Μπαράζ μέτρων κατά του COVID – 19 από την ΕΚΤ – Πόσο ωφελούνται οι ελληνικές τράπεζες

Κεφάλαια 120 δισ. ευρώ απελευθερώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εμπορικές τράπεζες στην ευρωζώνη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορoνοϊού.

Τα μέτρα επιτρέπουν στις εμπορικές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα να διοχετεύσουν στην

οικονομία ρευστότητα 1,8 τρις ευρώ με νέα δάνεια που θα υποστηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση.

Πρόκειται για μέτρο που έρχεται να προστεθεί στο βαρύ οπλοστάσιο αυτών που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες μέρες με κυριότερο το έκτακτο QE ύψους 750 δις ευρώ, στο οποίο εντάσσονται πλέον και τα ελληνικά ομόλογα.

Η πολιτική της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα για τη διασταλτική μεταχείριση των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω του ο κορoνοϊός, υποστηρίζοντας, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, όλες τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω της κρίσης. Τα μέτρα δίνουν εποπτική ευελιξία όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή μορατόριουμ στις αποπληρωμές δανείων, καθώς και την παροχή των κρατικών εγγυήσεων από τα κράτη μέλη, ανοίγοντας το δρόμο, για νέες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες ο κορονοϊός θα δημιουργήσει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, που με βάση το καλό σενάριο θα φτάσει έως και τα 10 δις ευρώ. Μεταξύ των δανείων που θα κοκκινίσουν πρώτα είναι αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αβέβαιης είσπραξης. Πρόκειται για δάνεια ύψους 20 δις ευρώ, που εμφανίζουν έως τρεις μήνες  καθυστέρηση και παρότι δεν ανήκουν ακόμα στην κατηγορία των κόκκινων δανείων, εξυπηρετούνται οριακά και είναι τα πρώτα υποψήφια να «σκάσουν» άμεσα. Αμέσως επόμενη μεγάλη κατηγορία που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κόκκινη είναι τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί μέχρι σήμερα μία ή και περισσότερες φορές. Πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή δανείων ύψους 50 δις ευρώ περίπου, που ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης, απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα, τορπιλίζοντας και όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειες των τραπεζών να διαχειριστούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Η αυλαία των μέτρων των εποπτικών αρχών άνοιξε με την αναβολή για ένα χρόνο διενέργειας των stress test, αλλά και με τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά 2,5% που αποφάσισε η ΕΚΤ μειώνοντας αντίστοιχα το μαξιλάρι (capital conservation buffer) που ήταν υποχρεωμένες να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες. Με την απόφαση αυτή οι κεφαλαιακές απαιτήσεις από 14% περιορίζονται στο 11,5%, απελευθερώνοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περί τα 4 δις ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ πρόσθετη κεφαλαιακή ανάσα συνιστά η ευελιξία στο «χτίσιμο» των απαιτούμενων κεφαλαίων – έως το 11,5% – μέσω Tier II ομολόγων.

Στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που ανακοίνωσαν οι εποπτικές αρχές προτίθεται επίσης το νέο πρόγραμμα αγοράς TLTRO III, μέσω του οποίου οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλούν φθηνό χρήμα με αρνητικό επιτόκιο -0,75% από -0,50%, προκειμένου να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Τέλος η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο QE για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών κρατικών τίτλων, τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να καταθέτουν στην ΕΚΤ, αντλώντας ανάλογη ρευστότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα