Χρυσός: Ποιοι και γιατί βλέπουν άλλα 8 χρόνια «μεγάλης» ανόδου

00:03 4/1/2020 - Πηγή: Mononews

Επιστρέφει δυναμικά ο χρυσός στο προσκήνιο των αγορών, δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό του, ως το απόλυτο «υπερόπλο» σε περιόδους κρίσεων. Το ανοδικό άλμα της τιμής  του «βασιλιά» των μετάλλων, θεωρείται συμβατό με τις εξελίξεις , καθώς έρχεται στον απόηχο της ραγδαίας ανατίμησης του γεωπολιτικού ρίσκου. Όπως τουλάχιστον αυτό διαμορφώνεται, έπειτα από την αμερικανική, πυραυλική  επιδρομή στη Βαγδάτη. Όπου και θανατώθηκε ο  πανίσχυρος και ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ιράν, υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τα διεθνή χρηματιστήρια «στιγματίστηκαν» από το  κόκκινο της πτώσης, όντας

ιδιαίτερα ευαίσθητα σε καταστάσεις διαταραχών. Ειδικά μάλιστα, όταν οι μεγάλες υπεραξίες που έχουν καταγραφεί επί σειρά ετών, τα έχουν καταστήσει περισσότερο ευάλωτα, στις θυμικές αντιδράσεις των επενδυτών.

Διαμετρικά αντίθετη είναι η «συμπεριφορά» του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο  λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη σε κάθε είδους ασύμμετρες απειλές. Προσφέροντας μια αποτελεσματική ασπίδα ασφαλείας. Άλλωστε όταν ο «κόσμος καίει» ο χρυσός κάνει ολοένα και περισσότερους να τον επιλέγουν ως βέλτιστη λύση.

Αργά χθες το βράδυ η τιμή του χρυσού στις προθεσμιακές αγορές, βρισκόταν στα 1.548,40 δολάρια ανά ουγγιά. Ενισχυμένη κατά περίπου 20 δολάρια (1,3%)  στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου.  Την ίδια στιγμή και με βάση τη τρέχουσα συναλλακτική ισοτιμία το αμερικανικού με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η τιμή του χρυσού διαμορφωνόταν στα 1.385,4 ευρώ. Πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό των 1.410,63 ευρώ ανά ουγγιά, όπου είχε φτάσει στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.

Αναμφίβολα οι γεωπολιτικές αναταράξεις που «γεννά» η αμερικανική επιδρομή και οι ευθείες απειλές για αντίποινα που εκτοξεύονται από το Ιράν, μπαίνουν στην ατζέντα της καθημερινής αποτίμησης από τις χρηματιστηριακές αγορές. Για τις οποίες και πριν από τα γεγονότα στη Βαγδάτη, υπήρχε έκδηλη περίσκεψη για το αν θα συνεχίσουν και την εφετινή χρονιά το ανοδικό τους ράλι, ή αν θα γνωρίσουν ένα σοβαρό «ξεφούσκωμα» στις αποτιμήσεις τους. Ενδεχόμενο που συχνά-πυκνά επικαλούνται και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις , είτε δηλαδή συμβεί η  κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, είτε οι μετοχές εισέλθουν σε πτωτικό κανάλι,  ο χρυσός λογίζεται ως ο αναμενόμενος νικητής στη «μάχη» των αποδόσεων.  Επί του παρόντος , τα χρηματιστήρια δείχνουν να χαλιναγωγούν τα φαινόμενα επενδυτικής ανασφάλειας, όπως φάνηκε από τη χθεσινή ελεγχόμενη πτώση των μετοχών. Παρά ταύτα το ριμπάουντ του χρυσού, είναι εκείνο που κλέβει τις εντυπώσεις.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι 12ετείς ανοδικοί κύκλοι

Δημιουργώντας παράλληλα και πρόσφορο έδαφος για…θεωρίες συνωμοσίας. Ότι δηλαδή στο χρυσό είχαν τοποθετηθεί εγκαίρως μεγάλοι «παίκτες», που δρέπουν τώρα τους καρπούς των κερδών, μετά από την απόφαση του «θερμοκέφαλου» Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χτυπήσει το ενοχλητικό και «ατίθασο» Ιράν. Στις αγορές βεβαίως, τέτοιου είδους ακραία σενάρια προνομιακής πληροφόρησης  «συνοδεύουν» σχεδόν πάντα,  τις έντονες μεταβολές των τιμών. Χωρίς να έχουν φυσικά, κανένα ψήγμα επιβεβαίωσης. Όπως προφανέστατα  και στην τωρινή περίπτωση,  όπου η συνωμοσιολογία «πατάει» στην εξοικείωση Τραμπ με τις μπίζνες…

 Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η πραγματικότητα είναι ότι ο δολαριακά αποτιμώμενος «βασιλιάς» των μετάλλων εμφάνισε άνοδο 18,9% την περσινή χρονιά, που ήταν η καλύτερη από το 2010. Επίσης, η τιμή του χρυσού είναι τώρα 48% πιο πάνω, σε σύγκριση με το τελευταίο χαμηλό των 1.046,20 δολαρίων, που είχε αντικρίσει στις 3 Δεκεμβρίου του 2015.

Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας το πολύτιμο μέταλλο έχει ανέβει 36,5% με όρους δολαρίου και…76,1% με όρους αποτίμησης σε ευρώ.

Τα  «θερμά» γεγονότα  στο Ιράν, έρχονται να κεντρίσουν εκ νέου το ζωηρό ενδιαφέρον για το χρυσό. Για τον οποίον οι πιο συντηρητικοί αναλυτές βλέπουν άνοδο της τιμής στα 1.600 δολάρια, ενώ οι «ταύροι» του πολύτιμου μετάλλου ανεβάζουν τον πήχη στα 2.000 δολάρια.

Όπως όλα δείχνουν ο ανοδικός κύκλος του χρυσού έχει συμπληρώσει  μεν τέσσερα χρόνια, αλλά μπορεί να έχει μπροστά του και άλλα οκτώ… Ήτοι συνολικά 12.

Διάρκεια 12 ετών είχε και το αμέσως προηγούμενο, μεγάλο ανοδικό κύμα . Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999 από τα 252,8 δολάρια και έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2011  στα υψίπεδα των 1.939,9 δολαρίων ανά ουγκιά. Καταγράφοντας κέρδη 667,4%…

Όμως επίσης 12 χρόνια κράτησε και ο έντονα ανοδικός κύκλος που προηγήθηκε. Αρχίζοντας το 1968 από τα 35,20 δολάρια ανά ουγγιά και φτάνοντας στις αρχές του 1980, στα 850 δολάρια. Με τις εκτυφλωτικές αποδόσεις να διαμορφώνονται τότε στα 2.314,7%.

Τούτη η χρονική ταύτιση της διάρκειας των ανοδικών κύκλων του χρυσού, κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. Και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027 η ανοδική κίνηση των τιμών που ξεκίνησε στα τέλη του 2015. Κάτι τέτοιο βεβαίως μένει να απαντηθεί από την ίδια την αγορά, που κατά κανόνα υπακούει στις αδήριτες ανάγκες της προσφοράς και της ζήτησης και όχι στην «τεχνουργία» της στατιστικής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το αν και κατά πόσο ο χρυσός θα πάρει τη μεγάλη ρεβάνς από τις μετοχές, αποτελεί ένα ανοικτό ερώτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα