Χρηματιστήριο: Η φιλοσοφία του ελατηρίου…

17:43 3/3/2020 - Πηγή: Mononews

Απογειώθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., έπειτα από τα χαμηλά 9 μηνών στα οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα και με ποσοστά πτώσης που θύμιζαν μνημονιακές εποχές, καταγράφοντας την Τρίτη άνοδο 6,38%, στις 766, 32 μονάδες (υψηλά ημέρας 774,33) και με τζίρο μεγαλύτερο από 152 εκατ. ευρώ. Όπως από νωρίς το πρωί έγραψε το mononews.gr, η προσοχή της αγοράς ήταν στραμμένη στις ΗΠΑ, αφού από χθες ήταν διάχυτη η φημολογία για παρέμβαση από την με μείωση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου. Στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75% μείωσε τα επιτόκια

η κεντρική τράπεζα των HΠΑ, σε μια έκτακτη παρέμβαση για τη στήριξη των αγορών.

«Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Fed επισημαίνει παράλληλα ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για το οικονομικό outlook και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά και θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία».

Χθες η Wall Street αποκόμισε τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη ιστορικά άνω του 5%,  παρασύροντας την Τρίτη σε ποσοστά μεγαλύτερα του 2% και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Το Χ.Α., καθώς ήταν κλειστό χθες, λόγω αργίας της Καθαράς Δευτέρας, ήταν λογικό, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, να επηρεαστεί θετικά λόγω momentum διεθνώς. Στα καλά νέα επίσης, και η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΕΚΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι  έτοιμη να παρέμβει ανά πάσα στιγμή. Σημειωτέον, ότι για δε τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ, πίεζε επί μήνες την  διοίκηση της Fed να προχωρήσει σε μία, τέτοιου είδους κίνηση.

Ο τραπεζικός δείκτης την Τρίτη είχε την τιμητική του στο Χ.Α., με κέρδη μεγαλύτερα από  11%. Κέρδη 12,67% για την Alpha, 8,73% για την Εθνική, 12,19% για την Eurobank και 8,87% για την Πειραιώς.

Το καλό κλίμα πέρασε και στα υπόλοιπα blue chips. Κέρδη πάνω από 8% για την Τέρνα Ενεργειακή, 9,10% για τον Μυτιληναίο, στα 7,43 ευρώ, 17,44% και σούπερ άνοδος για την Jumbo, 9,60% για τα ΕΛΠΕ, 9,19% ΓΙΑ ΤΗΝ Motor Oil, 6,41% για την ΕΥΔΑΠ10,02% για την ΔΕΗ και 11,92% για την ΓΕΚ/Τέρνα. Περιορισμός των αρχικών κερδών πάντως, στην Aegean, έκλεισε με άνοδο λίγο πάνω από 3%, οριακές απώλειες για τον ΟΤΕ, στα 12,8 ευρώ, 3,81% για τον ΟΠΑΠ, στα 10,07 ευρώ, και 4,47% η άνοδος για την Coca Cola, στα 219,67 ευρώ.

Το κλίμα ήταν τόσο ενθουσιώδες που 103 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και μόλις 10 υποχώρησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα