Χαράλαμπος και Σπυρίδων Τυπάλδος: Η δολοφονία του Τεργιάζου, η βύθιση του “Ηρακλείου” και ο τραγικός επίλογος
Η οικογένεια Τυπάλδου συνέδεσε το όνομά της με την ανάπτυξη της ελληνικής ακτοπλοίας των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, αλλά και με την δολοφονία του εφοπλιστή Λεόντιου Τεργιάζου και με το πολύνεκρο ναυάγιο του “Ηρακλείου”.
Ωστόσο, το τέλος για τον Χαράλαμπο Τυπάλδο ήταν τραγικό, αφού βρήκε φρικτό θάνατο από την “Εταιρεία Δολοφόνων” για να κληρονομήσουν την περιουσία του.
Στο βιβλίο του Ρεγκαβέ, Livre dor dea Noblesse Jounier, η καταγωγή της οικογένειας Τυπάλδου εντοπίζεται στη
Από αυτή την οικογένεια προέρχονται τα αδέλφια Σπύρος και Χαράλαμπος Τυπάλδος, που σταδιοδρόμησαν επιχειρηματικά στην ελληνική ναυτιλία. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας ήταν δικηγόροι.
Όμως, ο Σπύρος, που γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς στις 4 Ιανουαρίου 1893, ακολούθησε το δικό του ξεχωριστό δρόμο με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο και αυτός σπούδασε νομικά, εκπληρώνοντας το καθήκον του προς τους γονείς του.
Στο σεισμό του 1953 που έγινε στην Κεφαλονιά, ο Σπύρος Τυπάλδος διέθεσε τα πλοία του για να στεγαστούν οι σεισμοπαθείς συμπατριώτες του.
Μετά τον πόλεμο ο Σπύρος Τυπάλδος καθιέρωσε το θεσμό των κατασκηνώσεων στην Ελλάδα, αφού ίδρυσε δύο κατασκηνώσεις στην Κεφαλονιά και στο Ξυλόκαστρο.
Στο νησί του, την Κεφαλονιά, διέθεσε πολλά χρήματα. Ίδρυσε το Γηροκομείο, στη Φιλαρμονική.
Το 1936 σκότωσε τον εφοπλιστή Λεόντιο Τεργιάζο της “Πατριωτικής Ακτοπλοίας” για οικονομικές διαφορές. Ο Τεργιάζος ήταν εφοπλιστής, καταγόμενος από την Κωνσταντινούπολη και ασχολείτο και με το εμπόριο γαιανθράκων. Ο Λεόντιος Τεργιάζος που είχε προμηθεύσει γαιάνθρακες τον Σπύρο Τυπάλδο και οι οφειλές ανέρχονταν σε 1.400.000 δραχμές, προχώρησε σε κατάσχεση του πλοίου “Αμβρακικός” του Τυπάλδου και ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 1936.
Την παραμονή, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου, ο Σπύρος Τυπάλδος πήγε με επιθετικές διαθέσεις στο γραφείο του Τεργιάζου για να του ζητήσει αναβολή του πλειστηριασμού. Τότε, ο εξαγριωμένος Τυπάλδος, έβγαλε το περίστροφο του και πυροβόλησε τον Τεργιάζο στην καρδιά, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σε εκείνο το περιστατικό πυροβολήθηκε και ο κλητήρας του γραφείου του Τεργιάζου.
Όμως, το 1941 με τον ερχομό του Γερμανών, ο Τυπάλδος αποφυλακίστηκε παρά το γεγονός ότι δεν είχε εκτίσει την ποινή του.
Σε όλη την τη διάρκεια της επαγγελματικής του ενασχόλησης, αλλά κυρίως της κοινωνικής του σταδιοδρομίας του, είχε συμπαραστάτη τη γυναίκα του Σουζάνα Τυπάλδου. Επίσης, ο Σπύρος Τυπάλδος, αγόρασε και διέσωσε το εξοχικό σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού στο Συκιά Ξυλοκάστρου.
Τα αδέλφια Σπύρος και Χαράλαμπος Τυπάλδος πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. Ήταν πρωτοπόροι στην καθιέρωση μαζικών, λαϊκών κρουαζιερών και υλοποίησαν το πρώτο διαφημιστικό φιλμ για τα αξιοθέατα των ελληνικών νησιών.
Ο Σπύρος και ο Χαράλαμπος Τυπάλδος, αγόρασαν το έτος 1934 ένα ναρκαλιευτικό πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 1918 στη Γαλλία. Το πλοίο το μετασκεύασαν σε επιβατηγό. Το πλοίο «Αμβρακικός», ήταν το πρώτο πλοίο των αδελφών Τυπάλδου.
Το 1948 τα αδέλφια ξεκίνησαν και πάλι τις εφοπλιστικές τους δραστηριότητες αγοράζοντας το πλοίο “’Έλλη” και ακολούθησαν το “Αγγέλικα”, το “Μεντιτεράνεαν”, το “Αιγαίον”
Όμως, η σημαντική δραστηριότητα τους στην ακτοπλοία είχε άδοξο τέλος. Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου του 1966, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Ηράκλειο” βυθίστηκε κοντά στο ξερονήσι Φαλκονέρα, με αποτέλεσμα να πνιγούν συνολικά 217 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σούδα των Χανίων με προορισμό τον Πειραιά.
Το ναυάγιο αυτό είναι το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που έχει γίνει στην ιστορία της χώρας. Αυτό το γεγονός συνετέλεσε ώστε η οικογένεια Τυπάλδου να αποσυρθεί οριστικά από την επιβατηγό ναυτιλία.
Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Χαράλαμπος Τυπάλδος, οποίος καταδικάστηκε από την Δικαιοσύνη. H απόφαση του Δικαστηρίου για το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον” ανακοινώθηκε στις 21 Μαρτίου 1968. Ο Xαράλαμπος Τυπάλδος και ο διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Κόκκινος καθώς και δύο αξιωματικοί του πλοίου καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από πέντε ως και επτά έτη.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 1966, για το ναυάγιο του “Ηρακλείου”, ο τότε υπουργός της Ένωσης Κέντρου Σταύρος Μπίρης, ομολόγησε ότι εκείνη την περίοδο τα αδέλφια Τυπάλδου ήταν πανίσχυροι. Ισχυρίστηκε ο Στ. Μπίρης: «Η αλήθεια είναι ότι το 1964 εύρομεν την εταιρίαν Τυπάλδου πανίσχυρον. Την εύρομεν κυρίαρχον εις τας ακτοπλοϊκάς συγκοινωνίας, την εύρομεν πρώτην εις τας μεγάλας γραμμάς, τας ακτοπλοϊκάς. Δεν εδημιουργήσαμεν ημείς την εταιρίαν Τυπάλδου το 1964 πανίσχυρον. Ούτε το “Ελλη” εδρομολογήσαμεν ημείς 35 ετών, ούτε το “Αγγέλικα” 58 ετών, ούτε το “Αιγαίον” 53 ετών, ούτε το “Κρήτη” 35 ετών, ούτε το “Λήμνος” 21 ετών, ούτε το “Ελλάς” 30 ετών. Επί ΕΡΕ έλαβεν η εταιρία Τυπάλδου δάνειον δεκάδων χιλιάδων λιρών από το ΝΑΤ».
Βέβαια, ο βουλευτής της ΕΡΕ Λεωνίδας Μπουρνιάς, επιχείρησε να αντιστρέψει το γενικότερο κλίμα και υποστήριξε ότι «οι αδελφοί Τυπάλδοι μετέφερον διά των πλοίων των κατά χιλιάδας τους ψηφοφόρους της Ενωσης Κέντρου».
Τον επόμενο έτος τα αδέλφια Τυπάλδου, όπως γράφηκε αργότερα στις εφημερίδες συμμετείχαν ενεργά στην αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου.
Τα αδέλφια Σπύρος και Χαράλαμπος Τυπάλδος ήταν πράγματι πανίσχυροι και έχαιραν της εμπιστοσύνης της ναυτιλιακής κοινότητας. Το αποτέλεσμα αυτής της αποδοχής ήταν ότι ο Σπύρος Τυπάλδος εξελέγη το 1953 πρόεδρος στην Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και τον διαδέχθηκε το 1955 στην θέση του προέδρου ο Χαράλαμπος, μέχρι τη χρονιά βύθισης του “Ηρακλείου”.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Oι Έλληνες στρέφονται ξανά στην αγορά κατοικίας
- Νέα φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου
- Μια «δεύτερη ζωή», μετά το Σύμπαν;
- Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους
- Αθήνα: H επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο, το νέο μεγάλο στοίχημα (pic + πίνακας)
- Δημήτρης Κουτσόπουλος (CEO Deloitte): 400 νέες θέσεις εργασίας σε Πάτρα και Ηράκλειο (pics)
- H αγορά των ESG και η στροφή των εταιρειών στη βιώσιμη ανάπτυξη
- Μέτρα για κορωνοϊό: Ιστορικό παραβάσεων για κάθε ΑΦΜ
- Θεσσαλονίκη: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας από τον Θερμαϊκό
- Καιρός: Συννεφιασμένη Κυριακή με υψηλές θερμοκρασίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Καιρός: Συννεφιασμένη Κυριακή με υψηλές θερμοκρασίες
- Χαράλαμπος και Σπυρίδων Τυπάλδος: Η δολοφονία του Τεργιάζου, η βύθιση του “Ηρακλείου” και ο τραγικός επίλογος
- Οι τιάρες κάνουν τις βασίλισσες. Από την Ιωσηφίνα και τους Ρομανόφ ως τις δημοπρασίες
- Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 7 Νοεμβρίου – Το ωράριο
- «Λουκέτο» 60 ημερών σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι – Εντοπίστηκαν πελάτες χωρίς πιστοποιητικά
- Τελευταία Νέα Mononews
- Χαράλαμπος και Σπυρίδων Τυπάλδος: Η δολοφονία του Τεργιάζου, η βύθιση του “Ηρακλείου” και ο τραγικός επίλογος
- «Λουκέτο» 60 ημερών σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι – Εντοπίστηκαν πελάτες χωρίς πιστοποιητικά
- Οι τιάρες κάνουν τις βασίλισσες. Από την Ιωσηφίνα και τους Ρομανόφ ως τις δημοπρασίες
- Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα Κυριακή 7 Νοεμβρίου – Το ωράριο
- Καιρός: Συννεφιασμένη Κυριακή με υψηλές θερμοκρασίες
- Πότε θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός
- Ολόκληρο το σχέδιο για τις e-αποδείξεις
- 40 πράγματα που (δεν) γνωρίζουμε για τον Αριστοτέλη Ωνάση
- Επιστολές της Επ. Κεφαλαιαγοράς στις ευρωπαϊκές αρχές για τυχόν σορτάρισμα στη ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο
- Ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Γιατί η κυβέρνηση βλέπει θετικά την πρόταση του Νίκου Φίλη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ηλεκτρονική απάτη: 4 παραδείγματα – Πώς να προστατευτείτε
- ΓΑΙΑΟΣΕ: Προχωρά σε εκτίμηση της αξίας εκατοντάδων ακινήτων της
- Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους
- Σε ιστορικά επίπεδα η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
- Κύπρος: Με εντολή Ερντογάν κυβερνήτης στα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι
- Ποια κλιματική αλλαγή; Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα
- Κορονοϊός - Ερευνα: Απρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους 4 στους 10 Ελληνες γονείς
- Κορονοϊός - Ερευνα: Απρόθυμοι να εμβολιάσουν παιδιά τους 4 στους 10 Ελληνες γονείς
- Το νέο χρονοδιάγραμμα για το βιολογικό project των 113 εκατ. ευρώ σε Κορωπί-Παιανία
- Παροχή ζεστού νερού στα σπίτια από πυρηνικά πλοία δοκιμάζει η Ρωσία