Χρηματιστήριο: Η μετοχή «πρωταθλητής» και οι «ζημιωμένοι» του πρώτου εξαμήνου

00:07 1/7/2020 - Πηγή: Mononews

Νοσούν ακόμα και νοσούν βαριά, οι αποτιμήσεις των εισηγμένων 3,5 μήνες μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων, αλλοιώνοντας την εικόνα του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Περισσότερα από  17 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο, με τις τράπεζες να υφίστανται το μεγαλύτερο χτύπημα καταγράφοντας πτώση 59%. Σημάδι αισιοδοξίας αποτέλεσε ο Ιούνιος που ήταν ο πρώτος μήνας της χρονιάς που κατέγραψε άνοδο 2,10% και ο τραπεζικός κλάδος 10,04%. Το ενδιαφέρον ωστόσο, στρέφεται

στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν  Alpha, Εθνική και Eurobank με απώλειες 65,57%, 58,68% και 55,65% αντίστοιχα. Παρεμβάλλεται η Aegean με απώλειες 52,62% και ακολουθεί η Πειραιώς με 47,49%.  Ο λόγος που οι τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν μήπως καταγραφούν νέες στρατιές κόκκινων δανείων. Ακόμα και τα δάνεια που θα χορηγηθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προβληματίζουν τραπεζίτες και επενδυτές ότι θα είναι τα πρώτα που θα… κοκκινίσουν!

Ως προς την Aegean, οι λόγοι συνδέονται με το γεγονός ότι εξαιτίας της  πανδημίας καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η χρονιά προδιαγράφεται τραγική για το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Επισκέπτες από χώρες που θεωρούνται ως «οι καλοί πελάτες» της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, από ΗΠΑ, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα βαριές είναι οι απώλειες που καταγράφει η Τιτάν, 43,88%, με την διοίκηση της εταιρείας να υλοποιεί απόφαση για την έκδοση ομολογιακού 250 εκατ. ευρώ, 40,20% οι απώλειες για την Μότορ Όιλ, 37,13% για την Ελλάκτωρ, που το κατασκευαστικό έργο της, όπως και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου κρέμεται από μία σειρά αποφάσεις του Δημοσίου, όπως η νέα γραμμή του μετρό, η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο ή η νέα περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον, ότι η μετοχή αντέδρασε από τα χαμηλά της πάνω από το 1 ευρώ.

Πτώση  35,6% για την Βιοχάλκο, 32,16% για τα ΕΛΠΕ, αφού η κατανάλωση καυσίμων βρέθηκε στο ναδίρ τον Απρίλιο και 31,61% η ΕΧΑΕ, με τους τζίρους στην αγορά πλέον να έχουν καθίσει στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ.

Κάτω από τις απώλειες του δείκτη, τα «χαρτιά» των ΟΠΑΠ, Φουρλή, Coca Cola,  Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ. Απόδοση πολύ καλύτερη από αυτή της αγοράς, η Τέρνα Ενεργειακή που τερμάτισε το πρώτο εξάμηνο με άνοδο 25,46%.

Keywords
Τυχαία Θέματα