ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ: Τι πρέπει να κάνει το κράτος για να μη χαθεί η ευκαιρία των μεγάλων επενδύσεων

Φρένο στις καθυστερήσεις, γρήγορος ρυθμός αδειοδότησης, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και μια συντονισμένη προσπάθεια από το κράτος να αντιμετωπίσει εμπόδια νομικά, χωροταξικά αλλά και τις τοπικές αντιδράσεις, απαιτούνται, σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές των μεγάλων έργων, για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση.

Αυτά διεμήνυσαν μιλώντας χθες στο σχετικό πάνελ για τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση,  στο 11ο Ετήσιο Φόρουμ Βιωσιμότητας του Capital Link, τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ

Γιώργος Αλεξόπουλος και της Τέρνα  Ενεργειακή, Πηνελόπη Λαζαρίδου και οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος.

Επίσης, απέδωσαν ευθύνες στον ΑΔΜΗΕ, που λόγω υπερφόρτωσης από χιλιάδες μικρές αιτήσεις, έχει μπλοκάρει και δεν δίνει όρους σύνδεσης στις μεγάλες επενδύσεις του κλάδου που κινδυνεύουν με καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης απάντησε ότι τα ομαδοποιημένα αιτήματα που έχουν κατατεθεί είναι 3.800 και είπε ότι χρειάζεται μια δομική απόφαση που θα κρίνει ποια από αυτά μπορούν να προχωρήσουν.

«Χρειάζεται μια fast track διαδικασία αδειοδότησης για να προχωρήσουμε τις επενδύσεις και ξεκάθαρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων  γιατί πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση. Fast of shore και digital monitoring process είναι απαραίτητος μηχανισμός για την επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που έρχονται για να προωθήσουν αυτή τη γενεακή ευκαιρία αλλαγών» σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η κ. Πηνελόπη Λαζαρίδου από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωσε  ότι  πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων που προκαλεί η πλημμύρα αιτήσεων από μικρά έργα, και το πρόβλημα με τις τοπικές αντιδράσεις που δημιουργείται από την έλλειψη ενημέρωσης.

Από τα ΕΛΠΕ ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, σημείωσε ότι χρειάζεται σταθερότητα, νομική, φορολογική και χωροταξική, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, σαφήνεια σχετικά με τις υποχρεώσεις των επενδυτών και όχι αυθαίρετες ερμηνείες, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και συμπλήρωση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Κωνσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ ΑΝ): Γενεακή ευκαιρία-να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ

«Παρουσιάζεται μια γενεακή ευκαιρία σήμερα», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, καθώς για πρώτη φορά περνάμε από τους λιγνίτες και τη συγκεντρωμένη παραγωγή στην πράσινη ενέργεια και την αποκεντρωμένη παραγωγή και την ψηφιοποίηση. «Περνάμε από τις εγγυημένες τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας, με αποκεντρωμένη παραγωγή από καθαρή ενέργεια και μπαταρίες, μια νέα εποχή που θα επιτρέψει και στη βιομηχανία να γίνει ανταγωνιστική», σημείωσε.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως είπε, διαθέτει σήμερα ισχύ στα 250 MW και στο τέλος του 2023 θα έχει 1,5 GW μόνο από την Ελλάδα ενώ θα έχει και παρουσία στα Βαλκάνια. Στο ραντάρ της εταιρείας είναι 2,5 GW φωτοβολταϊκών ενώ συνολικά το χαρτοφυλάκιό της έχει άδειες 7 GW και επιπλέον 1GW αποθήκευσης ενέργειας. Στα off shore αιολικά, εκτίμησε ότι θα γίνουν συνεργασίες και σημείωσε ότι και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα προχωρήσει με συνεργασίες.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον real money investors εμπιστεύονται πλέον τη ΔΕΗ, που μετασχηματίζεται και προχωράει δυναμικά στην κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται μια fast track διαδικασία αδειοδότησης για να προχωρήσουμε τις επενδύσεις και ξεκάθαρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την εταιρεία γιατί πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση.

«Fast of shore και digital monitoring process, απαιτείται για την επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που έρχονται για να προωθήσουν αυτή τη γενεακή ευκαιρία αλλαγών».

Πηνελόπη Λαζαρίδου (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ):  Το κράτος να αντιμετωπίσει τα εμπόδια

Το κράτος πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια, ώστε να πετύχει η απορρόφηση των πόρων, σημείωσε η κυρία Πηνελόπη Λαζαρίδου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Με δύο τρόπους θα μπορούσε το κράτος να βοηθήσει την υλοποίηση των σημαντικών επενδύσεων πράσινης ενέργειας που θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Πρώτον μέσω κάποιων fast track διαδικασιών αδειοδότησης για έργα μεγάλης κλίμακας, ώστε να επιτευχθεί και γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.

Δεύτερον, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις με την πλημμύρα αιτήσεων από μικρά έργα, και το πρόβλημα με τις τοπικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την έλλειψη ενημέρωσης. Μέχρι τώρα, σημείωσε η ενημέρωση για τα οφέλη της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας προέρχεται από τους επενδυτές και όχι από το κράτος, σημείωσε.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη πολυάριθμα έργα υποδομής και είναι κρίσιμο το κράτος να προωθεί τα ώριμα έργα που είναι χρηματοδοτήσιμα με λυμένα τα νομικά και τα χωροταξικά θέματα», σημείωσε.

Γιώργος Αλεξόπουλος (ΕΛΠΕ): Αναπτύσσουμε μεγάλης κλίμακας εφαρμογές για την παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου

Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, σημείωσε ότι τα ΕΛΠΕ είναι αποφασισμένα να πρωταγωνιστήσουν στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης. Όπως είπε, «τα ΕΛΠΕ αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης, βελτιστοποιώντας την απόδοση των βασικών της δραστηριοτήτων, μειώνοντας ταυτόχρονα το ανθρακικό τους αποτύπωμα και αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο χαμηλού αποτυπώματος. Στόχος είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου κατά 50% μέχρι το 2030, από τη μείωση των εκπομπών των βιομηχανικών του δραστηριοτήτων και μέσω της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου που διαθέτει σε ΑΠΕ. Ως μεγάλος καταναλωτής υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε μεγάλης κλίμακας εφαρμογές για την παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου και ταυτόχρονα δημιουργούμε μέσα στις εγκαταστάσεις μας μονάδες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Αξιοποιούμε όλο και περισσότερο βιώσιμες πρώτες ύλες στην παραγωγή μας, προωθούμε την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων και πιο μακροπρόθεσμα διερευνούμε τη δυνατότητα παραγωγής υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών σε ευρεία κλίμακα. Στις βιώσιμες μεταφορές, αναπτύσσουμε δίκτυο ταχυφορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα σε όλη την επικράτεια.

Στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο έργων άνω του 1,3 GW με στόχο μεσοπρόθεσμα μια εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και ως το τέλος της δεκαετίας 1,2 GW.

Στην Κοζάνη, σημείωσε, «κατασκευάζεται σήμερα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό και ήδη είναι στο 25% της ολοκλήρωσής του, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και να ξεκινήσει η λειτουργία του το 2ο22», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι η αδειοδότηση του έργου στην Κοζάνη χρειάστηκε 10 χρόνια, και σημείωσε ότι η επόμενη χρονιά έργων ΑΠΕ πρέπει να φτάσει να διαρκεί λιγότερο από 3 χρόνια.

Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται σταθερότητα, νομική, φορολογική και χωροταξική, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, σαφήνεια σχετικά με τις υποχρεώσεις των επενδυτών και όχι αυθαίρετες ερμηνείες, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και συμπλήρωση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου. «Η αποθήκευση ενέργειας είναι σημαντική για τα ΕΛΠΕ αλλά σήμερα δεν υπάρχει ακόμη πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε την ανάγκη για χωροθέτηση και εξασφάλιση της γης πριν την αδειοδότηση των ΑΠΕ ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις και προβλήματα εκ των υστέρων. Επίσης τόνισε, ότι «πρέπει εγκαίρως να λαμβάνεται υπόψιν η οικονομική δυνατότητα του επενδυτή και κυρίως να ξεμπλοκάρει η διαδικασία των όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ που τώρα είναι παγωμένη, γιατί θα δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων».

Μανούσος Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ: Να ληφθεί μια απόφαση για να εξετάζουμε μόνο τις αιτήσεις που μπορούν να προχωρήσουν

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα για τον κλάδο των νέων πράσινων έργων, των όρων σύνδεσης που καθυστερούν από τον ΑΔΜΗΕ, ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ζήτησε χρόνο για να εξεταστούν τα 3800 αιτήματα ομαδοποιημένων μικρών έργων που έχουν ζητήσει όρους σύνδεσης. Επίσης ζήτησε να ληφθεί μια δομική απόφαση, που θα κρίνει ποια από τα αιτήματα μπορούν να προχωρήσουν και να μην γίνεται η εξέτασή τους απλά με σειρά προτεραιότητας όπως σήμερα.

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ ύψους 5 δισ ευρώ την επόμενη δεκαετία, σημείωσε ότι  είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πράσινη ανάπτυξη, καθώς με τις νέες διασυνδέσεις, δημιουργείται ο απαραίτητος ηλεκτρικό χώρος για να απορροφηθούν περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ.

Έως το 2029, είπε, θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα όλα σχεδόν τα νησιά ως το 2024 οι Νότιες Κυκλάδες και της Κρήτης μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης τόνισε ότι η εταιρεία εξετάζει state of the art τεχνολογίες αποθήκευσης  που θα επιτρέψουν την υψηλότερη ευστάθεια και αποδοτικότητα του συστήματος με μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

«Καθιστούμε με τις επενδύσεις αυτές εφικτή μια σειρά πράσινων επενδύσεων που ξεκινούν από την ενέργεια και μπορούν να υλοποιηθούν και από άλλους τομείς της οικονομίας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΕΗ ΤΕΡΝΑ ΕΛΠΕ ΑΔΜΗΕ,dei terna elpe admie