Χρυσή λίρα: Έσπασε και το «φράγμα» των 400 ευρώ – Τι πρέπει να προσέξουν πολύ, οι υποψήφιοι αγοραστές

Ήταν 18 Νοεμβρίου του 2005, όταν για πρώτη φορά  η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας ξεπέρασε τα 100 ευρώ.

Χρειάστηκε να περάσουν 39 μήνες από τότε, ώσπου η λίρα να πατήσει στο δεύτερο σκαλοπάτι ανόδου. Αυτό έγινε στις 17 Φεβρουαρίου του 2009, όταν η τιμή της αντίκρυσε τα 200 ευρώ. Στις 12 Ιουνίου του 2011 η χρυσή λίρα έκανε το επόμενο άλμα της, που την έφερε πάνω από τα 300 ευρώ.

Παρήλθαν έκτοτε 8 χρόνια και 8 μήνες μέχρι τη χθεσινή μέρα, όταν η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας έσπασε και το «φράγμα» των 400 ευρώ. Οδηγούμενη σε νέα ιστορικά υψηλά, που για 8η φορά αλληλοδιαδοχικά, κατακτά από τη αρχή της εφετινής χρονιάς. Κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ο χρυσός, τουλάχιστον στην τρέχουσα συγκυρία, συνιστά ένα από τα πιο «καυτά» play μέσα στο σκηνικό της αβεβαιότητας που μαστίζει τις αγορές. Μια αβεβαιότητα, που έχει έρθει να την επιτείνει η απειλητική εξάπλωση του Κινέζικου κορονοϊού, η οποία  λειτουργεί σαν επιπρόσθετο βαρίδι για την πορεία των οικονομιών. Διαβρώνοντας συνάμα και την επενδυτική ψυχολογία. Με συνέπεια ο χρυσός να κερδίζει συνεχώς έδαφος, ως ασπίδα προστασίας και ασφαλές καταφύγιο εκείνων που μειώνουν την έκθεσή τους στο ρίσκο.

Όπως προκύπτει από το χθεσινό δελτίο της τραπέζης της Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα της χώρας πουλούσε τη χρυσή λίρα σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες στα 400,49 ευρώ και την αγόραζε από αυτούς στα 332,08 ευρώ. Τιμές οι οποίες είναι στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Ωστόσο αυτή η τεράστια «ψαλίδα» των 68,41 ευρώ (20,6%) ανάμεσα στις τιμές πώλησης και αγοράς, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο και χρήζει μέγιστης προσοχής, από όσους θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε χρυσές λίρες. Διότι για να αρχίσουν να έχουν κέρδη οι τωρινοί αγοραστές, θα πρέπει πρώτα οι τιμές να ανέβουν…20,6% από τα τρέχοντα επίπεδά τους.

Το τοκογλυφικό spread που «καίει» τις αποδόσεις

Πώς εξηγείται πρακτικά όλο αυτό; Αν τώρα αγοράσει  κάποιος μια χρυσή λίρα από την τράπεζα της Ελλάδος θα πληρώσει μεν 400,49 ευρώ, αλλά αν θελήσει να την πουλήσει την επόμενη στιγμή, θα εισπράξει από την Τ.τ.Ε. μόνο 332,08 ευρώ. Για να φτάσει να την εξαργυρώσει στην τράπεζα της Ελλάδος έναντι 400,49 ευρώ που είναι και το κόστος κτήσης, θα πρέπει κατ’ αντιστοιχία η λίρα να έχει φτάσει να πωλείται από την Τ.τ.Ε. στα 483 ευρώ.

Καθώς η τιμή της χρυσής λίρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της τιμής του χρυσού, θα πρέπει κι αυτή να κινηθεί έντονα ανοδικά. Αργά χθες το βράδυ το πολύτιμο μέταλλο έκανε πράξεις στα 1.580,8 δολάρια, που ισοδυναμούσαν με 1.459,47 ευρώ ανά ουγγιά. Με μια άνοδο της τάξεως του 20,6%, όσο είναι δηλαδή το…τοκογλυφικό spread της τραπέζης της Ελλάδος, θα πρέπει η τιμή του χρυσού να πάει πάνω από τα …1.906 δολάρια ανά ουγγιά, ή περίπου 1.759 ευρώ, αν παραμείνει αναλλοίωτη η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων.

 Μόνο σε αυτήν την περίπτωση κάποιος που αγοράζει τώρα μια χρυσή λίρα θα μπορέσει να την πουλήσει όχι με κέρδος, αλλά στο κόστος κτήσης… Για να υπάρξει κέρδος ο χρυσός θα πρέπει να πάει ακόμη ψηλότερα, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε μεσο- μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το ανοδικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται ο «βασιλιάς» των μετάλλων θα οδηγήσει την τιμή του στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας θα αναρριχηθεί στα επίπεδα των 506 ευρώ, αλλά η τιμή αγοράς με βάση το υφιστάμενο spread θα είναι στην περιοχή των 420 ευρώ… Που σημαίνει ότι εκείνοι που αγοράζουν σήμερα, θα μπορούν να τη ρευστοποιούν με 20 ευρώ κέρδος…

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που παρά το ανοδικό ράλι που έχει κάνει ο χρυσός, η ζήτηση για χρυσές λίρες είναι εξαιρετικά υποτονική, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος. Αντιθέτως οι έχοντες λίρες από παλιά είναι οι μεγάλοι ευνοημένοι από την άνοδο των τιμών, γι’ αυτό και η ρευστοποιήσεις είναι μεγάλες. Άλλωστε η διαφορά για τους τοποθετούμενους σε χρυσές λίρες, γίνεται από τη μακροχρόνια διακράτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα