Χήρα Τράγκα: Δεν εισπράττει ούτε τα ενοίκια της δεσμευμένης περιουσίας της – Τι ζητά με την προσφυγή της

Ούτε τα ενοίκια από το ακίνητο που νοικιάζει ως επαγγελματική στέγη, δεν μπορεί να εισπράξει η χήρα του Γιώργου Τράγκα μετά τη δέσμευση και της προσωπικής περιουσίας της.

Από την 1η Ιουνίου και για όσο διαρκέσει το «πάγωμα» των περιουσιακών της στοιχείων, τα μισθωτήρια θα καταλήγουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το καθολικό «μπλόκο» σε τραπεζικούς λογαριασμούς της, προσωπικές θυρίδες (εάν εντοπιστούν) και κάθε μεταβολή  ακίνητης ιδιοκτησίας της, ακόμα και στη δυνατότητα εκμετάλλευσης τους με μία ενοικίαση

τους, φαίνεται πως έφερε την απόφαση της Μαρίας Καρρά για… καθολική προσφυγή της στη Δικαιοσύνη κατά της διάταξης της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και του συνόλου κινητών και ακινήτων που δεσμεύτηκαν.

Δηλαδή η χήρα Τράγκα αναμένεται να διεκδικήσει με την προσφυγή της (όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το περιβάλλον της) την αποδέσμευση όχι μόνο της δικής της περιουσίας αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων του Γιώργου Τράγκα.

Ποια ατομική περιουσία της δεσμεύτηκε

Μόνο έναν προσωπικό τραπεζικό της λογαριασμό φέρεται να εντόπισε και να δέσμευσε στην Ελλάδα η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

«Δεν μιλάμε για καταθέσεις με τρελά ποσά.. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ», έλεγαν στο mononews άνθρωποι του περιβάλλοντος της χήρας του εκδότη και δημοσιογράφου.

Τα δεσμευμένα ακίνητα ιδιοκτησίας της Μαρίας Καρρά φέρονται να είναι τρία.

Το πρώτο η κατοικία στην Κηφισιά, το δεύτερο ο επαγγελματικός χώρος ο οποίος ενοικιάζεται και το τρίτο το σπίτι στον Παρνασσό.

«Όλα αποκτήθηκαν με νόμιμα χρήματα», θα υποστηρίξει στην προσφυγή της η χήρα Τράγκα, αρνούμενη οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες και απόκτηση ατομικής και κοινής περιουσίας με μαύρο χρήμα.

Η προθεσμία για να προσβάλει τη διάταξη δέσμευσης της περιουσίας της είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Μην αγγίξεις ούτε ευρώ»

Η δέσμευση του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη εστάλη στην Τράπεζα της Ελλάδος την 1η Ιουνίου.

Και μπορεί η κοινοποίηση της στην Μαρία Καρρά να έγινε δυο εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουνίου, ωστόσο έμαθε για το «πάγωμα» των τραπεζικών της λογαριασμών πριν ακόμα η είδηση διαρρεύσει στον Τύπο.

Η σύζυγος του εκδότη και δημοσιογράφου προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει ανάληψη ενός ποσού από το λογαριασμό της. Κι όταν απευθύνθηκε στην Τράπεζα έμαθε για τη δέσμευση του.

Μετά το πρώτο σοκ, απευθύνθηκε στο νομικό της παραστάτη και σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της. Η πρώτη συμβουλή που της δόθηκε, εκφράστηκε με κατηγορηματικό τρόπο: «Μην διανοηθείς να «σηκώσεις» ούτε ένα ευρώ από λογαριασμό σου στο εξωτερικό. Θα βρεθείς μπλεγμένη».

Σε όσες χώρες εντοπίστηκαν ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες του Γιώργου Τράγκα, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τους συναδέλφους του στις αντίστοιχες αλλοδαπές υπηρεσίες ότι ερευνάται εάν η περιουσία που εντοπίστηκε αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πηγές από την Αρχή λένε ότι με την προφορική ενημέρωση επέρχεται μία άτυπη δέσμευση, ώστε σε οποιαδήποτε κίνηση ανάληψης ή προσπάθειας αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ύποπτου ακινήτου, να «χτυπήσει καμπανάκι».

Πλέον, η Οικονομική Εισαγγελία, η οποία διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις χώρες της αλλοδαπής ώστε να προχωρήσει η δέσμευση των εκεί περιουσιακών στοιχείων του Γιώργου Τράγκα.

Το εμπόδιο στην έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας

Στο κομβικό ερώτημα εάν οι ελληνικές αρχές μπορούν να ελέγξουν φορολογικά την περιουσία του δημοσιογράφου, παραμένει αναπάντητο για την Οικονομική Εισαγγελία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι χθες δεν είχε αποστείλει απάντηση στον επικεφαλής της Εισαγγελίας  Χρήστο Μπαρδάκη για το αν τελικά ο αποθανών ήταν φορολογικός κάτοικος Μονακό ή εάν προέκυψε παρουσία του και επαγγελματική δραστηριοποίηση του και στην Ελλάδα, τουλάχιστον τους μισούς μήνες του χρόνου.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση τα αποκτήματα του θα μπορέσουν να ελεγχθούν φορολογικά από τις ελληνικές δικαστικές και ελεγκτικές αρχές.

Ωστόσο, αφού οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν έχουν επίσημη απάντηση, τα χέρια τους παραμένουν «δεμένα». Διότι εάν η περιουσία δεν μπορεί να ελεγχθεί  φορολογικά στη χώρα μας, τότε δεν μπορεί να αναζητηθεί φοροδιαφυγή και σε ποινικό επίπεδο. Δηλαδή δεν μπορεί να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα.

Περιμένοντας την ΑΑΔΕ, το επιστημονικό προσωπικό της Οικονομικής Εισαγγελίας, απαρτιζόμενο από έμπειρους φοροτεχνικούς, μελετά το πόρισμα Βουρλιώτη και τα στοιχεία που τους έχει αποστείλει.

Διότι κατά τα λοιπά, αναμένοντας την απάντηση της ΑΑΔΕ, η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είναι σαν την περιουσία του εκδότη: «παγωμένη».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Τράγκας: Μυστικά και ψέματα, εκβιασμοί, χορηγίες, ξέπλυμα, διαπλοκή, συγκάλυψη, ράβδοι χρυσού, εταιρείες και πολυτελή σπίτια

Γιώργος Τράγκας: Τα πολυτελή ακίνητα, οι καταθέσεις και το… μυστήριο με τις 10 ράβδους χρυσού

Keywords
Τυχαία Θέματα