Μπόρις Τζόνσον: «Εντελώς γελοία» η κατηγορία πως προτίμησε να εκκενώσει ζώα αντί για Αφγανούς από την Καμπούλ

Για προχειρότητα στην επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση οι μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι ήταν απροετοίμαστη και απέτυχε να κάνει περισσότερα για τους Αφγανούς.

Αφού άκουσε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της βρετανικής διπλωματίας, ο Συντηρητικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Τούγκενχατ σχολίασε ότι η βρετανική αντίδραση στην κρίση οδήγησε στην

«εγκατάλειψη» των Αφγανών.

Ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που, εν μέσω της κρίσης, εργαζόταν για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ράφαελ Μάρσαλ, ανέφερε νωρίτερα ότι μόνο το 5% των 75.000-150.000 Αφγανών που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους στο πλαίσιο του βρετανικού προγράμματος εκκένωσης, τελικά έλαβαν βοήθεια, λόγω του «χαοτικού τρόπου» με τον οποίο χειρίστηκε το Λονδίνο την κατάσταση. Ο Μάρσαλ υποστήριξε ότι χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια, δεν διαβάστηκαν ποτέ και ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων δεν διέθετε τους αναγκαίους πόρους.

Ο Τούγκενχατ, πρώην αξιωματικός του στρατού που υπηρέτησε και στο Αφγανιστάν, χαιρέτισε αυτήν την «πειστική» μαρτυρία που επέτρεψε «να ρίξουμε φως στις βασικές αποτυχίες μας».

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε το γεγονός ότι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του Φόρεϊν Όφις, ο Φίλιπ Μπάρτον, ήταν σε διακοπές κατά το διάστημα 9-26 Αυγούστου, ταυτόχρονα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Ο τελευταίος, που τον Σεπτέμβριο, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μετακινήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επικρίθηκε σφόδρα επειδή δεν διέκοψε τις διακοπές του στην Κρήτη. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News ο Ράαμπ υπερασπίστηκε τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση, δηλώνοντας πως διασφάλιζε ότι «διαθέταμε τους αναγκαίους πόρους».

«Αν ξαναγινόταν, θα είχα επιστρέψει νωρίτερα», παραδέχτηκε από την πλευρά του ο Μπάρτον, υποστηρίζοντας ότι «δεν ήταν αναπόφευκτο» να πέσει η Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν όταν εκείνος έκανε διακοπές και υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του δεν θα έκανε τη διαφορά.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, μιλώντας στην τηλεόραση, χαρακτήρισε «εντελώς γελοία» την κατηγορία ότι παρενέβη ο ίδιος προσωπικά για να απομακρυνθούν αεροπορικώς τα ζώα από το καταφύγιο που είχε οργανώσει στο Αφγανιστάν ένας πρώην πεζοναύτης. Ο Φίλιπ Μπάρτον διαβεβαίωσε επίσης ότι η απομάκρυνση των σκύλων έγινε αφού πρώτα έφυγαν από την Καμπούλ οι άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης

Λευκορωσία: Εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από δυτικές χώρες από την 1η Ιανουαρίου

Γαλλία: Δημοσκόπηση προβλέπει νίκη του Βαλερί Πεκρές στις προεδρικές εκλογές του 2022

Πούτιν-Μπάιντεν: Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνομιλία τους – Απειλές για κυρώσεις και ψυχροπολεμικό κλίμα

Keywords
Τυχαία Θέματα