Χάρης Καρώνης-Viva: Ο άνθρωπος πίσω από το πρώτο μεγάλο deal του 2020-Πώς «μπήκαν» 75 εκατ. ευρώ στη Viva

Ο Χάρης Καρώνης, επικεφαλής  και κύριος μέτοχος της Viva, είναι ο άνθρωπος που με την ομάδα του και με το στρατηγικό του πλάνο, κατάφερε όχι μόνο να προσελκύσει επενδυτές στην εταιρεία του αλλά και να  τριπλασιάσει την αξία της  μέσα σε 20 μήνες.

Τις ημέρες αυτές, ολοκληρώνει μια σημαντική συναλλαγή με την οποία το equity fund Hedosophia

και οι επενδυτές του,  καταβάλλουν 75 εκατ. ευρώ για την απόκτηση συμμετοχής 25% περίπου στη Viva. Η είσοδος του βρετανικού fund στην ελληνική fintech εταιρεία, αποτελεί την πρώτη μεγάλη άμεση επένδυση της χρονιάς στη χώρα.

Μετά το νέο γύρο χρηματοδότησης, που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες,  πλέον στην εταιρεία θα συμμετέχει με  52% ο Χ. Καρώνης,  όλοι οι παλαιοί μέτοχοι μαζί (Καρώνης, Λάτσης και Deca) με 75% και με 25% το Hedosophia.

Η σημαντική αυτή επένδυση δεν ήρθε τυχαία. Η Viva  επεκτείνεται συστηματικά, παίρνει άδειες στο εξωτερικό, διεθνοποιείται και το πλάνο αποδίδει και είναι αυτή η μέγεθυνσή της που την οδήγησε  σε νέους μετόχους και ακόμη μεγαλύτερη αποτίμηση. Και αυτή την πορεία τη συνεχίζει σταθερά, τα τελευταία χρόνια, χωρίς θόρυβο,  αλλά τώρα πια όλος ο κόσμος το καταλαβαίνει.

Όπως είπε, και ένας γνωστός τραπεζίτης για τη Viva, «είναι σαν τα παιδιά που τα βλέπεις κάθε μέρα και δεν καταλαβαίνεις πότε μεγάλωσαν, αλλά μια μέρα συνειδητοποιείς πως έχουν πια μεγαλώσει».

Μέσα σε 20 μήνες η αξία της εταιρείας από τα 77 εκατ. πήγε στα 305 εκατ. ευρώ ενώ  η είσοδος  του λονδρέζικου fund, δείχνει ότι αντίστοιχη προσδοκία υπάρχει και για την μελλοντική αύξηση της αξίας της, λόγω της μεγάλης αύξησης μεγεθών που σημειώνει στις αγορές του εξωτερικού.

Ποια είναι όμως η Viva   που καταφέρνει,  να ξεχωρίσει στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του   fintech ξεκινώντας από την Ελλάδα, να επεκτείνεται στο εξωτερικό και να παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη μεγεθών και μια συνεχή ανοδική αποτίμηση και πώς έφθασε ως εδώ;

Η πορεία μέχρι σήμερα

Η συνεχής ανοδική πορεία της Viva δεν ήταν μονόδρομος, αλλά το αποτέλεσμα έξυπνων ελιγμών του Χάρη Καρώνη, ο οποίος, προσάρμοζε τη δραστηριότητα της εταιρείας στη συγκυρία και κατάφερνε να ξεπερνάει τα εμπόδια, που αν και πολλές φορές ήταν αναπάντεχα όπως απέδειξε, ..δεν ήταν ικανά να τον σταματήσουν.

Η Viva Wallet  ξεκίνησε το 2000 και λειτουργεί 19 χρόνια στην Ελλάδα. Ξεκίνησε φτιάχνοντας συστήματα για τράπεζες, ως ένα software house για πιστωτικά ιδρύματα για να επεκταθεί σε συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως ταξιδιωτικές πληρωμές, πληρωμές για θεάματα. Ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών, που ονομάζονται fintech (financial technology), δηλαδή εταιρείες τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Τα αρχικά κεφάλαια που μπήκαν στην Viva Wallet Holdings ήταν 19 εκ. από το Χάρη Καρώνη, 6 εκ. από την οικογένεια Λάτση και αρκετά χρόνια μετά το 2018  15 εκατ. μέσω του fund Diorama και της Deca Investment (Δασκαλόπουλος).

Τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και αποτίμησης, η Viva είναι η startup που σημειώνει ρεκόρ ανάπτυξης, προσέλκυσης κεφαλαίου και αποδοτικότητας μέσα στα πλέον δύσκολα χρόνια της κρίσης δημιουργώντας σημαντικές αποδόσεις στους αρχικούς μετόχους της.

Το 2011 έγινε Ίδρυμα Πληρωμών, το 2015 λάνσαρε τις προπληρωμένες κάρτες….

Το 2011 αξιοποίησε τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απελευθέρωση των συστημάτων πληρωμών και τη διενέργειά τους από άλλες εταιρείες εκτός από τράπεζες και αδειοδοτήθηκε ως ίδρυμα πληρωμών από την Tράπεζα της Ελλάδος.

Στην πορεία, αδειοδοτήθηκε ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος το 2014 από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τότε έχει αρχίσει μια πολύ μεγάλη επενδυτική προσπάθεια να κάνει κάτι διαφορετικό.

Το 2015 μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας και μεγάλων επενδύσεων θέλησε να κυκλοφορήσει τα νέα της προϊόντα στην αγορά το 2015.

Όμως η συγκυρία της επιφύλασσε  μεγάλα εμπόδια, αφού το 2015 ήταν η χρονιά των capital controls. H έκτακτη συγκυρία των capital controls, ακύρωσε ορισμένα από τα προϊόντα που είχε μόλις λανσάρει, όπως οι προπληρωμένες κάρτες καθώς οι χρήστες δεν μπορούσαν να τις «φορτώσουν» με χρήμα.

Την ίδια στιγμή όμως μόνο η Viva από τις εταιρείες fintech-ανταγωνιστές της, έπρεπε να αντιμετωπίσει τα capital controls, αφού την ίδια στιγμή οι ξένες εταιρείες, μπορούσαν να πωλούν προπληρωμένες και χρεωστικές κάρτες τραπεζών του εξωτερικού χωρίς μάλιστα να ελέγχονται  από την ΑΑΔΕ.

Ταυτόχρονα έπρεπε να λειτουργήσει στην Ελλάδα, σε ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο, που ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών.

Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις

Όπως κάθε σταρταπ έτσι και η Viva Wallet λειτούργησε σαν disruptor στην αγορά και συχνά βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Το καλοκαίρι του 2018, στην έκθεση Money20/20, ανακοίνωσε ότι προσφέρει μηδενική χρέωση στην εκκαθάριση συναλλαγών και αποδοχής πληρωμών σε όλους τους εμπόρους, αρκεί με τα χρήματα που ο έμπορος συγκεντρώνει να κάνει και τις δαπάνες του, δηλαδή τις πληρωμές του.

Μέχρι τότε οι έμποροι δέχονταν πληρωμές με κάρτες, αλλά δεν είχαν συνηθίσει να ξοδεύουν τις εισπράξεις τους με την κάρτα τους. Παίρνουν τις εισπράξεις τους σε άλλο λογαριασμό και τις ξοδεύουν.

Όμως όταν το Φθινόπωρο του 2018 η εταιρεία θέλησε να κάνει στην Ελλάδα μεγάλη διαφημιστική καμπάνια με σλόγκαν ήταν «μηδενικές προμήθειες για τους εμπόρους», τότε δύο τράπεζες έκαναν καταγγελία για παραπλανητικά μηνύματα προς το καταναλωτικό κοινό και ανάγκασαν την Viva Wallet να αποσύρει την διαφήμισή της.

Το 2ο18 ακόμη μια χρονιά σταθμός

Το 2018 αποτέλεσε έτος-σταθμό για τη Viva Υπηρεσίες Πληρωμών καθώς μετατράπηκε από μεταπωλητής υπηρεσιών εκκαθάρισης καρτών τρίτων (payment facilitator) σε επισήμως αδειοδοτημένη εταιρεία για την αποδοχή κι εκκαθάριση καρτών από  Mastercard και VISA, σε απευθείας σύνδεση μαζί τους, αποκτώντας σημαντικό αριθμό νέων εμπόρων.

Αυτό σηματοδότησε μια νέα οργανωτική δομή, με χρήση outsourcing για υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και πωλήσεων. Η νέα δομή προσέφερε «υψηλή επεκτασιμότητα, αποδοτικότητα κόστους, πολυγλωσσική ικανότητα και γρήγορη ανάπτυξη σε πολλές χώρες».

Η αλλαγή αυτή συνοδεύτηκε από τη συνολική ανάπτυξη των υποδομών πληρωμών και την άμεση διασύνδεση με τα σχήματα καρτών, γεγονός που απέφερε σημαντική εξοικονόμηση στα συνολικά διατραπεζικά κόστη. Παράλληλα, το ότι η εταιρεία έγινε εξουσιοδοτημένος εκδότης καρτών MasterCard και  Visa,  σηματοδότησε την είσοδό της στον τομέα των Εταιρικών Καρτών – Business Cards.

Την ίδια χρονιά έγινε και η είσοδος του fund Diorama με 15 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που διατέθηκαν για να υλοποιηθεί η επέκτασή της στο εξωτερικό.

Η δραστηριοποίηση στον τομέα των πληρωμών και των καρτών (Acquiring και Issuing) επέτρεψε στην εταιρεία να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να προσφέρει νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Για παράδειγμα, το 2018, η εταιρεία ήταν ο μοναδικός ευρωπαϊκός πάροχος πληρωμών, που προσέφερε πακέτο τιμολόγησης Acquiring 0%, όταν η απόκτηση συνδυάζεται με τη χρήση μιας εταιρικής χρεωστικής κάρτας.

Επιπλέον, η ενεργοποίηση της άδειας εκκαθάρισης συναλλαγών (Acquiring) έφερε χαμηλότερες χρεώσεις για τους πελάτες της.

Τέλος, η Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη φάση εγκατάστασης στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Ρουμανίας και της Κύπρου, στήνοντας τοπικά γραφεία και αποκτώντας τοπικούς κωδικούς IBAN (Κωδικοί Ταξινόμησης για το Ηνωμένο Βασίλειο) που αφορούν τους Λογαριασμούς Πληρωμών. Αυτό της επέτρεψε να εδραιώσει τα προϊόντα της στις τοπικές αγορές, μέσω χρήσης τοπικών κωδικών IBAN, της συνδεσιμότητας με τοπικά συστήματα πληρωμών και χρήση τοπικών καρτών.

Όσον αφορά τη θυγατρική εταιρεία Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, συνέχισε την εμπορία και διανομή τερματικών POS και των αντίστοιχων Viva καρτών για τον Όμιλο, ενώ στον κλάδο των εισιτηρίων, η Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες συνέχισε την επέκτασή της ως εκ των κορυφαίων παρόχων υπηρεσιών έκδοσης εισιτηρίων σε όλα τα σημαντικά εγχώρια αθλητικά και πολιτιστικά θεάματα.

Η επόμενη μέρα

Το growth της Viva σήμερα προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη την επόμενη διετία. Με ρυθμό αύξησης που τρέχει με αύξηση 20% το μήνα, ποσοστό τόσο μεγάλο, που η εταιρεία κάθε χρόνο είναι διαφορετική σε μέγεθος. Και όλη η ανάπτυξη έρχεται από το εξωτερικό. Σήμερα από την Ελλάδα προέρχεται το 70% των εσόδων της Viva ενώ στο τέλος του 2020, από την Ελλάδα θα προέρχεται το 10% των εσόδων της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μεγεθών της θα προέρχεται από το εξωτερικό.

Τα νέα κεφάλαια, 75 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίζει η μητρική του ομίλου Viva σήμερα από το HedoSophia, θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω επέκτασή του σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με έμφαση στη θυγατρική Viva Υπηρεσίες Πληρωμών.΄Η εταιρεία έχει παρουσία σε 14 χώρες και στους επόμενους μήνες θα έχει παρουσία σε 23 χώρες εξασφαλίζοντας μια δυναμική πορεία ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα προβλέπεται ο όμιλος να προχωρήσει σε ίδρυση υποκαταστημάτων σε Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και άλλες χώρες. Επίσης, θα αποκτηθεί άδεια εκκαθάρισης συναλλαγών από τις American Express, China Union Pay, Bancontact και JCB για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των σχημάτων.

Τέλος, θα επιχειρηθεί μετάβαση στην πλατφόρμα cloud της Microsoft Dynamics 365 για πωλήσεις, εξυπηρέτηση πελατών, μάρκετινγκ και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς και ανάπτυξη νέου μηχανισμού πωλήσεων, απευθυνόμενο στις κατηγορίες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε χώρα.

Η συναλλαγή με το fund Hedosophia

Το λονδρέζικο venture capital και private equity fund Hedosophia αποτελεί τον νέο μεγάλο επενδυτή της Viva Wallet καθώς κάλυψε, εξ ολοκλήρου, αύξηση κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

H Hedosophia ιδρύθηκε το 2012, διευθύνεται από τον Ian Osborne και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, δυνάμει της απόφασης που έλαβε στις 4 Δεκεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Viva Wallet, διενεργήθηκε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση 251.724 προνομιούχων μετοχών, οι οποίες διαθέτουν δικαίωμα ψήφου. Οι παραπάνω μετοχές διατέθηκαν στις εταιρείες ειδικού σκοπού «HS Investments III Limited» και «HS Investments EU13 LP», συμφερόντων του private equity fund Hedosophia, προς 238,356 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, με βάση τις αποφάσεις της ίδιας έκτακτης γενικής συνέλευσης, 23.074 κοινές μετοχές μετατράπηκαν σε προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου.

Keywords
deal, viva, ανθρωπος, ευρω, deal, viva, capital controls, εταιρεία, equity, fund, ελλαδα, τραπεζες, software, house, νέα, capital, ααδε, καλοκαιρι, mastercard, visa, outsourcing, business, κυπρος, θυγατρική, γαλλια, express, china, pay, jcb, cloud, microsoft, osborne, iii, κινηση στους δρομους, τελη ταξινομησης, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, αδεια ειδικου σκοπου, jcb, χωρες, αδεια, αθλητικα, γερμανια, κυπρου, ολλανδια, πλαισιο, σλογκαν, τα νεα, capital, equity, express, iii, microsoft, αγορα, αυξηση, γεγονος, γραφεια, δειχνει, δομη, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, εξυπηρετηση, επρεπε, ερχεται, εταιρεία, ετος, εμποροι, ιδια, ιδρυση, υπηρεσιες, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, διαφημιση, ιδρυμα, λατσης, ματι, μηνυματα, μηνες, ομαδα, ομιλος, οικογενεια, παιδια, πολωνια, πορτογαλια, πωλησεις, ρεκορ, σχηματα, φθινοπωρο, χρημα, αγορες, ανηκει, business, china, cloud, δικαιωμα, εμφαση, fund, house, χωρα, ιδιαιτερα, osborne, outsourcing, πακετο, pay, software, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα