«Χρυσές» απώλειες για την HSBC: Πώς έχασε μέσα σε μία ημέρα όσα θα έβγαζε ολόκληρο τον χρόνο

Περίπου 200 εκατ. δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο κόστισαν στην HSBC Holdings οι «αναταράξεις» στην αγορά χρυσού και οι δραματικές αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ των μεγάλων αγορών του πλανήτη.

Την είδηση αποκάλυψε σε χρηματιστηριακή ανακοίνωσή της η ίδια η τράπεζα.

Οι ημερήσιες αυτές απώλειες, που κατέγραψε μέσα στον Μάρτιο η HSBC, είναι ασυνήθιστα μεγάλες για μια αγορά από

την οποία οι τράπεζες που έχουν την πρωτοκαθεδρία -όπως η HSBC και η JPMorgan Chase- ευελπιστούν συνήθως να βγάλουν γύρω στα 200 εκατ. ολόκληρη τη χρονιά. Και, επιπλέον, ξεπέρασαν κατά πολύ τη μέγιστη ζημία που προβλέπουν τα μοντέλα εκτίμησης κινδύνου VAR (value-at-risk) της ίδιας της HSBC.

Η ζημία της HSBC έρχεται να υπογραμμίσει και αυτή τον ακραίο χαρακτήρα των αναταράξεων που προκλήθηκαν στην αγορά χρυσού στα τέλη Μαρτίου, με το κλείσιμο πολλών εργοστασίων και την καθήλωση των αεροσκαφών στα περισσότερα σημεία του πλανήτη. Εξελίξεις που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της προσφοράς, μην επιτρέποντας τη μεταφορά «φυσικού» χρυσού από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη και η τιμή άμεσης παράδοσης (spot) στο Λονδίνο, ενώ συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις, πέραν κάποιων δολαρίων ανά ουγγιά, έφτασαν να απέχουν έως και 70 δολάρια. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα τελευταία σαράντα χρόνια!

Η απόκλιση αυτή προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις τράπεζες που ασχολούνται με το λεγόμενο EFP (την ανταλλαγή προθεσμιακών συμβολαίων με πραγματικό χρυσό), τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν οι traders για να αλλάξουν θέσεις μεταξύ της αγοράς της Νέας Υόρκης και της αγοράς του Λονδίνου.

Την τελευταία εβδομάδα, η διαφορά στην τιμή μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου έχει επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, κάτω των 5 δολαρίων ανά ουγγιά.

Να σημειωθεί πως η HSBC δεν είναι η μοναδική τράπεζα που έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα με τις ασυνήθιστες διακυμάνσεις στην αγορά του χρυσού. Οι τράπεζες είναι συχνό φαινόμενο να πουλούν προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού στη Νέα Υόρκη για να αντισταθμίζουν τις θέσεις που έχουν πάρει στην αγορά του Λονδίνου, γεγονός που τις αφήνει εκτεθειμένες σε σημαντικές ζημίες αν υπάρξει απόκλιση μεταξύ των δύο αγορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα