Χρήστος Σταϊκούρας: Πώς θα κάνουμε 100 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις bankable ξανά

Η πρόσβαση των αποκλεισμένων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό περνάει μέσα από τις συγχωνεύσεις. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερες εταιρείες που θα έχουν «πρόσωπο» θα είναι και πάλι bankable.

Και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει φορολογικά κίνητρα για να επιτευχθούν αυτές οι εξαγορές/ συγχωνεύσεις ομοειδών εταιρειών, που θα «γεννήσουν» μεγαλύτερα σχήματα τα οποία θα έχουν πρόσβαση και στους πόρους τους Ταμείου Ανάκαμψης.

Χθες στη συζήτηση για την παροχή ρευστότητας στις ΜμΕ,

στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,  την είδηση την έδωσε ο κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Με δύο λόγια είπε το αυτονόητο. «Ελάτε βάλουμε έναν στόχο και να τον βάλουμε από κοινού τράπεζες, παραγωγικοί φορείς και κυβέρνηση, ότι ένα χρόνο μετά πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, οι οποίες να μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα να βρούμε εργαλεία, τα οποία δεν θα είναι στο τραπεζικό σύστημα, όπως είναι οι φορείς μικροπιστώσεων, έτσι ώστε πραγματικά να δώσουμε την ευκαιρία επιβίωσης σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είναι αποκλεισμένες από τις τράπεζες».

Αυτήν την πρόταση την υιοθέτησε αμέσως ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και σημείωσε χαρακτηριστικά:  είναι ένας εφικτός στόχος και θα ήθελα να είναι πιο τολμηρός και πιο φιλόδοξος. Κι εμείς τουλάχιστον,  δεσμευόμαστε ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αυτό σημαίνει ρεαλισμός και υπευθυνότητα από τους φορείς της αγοράς. Κύριε Καββαθά, κάνατε μια τρομερή τοποθέτηση στη δευτερολογία σας, που δείχνει το ρεαλισμό των φορέων της αγοράς, σε σχέση με την Αντιπολίτευση.

Αυτά ειπώθηκαν στο τέλος της συζήτησης για τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μία συζήτηση που κράτησε περισσότερο από 4 ώρες. Και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι πρόεδροι των επαγγελματικών Επιμελητηρίων.

Για να γίνουν και πάλι bankable  100 χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να «τρέξουν» εξαγορές και συγχωνεύσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέα σχήματα, που θα πληρούν τα κριτήρια να χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Και μάλιστα η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει φορολογικά κίνητρα, για να προχωρήσουν τέτοιες συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως και χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η Αναπτυξιακή Τράπεζα  ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα στήριξης και χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων που συγχωνεύονται/ εξαγοράζονται, με πόρους από το ΕΣΠΑ. Θα χρηματοδοτεί δηλαδή τη «γέννηση» μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων, τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια και να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εξάλλου μία από τις πέντε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ακριβώς αυτή, η αύξηση του μέσου μεγέθους επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Σταϊκούρας σε τραπεζίτες: Οι τράπεζες οφείλουν να προετοιμαστούν καλύτερα για τη χρηματοδότηση της αγοράς

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα