Χρυσός: Στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών η τιμή του σε ευρώ

Ισχυρός μαγνήτης για τα επενδυτικά κεφάλαια παραμένει ο χρυσός η τιμή του οποίου, εκφρασμένη σε ευρώ, έφτασε χθες στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Την ίδια στιγμή, ο «βασιλιάς των μετάλλων» αποτιμημένος σε δολάριο βρέθηκε στο πιο ψηλό σημείο των τελευταίων 7,5 ετών. Εξελίξεις που έρχονται να καταδείξουν ότι ο χρυσός εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο εν μέσω κρίσης και πανδημίας που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις αγορές.

Είναι ενδεικτικό πως στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η τιμή  του χρυσού έφτασε μέχρι τα 1.579,30 ευρώ ανά ουγγιά, για να κλείσει

εν τέλει χαμηλότερα στα 1.569,10 ευρώ. Με βάση τη δολαριακή τιμή του ο χρυσός έκανε χθες κορυφή στα 1.723,86 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1712,90. Όλα αυτά με άξονα τις spot τιμές όπως αυτές διαμορφώνονται στις αγοροπωλησίες που γίνονται της μετρητής. Έτσι στο τέλος της χθεσινής ημέρας η τιμή του χρυσού σε ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 28,38 ευρώ (1,84%) ενώ με όρους αμερικανικού νομίσματος τα κέρδη ήταν 27,30 δολάρια (1,62%). 

Πέραν τούτων, και σε ότι αφορά τις προθεσμιακές αγορές το συμβόλαιο παράδοσης του προσεχούς Ιουνίου βρίσκεται πλέον στα 1.763 δολάρια ανά ουγγιά. Η νέα άνοδος του πολύτιμου μετάλλου είναι απόρροια της ισχυρής ζήτησης που εκδηλώνεται από επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κυρίως ως εργαλείο αντιστάθμισης απέναντι στο μεγάλο ρίσκο που εμφανίζουν οι μετοχικές αγορές.

Η άνοδος των τιμών πριμοδοτείται επίσης και από σημαντικές τοποθετήσεις που γίνονται από πλευράς των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων (ETFs) που τοποθετούνται στο χρυσό. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι από τη στιγμή κατά την οποία οι οικονομίες θα βρεθούν στο κύκλο της ύφεσης το πολύτιμο μέταλλο θα εξακολουθεί να παραμένει ένα ισχυρό σημείο επενδυτικής αναφοράς. Οι ίδιοι θεωρούν ακόμη ότι τα γιγαντιαία προγράμματα των κεντρικών τραπεζών που ενισχύουν τη ρευστότητα του συστήματος θα προκαλέσουν στην επόμενη φάση άνοδο του πληθωρισμού, γεγονός που αναμένεται επίσης να τονώσει το ενδιαφέρον για τον χρυσό. Ο οποίος ανεξάρτητα από τις όποιες βραχυπρόθεσμες μεταβολές εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα κινηθεί προς την κορυφή των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Το ιστορικό υψηλό σε ευρώ οφείλεται στο συναλλαγματικό «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στο δολάριο και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ειδικά πάντως σε ότι αφορά τη ζήτηση του χρυσού σε φυσική μορφή, καιρό τώρα υπάρχουν δυσκολίες σε ότι αφορά την εμπορική του διακίνηση λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν παγκοσμίως.

Επί ελληνικού εδάφους και σε ότι αφορά την τιμή της χρυσής λίρας η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί σε ανοδική αναπροσαρμογή. Το τελευταίο δελτίο της ΤτΕ, που αφορούσε τα δεδομένα της περασμένης Παρασκευής, έδινε τιμή αγοράς της χρυσής λίρας στα 350,24 ευρώ και πώλησης στα 453,13 ευρώ. Με το spread των δύο αυτών τιμών να έχει υποχωρήσει αισθητά από το 44,5% που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες και να είναι τώρα στα επίπεδα του 29,4%

Keywords
Τυχαία Θέματα