουν πρέπει να αφορούν τη χρονική περίοδο 2016 – 2020.

Για τη συμμετοχή απαιτείται η καταβολή τέλους: 70 ευρώ (ως 30 Μαρτίου) ή 50 ευρώ (ως 16 Μαρτίου) το μειωμένο.

Περισσότερες πληροφορίες:
+30 210 6085470
info@doma.archi

Keywords
Τυχαία Θέματα