Χρηματιστήριο: Θεαματικό «γύρισμα» για τράπεζες, Jumbo και Μυτιληναίο, «πάρτι» στα «χαρτιά» Κόκκαλη και στο βάθος… Audiovisual

17:57 4/6/2021 - Πηγή: Mononews

Το διάγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ που ανάρτησε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που έδειχνε ότι το 2020 το ΑΕΠ έπιασε πάτο συρρικνούμενο περί τα 160 δισ. ευρώ και το άλμα του στο πρώτο τρίμηνο στα επίπεδα των 175 δισ. ευρώ, έκανε τη διαφορά και αποτύπωσε την πραγματικότητα. Αυτό που μέχρι σήμερα ήταν εκτίμηση για το rebound της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την αγορά, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Θα μπορούσε να πατήσει

στην πολύ καλύτερη των προβλέψεων ανακοινωθείσα ύφεση 2,3% του πρώτου τριμήνου. Θυμίζουμε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη έκανε λόγο για ύφεση πάνω από 11% για το επίμαχο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη της Εθνικής για ανάπτυξη διψήφια τον Απρίλιο και ισχυρή τον Μάιο.

Greece GDP surges 4.4% in Q1 2021, now just 2.7% below its q4 2019 level!!! pic.twitter.com/dbHLC9vCR6

— Alex Patelis (@PatelisAlex) June 4, 2021

Προς το παρόν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας «βράζει στο ζουμί του», μετά μάλιστα το report της Bank of America που σημειώνει ότι η ελληνική αγορά είναι από τις πιο ακριβές αναδυόμενες, κάτω και από την Τουρκία (σ.σ. η οποία έχει καταστεί ελκυστική εξαιτίας του νομίσματος).

Η επόμενη αντίσταση της αγοράς, με βάση την τεχνική ανάλυση εντοπίζεται πιο ψηλά, στις 915 μονάδες. Σήμερα η αγορά επανήλθε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες, κλείνοντας στις 901,60 μονάδες και με κέρδη 0,74%. Λίγο πριν από το κλείσιμο η αγορά βρέθηκε λίγο πιο ψηλά, στις 903. Για να προσεγγιστούν τα επίπεδα αυτά όμως, απαιτούνται καύσιμο και διάθεση.

Ωστόσο, ο γενικός δείκτης επέστρεψε σε διψήφιο ποσοστό ανόδου από την αρχή του χρόνου, πάνω από 11%, ενώ η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με άνοδο 1,58%.

Τη διαφορά στο ταμπλό έκαναν οι τράπεζες, πλην της Alpha Bank. Οι υπόλοιπες συστημικές υπεραπέδωσαν σε σχέση με την αγορά, με την Eurobank «απελευθερωμένη» από τις πωλήσεις του Heliκon να επιστρέφει πολύ κοντά στα 80 λεπτά. Η ΕΤΕ συνέχισε ανοδικά, στα 2,64 ευρώ (2,73 το υψηλό) και με κεφαλαιοποίηση στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από το 1,525 έκλεισε η Πειραιώς, με κεφαλαιοποίηση στο 1,9 δισ. ευρώ.

Πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε ο ΟΤΕ στα 14,88 ευρώ, ενώ αίσθηση προκάλεσε το «γύρισμα» του Μυτιληναίου, που από τα 15,03 ευρώ που ήταν το χαμηλό ημέρας έφτασε έως τα… 15,53, για να κλείσει στην περιοχή των 15,38 ευρώ.

Θετικό το πρόσημο και για την Jumbo που από τα 15,25, έφτασε μέχρι τα 15,62 ευρώ, για να κλείσει στα επίπεδα των 15,45 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Τα «χαρτιά» που έκαναν τη διαφορά σήμερα ήταν αυτά του Σωκράτη Κόκκαλη. Με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν για διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης, η Ιντρακάτ, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 82% από τους βασικούς μετόχους, έκλεισε με άνοδο 6,95%, στα 2 ευρώ, η Ιντραλότ 5,95%, στα 0,178 ευρώ και η Ιντρακόμ 5,79%, στο 1,68 ευρώ. Ιντρακόμ και Ιντρακάτ κατέγραψαν νέα υψηλά.

Πάνω από 414 χιλιάδες κομμάτια και κέρδη πάνω από 21% για την Audiovisual, με το ενδιαφέρον στα small caps να συνεχίζεται.

Τζίρος

Προς το παρόν το Χ.Α. βράζει στο ζουμί του, όπως φάνηκε από τη νέα καθίζηση του τζίρου, στα 57 εκατ. ευρώ! Πτώση 52,3% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.

Σε report της, η Bank of America ανέφερε ότι η ελληνική αγορά είναι από τις πιο ακριβές αναδυόμενες, κάτω και από την Τουρκία (σ.σ. η οποία έχει καταστεί ελκυστική εξαιτίας του νομίσματος). Mεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι οι μερισματικές αποδόσεις του 2021 και 2022 είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Η σχέση με την απόδοση του 10ετούς και το σταθερό νόμισμα είναι το πιο θετικό στοιχείο που εξάγεται για τις εγχώριες μετοχές από την ανάλυση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.

BofA

Το αρνητικό στοιχείο το οποίο εξάγεται από τα στοιχεία της BofA Research και της EPFR είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets FundsGEM Funds) είναι ήδη υπερτοποθετημένοι στην εγχώρια αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους.

Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,11% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,18%, οριακά αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.

Σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων προχωρούν οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα παρατηρείται και ένα σχετικό rotation, με αποτέλεσμα αρκετές μετοχές να έχουν βρεθεί σε υψηλά έτους ή και σε πολυετή υψηλά.

Αρκετές από αυτές δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση λόγω ισολογισμού, αλλά δεν λείπουν και οι προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον.

Περί οχημάτων

Turnaround stories, οχηματολογία, αλλά και συγκριτικές αποτιμήσεις είναι κάποιοι από τους λόγους που ωθούν συγκεκριμένες μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.

Φρένο στην αγορά βάζουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη, οι καθαρές συναλλαγές, όπως έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση «κάθισαν» στα 44,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν οι μισές σε σχέση με μία μέρα πριν. Πάνω από 2 δις. ευρώ σήκωσαν τον Μάρτιο η Πειραιώς και η ΔΕΗ και η τάση αυτή συνεχίζεται, καθώς εκεί που φάνηκε ότι η οικονομία πήρε μπροστά οι βασικοί μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν από τους μετόχους τους χρήματα για να πορευτούν στη μετά Covid  εποχή. Κι αν η Eurobank με την Εθνική διαψεύδουν προς το παρόν ότι θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση με αυτή της Alpha (διαφορετική περίπτωση η αύξηση της Πειραιώς), η έλευση των κεφαλαίων από την Ευρώπη στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, όπου η χώρα μας έχει να λαμβάνει 32 δις. ευρώ, καθιστά την εξέλιξη αυτή επιβεβλημένη από το δεύτερο εξάμηνο και μετά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματιστήριο, Θεαματικό, Jumbo, Μυτιληναίο, Κόκκαλη, … Audiovisual,chrimatistirio, theamatiko, Jumbo, mytilinaio, kokkali, … Audiovisual