Χρηματιστήριο: Οι δύο «διαβολοβδομάδες» που κρίνουν την τάση στο ταμπλό

Σε συμπληγάδες έχει μπει η αγορά για τις επόμενες εννέα συνεδριάσεις.

Η αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς, η οποία θα γίνει στα επίπεδα μεταξύ 1,10-1,15 ευρώ και με δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωσή της θα μπουν προς διαπραγμάτευση περίπου 1,2 δισ. νέες μετοχές, ανεβάζει τον πήχη των προς άντληση κεφαλαίων στα επίπεδα των 1,4 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα α) χθες να μην εκδηλώνονται αγορές για να απορροφηθεί η προσφορά από τη

στιγμή που η αύξηση θα πραγματοποιηθεί σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και β) όσοι είχαν κρατήσει τις μετοχές τους μέχρι την περασμένη Τρίτη, πριν από την αναστολή διαπραγμάτευσης για να προσαρμοστεί η τιμή μετά το reverse split, να χρειάζονται κεφάλαια για να αποκτήσουν νέες. Κι αυτό δικαιολογεί το «γκρέμισμα» των υπολοίπων  blue chips, αφού απαιτείται ρευστότητα.

Κι όχι μόνο, αφού οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, με αποκορύφωμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ομίλου από την S&P, υπό την απειλή νέας υποβάθμισης από τον ίδιο οίκο το 2021, καθιστούν την εξεύρεση λύσης στη Γενική Συνέλευση της ερχόμενης Πέμπτης αναγκαία. Επιπρόσθετα, αναδεικνύεται η ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου, δεδομένου ότι μετά την υποβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο δημιουργούνται μεγάλες αμφιβολίες για τη δυνατότητα ανταπόκρισης στους ομολογιούχους. To ομόλογο λήξεως 2024 και με κουπόνι 6,375% «είδε» την ονομαστική του αξία να υποχωρεί το 84, όταν πριν από ένα μήνα διαμορφωνόταν στο 95 και πέρυσι, με το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε αγγίξει ακόμα και το 55.

Μέσα σε όλα αυτά, η αγορά ανησυχεί για το αν θα προχωρήσει η Morgan Stanley στο να συμπεριλάβει ελληνικές μετοχές στους δείκτες της, αφού ως κριτήριο θα λάβει δύο τυχαίες συνεδριάσεις μέχρι τις 29 Απριλίου. Μετά τη θεαματική πτώση της αγοράς χθες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις. Κι εκεί που είχαν ισχυρές πιθανότητες να ενταχθούν στον δείκτη Εθνική, Μυτιληναίος, Eurobank, ενδεχομένως η ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να εισέλθει τελικά μία, με τα στοιχήματα να επικεντρώνονται σε μία περίπτωση: αυτή της Eurobank. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είχε υποχωρήσει χθες στα 2,139 δισ. ευρώ, της Εθνικής  στα 2,36 δισ. ευρώ, του Μυτιληναίου στα όρια των 2 δισ. και της Eurobank στα 2,7 δισ. ευρώ.

«Τεχνικά», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, «ο Γενικός Δείκτης με αλλεπάλληλα ανοδικά πρόσημα ξεπέρασε το τεχνικό ζητούμενο των 900 μονάδων χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια έξαρση στην διακύμανση του. Με αυτό το βήμα ανόδου, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ήταν απόλυτα ελεγχόμενες και δεν προκάλεσαν τριγμούς στην ανοδική τάση.

Παρόλα αυτά σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών οι οποίες πιθανόν να αποτελούν ένδειξη επικείμενης βραχυπρόθεσμης διόρθωσης η οποία θα  αποφορτίσει μερικώς την πολύ έντονη εικόνα που εμφανίζουν πλέον και οι εβδομαδιαίοι δείκτες. Πέρα από το ενδεχόμενο κάποιου πισωγυρίσματος η ανοδική τάση έχει πλέον επόμενο σταθμό αντίστασης τις 950 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλό της περυσινής χρονιάς (24 Ιανουαρίου) και είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη πτώση που εντάθηκε τον περυσινό Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά η δομή της ανόδου μέχρι στιγμής έχει ικανοποιητική συστηματικότητα ως προς τα κλεισίματα και τα χαμηλά της ημέρας και το εκτιμώμενο βραχυπρόθεσμο πέρας την όποιας διόρθωσης εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί κοντά στις 870 μονάδες διατηρώντας ανοδικά ανέπαφες τις χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών».

Διαβάστε επίσης:

-Fitch: Στο CCC+ η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank-Η Ebury για την εβδομάδα στις αγορές-Ποια είναι τα 4 blue chips που θα τσεκάρει η Morgan Stanley σε δύο τυχαίες συνεδριάσεις μέχρι τις 29/4

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα