Αξία 53,8 εκατ. ευρώ έχουν οι «σορταρισμένες» ελληνικές μετοχές από τη Lansdowne που κλείνει τον κύκλο της

07:43 8/7/2020 - Πηγή: Mononews

Ελληνικές μετοχές, η αγοραία αξία των οποίων είναι τώρα στα 53,8 εκατ. ευρώ, έχουν «σορταριστεί» από το λονδρέζικο hedge fund της Lansdowne που όμως, όπως όλα δείχνουν, θα πάψει να στοιχηματίζει στην πτώση των τιμών…

Αν και το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για απόφαση του κερδοσκοπικού fund να σταματήσει τη δράση

του στο short selling, λόγω των ζημιών που έχει υποστεί, εν τούτοις η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Για το αν δηλαδή πρόκειται για μια καθετοποιημένη κίνηση, η οποία περιλαμβάνει και τις short θέσεις στην Ελλάδα ή εάν θα διατηρήσει κάποιον άλλον «βραχίονα» προκειμένου να «παίζει» με το καθοδικό σενάριο για τις μετοχές.

Έμπειροι και κατά κανόνα καλά πληροφορημένοι παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζουν την πρώτη εκδοχή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις λένε ότι η Lansdowne θα φύγει από τα short που έχει και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε θα γίνει αυτό…».

Επί του παρόντος τις μεγαλύτερες, καθαρές, αρνητικές θέσεις η Lansdowne τις έχει στην Τράπεζα Πειραιώς στην οποία και έχει σορτάρει το 2,58% του συνόλου των μετοχών. Το ποσοστό αυτό έχει τρέχουσα αξία 16,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για «χαρτιά» τα οποία το hedge fund τα έχει δανειστεί (έναντι επιτοκίου) και τα έχει πουλήσει σε προγενέστερο διάστημα. Πλέον, για να κλείσει τη short θέση του πρέπει να αγοράσει όλες αυτές τις μετοχές (περί τα 11,2 εκατ. «κομμάτια») και να τις επιστρέψει στους δανειστές. Για να βγει κέρδος, η επαναγορά των μετοχών θα πρέπει να γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία πουλήθηκαν.

Εκτός από την τράπεζα Πειραιώς, η Lansdowne «σορτάρει» άλλες τρεις μετοχές: της Eurobank, που αντιστοιχούν στο 0,90% του συνόλου και η χρηματιστηριακή αξία τους είναι στα 13,7 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ, στην οποία έχει το 1,59% των μετοχών, μεταφραζόμενο σε αγοραία αξία 13,2 εκατ. ευρώ, και της Alpha Bank, όπου το 1% της short θέσης τιμολογείται χρηματιστηριακά στα 10,3 εκατ. ευρώ.

Με Πειραιώς και ΔΕΗ έχει ξεκινήσει η μείωση των short

Πρακτικά το λονδρέζικο fund έχει την άνεση χρόνου να κλείσει τις ανοικτές θέσεις. Ωστόσο αν ή αγορά «γυρίσει» ανοδικά, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος του πολλαπλασιασμού της ζημιάς, από τη στιγμή κατά την οποία οι μετοχές θα αγοράζονται σε ψηλότερες τιμές. Αν και σε τέτοιου παίγνια υποτιμητικής κερδοσκοπίας, οι κινήσεις είναι σύνθετες από τα hedge fund και δυσδιάκριτες από κάποιον τρίτο, σε ότι αφορά το πού αρχίζει να μετράει το κέρδος και που η ζημιά. Κάτι το οποίο θα το μάθουν οι μέτοχοι των συγκεκριμένων fund, όταν θα τους κοινοποιηθεί ο οικονομικός απολογισμός.

Είναι πάντως προφανές ότι από τη στιγμή κατά την οποία η Lansdowne θα ενεργοποιήσει την απόφαση τερματισμού του short selling στις ελληνικές, αυτό θα δώσει «ανάσες» στις τιμές τους. Καθότι θα εκλείψει ένα από τα «βαρίδια» τους.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους δεν προαναγγέλλονται και γίνονται ορατές μόνον όταν υλοποιούνται. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την Πειραιώς, η Lansdowne έχει αρχίσει σιγά σιγά να μειώνει το «σορτάρισμα». Από το 2,77% που ήταν η καθαρή, αρνητική θέση στην τράπεζα στις 14 του μηνός του περασμένου Μαΐου, έπεσε στο 2,68% στις 11 Ιουνίου. Μέρα κατά τη οποία ο Έλληνας billionaire Αριστοτέλης Μυστακίδης, με τις επιπλέον μετοχές που αγόρασε έφτασε να κατέχει το 5,123% της Πειραιώς. Μετέπειτα, στις 19 Ιουνίου, οι short του λονδρέζικου hedge fund έπεσαν στο 2,58% των μετοχών της Πειραιώς.

Επίσης το fund απομείωσε και τις «σορταρισμένες» μετοχές της ΔΕΗ (από το 1,70% στο 1,59%) στο διάστημα από τις 12 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου.

Κατά τα φαινόμενα θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να κλείσει τις ανοικτές του θέσεις στην Ελλάδα η Lansdowne, αν όντως αυτό είναι ειλημμένη απόφαση. Και τούτο γιατί αν θελήσει να βρει τα «χαρτιά» απευθείας από την αγορά θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά. Προκειμένου να αποφύγει, λόγω της ζήτησης, την άνοδο των τιμών…

Keywords
Τυχαία Θέματα