Χρηματιστήριο: Στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γιάννος Κοντόπουλος, stress test της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το πώς θα γράψουν τα αποτελέσματα του 2021

08:00 8/3/2022 - Πηγή: Mononews

Μέχρι 3/5 οι οικονομικές εκθέσεις των εισηγμένων

Κι ενώ σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. που και, επίσημα, αναμένεται να εγκρίνει τον αντικαταστάτη του κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, τον κ. Γιάννο Κοντόπουλο, ο οποίος άμεσα καλείται να αναλάβει τα καθήκοντά του (ς.ς. θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σφίγγει τον κλοιό της ενημέρωσης γύρω από την ενημέρωση των εισηγμένων.

Εκτός από τις επιπτώσεις του Covid στα οικονομικά τους αποτελέσματα, οι εισηγμένες καλούνται να δώσουν διευκρινήσεις για τρία ακόμα θέματα,

τις επιπτώσεις από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία κι αν έχουν έκθεση σε σε Ρωσία και Ουκρανία, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και λεπτομερή στοιχεία από τα blue chips για τις βιώσιμες επενδύσεις τους.

Μία μέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε εγκύκλιο στις εισηγμένες όπου οι εκδότες θα πρέπει να προβούν στη γνωστοποίηση πληροφόρησης που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της εξάπλωσης του COVID 19, στα οικονομικά τους μεγέθη.

Ειδικά οι εκδότες, που αντιμετωπίζουν θέματα μη διασφάλισης της ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων τους («going concern»), θα πρέπει να προβούν σε γνωστοποίηση αναλυτικών πληροφοριών των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν, καθώς και των ενεργειών και των επιχειρηματικών σχεδίων («business plans») που έχουν εκπονήσει και υλοποιούν, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους.

Επίσης οι εταιρείες θα πρέπει να προβούν στη γνωστοποίηση πληροφόρησης που σχετίζεται με τυχόν σημαντική τους έκθεση, καθώς και ενδεχόμενες άμεσες ή έμμεσες αρνητικές συνέπειες, ως απόρροια των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Ειδικά ως προς το σκέλος της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να δώσουν λεπτομερή στοιχεία και αναφορά ως προς τα κόστη, τη διακίνηση και μεταφορά των προϊόντων τους αν εξάγουν ή αν έχουν μονάδες στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Ήδη έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν παγώσει τη δραστηριότητά τους σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες, εξέλιξη η οποία προκαλεί ελλείψεις προϊόντων στις αγορές.

Στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της χρήσης 2021, θα γνωστοποιηθούν για πρώτη φορά οι πληροφορίες σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων (Taxonomy Regulation), που θα καλύπτουν το οικονομικό έτος 2021, χωρίς συγκριτική πληροφόρηση για το 2020. Οι εν λόγω πληροφορίες θα γνωστοποιούνται εντός της ετήσιας έκθεσης διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, στην ενότητα Μη Χρηματοοικονομική Κατάσταση ή Ενοποιημένη Μη Χρηματοοικονομική Κατάσταση.

Συνεπώς, στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις της χρήσης 2021, οι μεγάλου μεγέθους εκδότες, οι οποίες υπερβαίνουν το μέσο αριθμό των πεντακοσίων (500) εργαζομένων κατά τη διάρκεια του 2021 και το σύνολο του ενεργητικού τους υπερβαίνει τα €20εκ. κατά την 31.12.2021 ή οι συνολικές καθαρές πωλήσεις τους υπερβαίνουν τα €40εκ. για τη χρήση 2021, οφείλουν να προβούν στις προβλεπόμενες γνωστοποιήσεις του Άρθρου 8 του Taxonomy Regulation, όπως εξειδικεύονται με το άρθρο 10 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2178.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της απελθούσας χρήσης παρατείνεται μέχρι την Τρίτη, 3 Μαϊου 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα