«Ταφόπλακα» στις ελπίδες των συνταξιούχων η αρνητική εισήγηση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για 13η και 14η σύνταξη

17:07 5/2/2020 - Πηγή: Mononews

«Ταφόπλακα» στις ελπίδες των συνταξιούχων του Δημοσίου βάζει η εισήγηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή όχι της οριστικής κατάργησης των τριών δώρων, από την Πρωτοχρονιά του 2013.

Το «ψαλίδι» στην 13η και την 14η σύνταξη με το μνημονιακό νόμο του 2012 είναι συνταγματικό και νόμιμο καθώς επιβλήθηκε  για λόγους  γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, εισηγήθηκε το πρωί ο Επίτροπος Επικρατείας Αντώνιος Νικητάκης, στη μείζονα

Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση μετά την απόφαση του Γ’Τμήματος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που, κατά πλειοψηφία, είχε κρίνει μη νόμιμη και αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων, δημιουργώντας ελπίδες σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η οριστική κρίση από την Ολομέλεια. Αν τα 35 μέλη της, έστω και με οριακή πλειοψηφία καταλήξουν σε αντισυνταγματικότητα, τότε θα πρέπει να επιδικάσουν και αποζημίωση για ηθική βλάβη, την οποία διεκδικούν οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι.

«Κατάργηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος»

Η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας έγινε για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, ανέφερε σήμερα στην εισήγηση του ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά την κρίση του, η περικοπή που έγινε με τον νόμο 4093/2012  δεν είναι δυσανάλογη, ούτε υπέρμετρη και κατ’ επέκταση, είναι συνταγματική και νόμιμη η σχετική διάταξη του ν. 4093/2012.

Οι δικηγόροι των συνταξιούχων αντέτειναν ότι οι περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι  τα άρθρα περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του  δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως και της αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Υποστήριξαν επίσης ότι η κατάργηση είναι αντίθετη στο  άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. δεδομένου ότι:

α) οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση των περιουσιακών δικαιωμάτων των συνταξιούχων, επιβάλλοντάς τους ένα δυσανάλογο βάρος (μείωση κατά 20% περίπου των ετήσιων συντάξιμων αποδοχών του, οι οποίες είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις και με προγενέστερους μνημονιακούς νόμους),

 β) το εισόδημά τους συρρικνώθηκε ουσιωδώς με μειώσεις άνω του 35% του μερίσματός του από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και της επικουρικής σύνταξής του (από 3.727 σε 2.138 ευρώ κατ’ έτος) σε συνδυασμό με τα γενικής φύσεως οικονομικά φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και

γ) ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, ως υπερήλικες, με σοβαρά προβλήματα υγείας και με μοναδικό ατομικό εισόδημα τη σύνταξή τους που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα   να θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο, δια του συνηγόρου του, ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να υιοθετήσει την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία είναι συνταγματική και νόμιμη η κατάργηση των τριών δώρων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Οι παρεμβαίνοντες υπέρ της επαναφοράς των δώρων, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους ότι με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των απόμαχων της εργασίας και παράλληλα παραβιάζεται  η συνταγματική αρχή  της αναλογικότητας.

Όπως είπαν, οι συνταξιούχοι όταν εξήλθαν της ενεργού υπηρεσίας τους ξεκίνησαν με 14 συντάξεις και σήμερα μαζί με τις έμμεσες περικοπές που έχουν γίνει κατά την μνημονική εποχή, οι συντάξεις έχουν περιορισθεί ουσιαστικά στις 10, δηλαδή, η υποβάθμιση αυτή για το 40%   των συνταξιούχων του Δημοσίου είναι  στο κατώφλι του κατώτερου ορίου της φτώχειας, προσέθεσε η νομική υπεράσπιση.

Ζητούν και αποζημίωση

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητούν και αποζημίωση για ηθική βλάβη από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018.

Ο καθένας από τους προσφεύγοντες διεκδικεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν από τον μνημονιακό νόμο που κατήργησε τα τρία δώρα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα