Χρηματιστήριο και Δικαιοσύνη: Ένα κρίσιμο δίδυμο

Καλοδεχούμενη η άνοδος στο Χρηματιστήριο – αφού προηγήθηκε η απουσία μας από το πάρτι που είχε στηθεί, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το σχετικό ρεπορτάζ ορθά επισημαίνει τους λόγους που οδήγησαν στο…ξέσπασμα.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο τα καλά αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ για να αναφέρουμε ορισμένες) αντανακλούν πληθώρα

θετικών παραγόντων: την κερδοφορία, την προοπτική εξυγίανσης, την επιτυχία προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, την αύξηση τζίρου.

Σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν, επίσης, ευρύτερες εξελίξεις. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, που έμπρακτα στηρίζουν την οικονομία για μερικούς μήνες ακόμη.

Η προοπτική, που έμμεσα εκφράζει το χρηματιστήριο, είναι πως η άμεση βοήθεια θα αντικατασταθεί με την μεσοπρόθεσμη της Ε.Ε. μέσω του NGF.

Ένας δεύτερος θετικός παράγοντας είναι η μερική αποκλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία – ανά τον κόσμο τα χρηματιστήρια επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις, και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι το μεγάλο σχέδιο απολιγνητοποίησης, με τις επενδύσεις που προγραμματίζονται και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Είναι η θετική αντίδραση στην κυβερνητική αποφασιστικότητα, και ειδικά του Κωστή Χατζηδάκη, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα.

Κερασάκι στην τούρτα η αρχή του ξεκαθαρίσματος της ιστορίας της Folli-Follie. Ταυτόχρονα, όμως, και… κώδων κινδύνου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θεωρείται και το καλύτερα θωρακισμένο. Η ιστορία των Κουτσολιούτσων ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της εποπτείας. Βελτίωση έχει παρατηρηθεί πρόσφατα.

Αλλά πολύ απέχουμε από το να θεωρούμαστε ισάξια προστατευμένοι με τα ξένα.

Βασικό πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις. Και η ευθύνη εδώ βαρύνει όχι μόνο το νομικό πλαίσιο αλλά και την λειτουργία της δικαιοσύνης.

Ο Κωστής Τσιάρας βρίσκεται στο τιμόνι του αρμόδιου υπουργείου εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο. Ακόμη περιμένουμε να δούμε τα βήματα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της τρίτης εξουσίας. Ακόμη περιμένουμε να δούμε την ίδρυση του σώματος των εξειδικευμένων στα οικονομικά δικαστών.

Ακόμη περιμένουμε να δούμε ταχύτερη, πιο αποτελεσματική, πιο προβλέψιμη με βάση τους νόμους απονομή δικαιοσύνης. Η Ελένη Τουλουπάκη πάντως μένει στην θέση της, παρά τις βαρύτατες κατηγορίες εναντίον της.

Οι εξαγγελίες και τα σχέδια μπορεί να ανατραπούν. Τα προγράμματα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού να οπισθοχωρήσουν. Το Oruc Reis να ξαναβγεί στην Μεσόγειο. Όλα είναι πιθανά.

Η δικαιοσύνη, όμως, αποτελεί προπύργιο. Οι ξένοι επενδυτές που τόσο επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο θέτουν πάντα ως κορυφαία προτεραιότητα τους το θέμα της ταχείας, γνωστικής και ανεπηρέαστης απονομής της δικαιοσύνης. Το ίδιο ακριβώς περιμένουν από την εποπτεία.

Ο καπιταλισμός στήθηκε πάνω στην ελευθερία των αγορών, την κρατική εποπτεία και το κράτος δικαίου. Εκπτώσεις δεν χωρούν στην τήρηση συμβολαίων, στην ιερότητα της ιδιοκτησίας, στην απονομή δικαιοσύνης.

Όταν ένα σκάνδαλο μένει μετέωρο για σχεδόν δύο χρόνια και οι υπεύθυνοι χλευάζουν την δικαιοσύνη και αυτούς από απάτησαν, τότε κάτι είναι στραβό. Όταν ο ξένος επενδυτής χρειάζεται από 5 – 10 χρόνια για να βρει (ίσως) το δίκαιο του τότε κάτι είναι στραβό.

Αυτή η κυβέρνηση δεν τα …βρήκε ρόδινα. Αλλά, ο χρόνος κυλάει. Σε λίγο, ακόμη και οι βάσιμες δικαιολογίες για την καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων δεν θα έχουν πέραση.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα