Δέκα διαχειριστές κεφαλαίων εξηγούν τι σημαίνει ο κοροναϊός για τις αγορές

Μια σειρά νέων κρουσμάτων κοροναϊού σε πολλές χώρες εκτός Κίνας το Σαββατοκύριακο, έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού και τον πιθανό οικονομικό του αντίκτυπο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούσαν κατά 3,7%  νωρίτερα στο Λονδίνο, αφού η κυβέρνηση της Ιταλίας επέβαλε αποκλεισμό σε μια περιοχή 50.000 ατόμων κοντά στο Μιλάνο και έλαβε και άλλα μέτρα, καθώς τα κρούσματα υπερέβησαν τα 130. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 3,9% μετά τον αριθμό των περιστατικών στη χώρα και η κυβέρνηση αύξησε την προειδοποίηση για τη λοιμώδη νόσο στο υψηλότερο επίπεδο.

Το Ιράν ανέφερε τον όγδοο θάνατο.

Όλα αυτά την ώρα που κορυφώνονται οι επιπτώσεις στην Κίνα, όπου εκατομμύρια επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη κατάρρευση εάν οι τράπεζες δεν λάβουν μέτρα. Μετά από συνάντηση την Παρασκευή, οι ηγέτες του κράτους δήλωσαν ότι θα γίνουν πιο ευέλικτοι στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

Ακολουθούν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για τις τελευταίες εξελίξεις:

TINA (there is no alternative)

«Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζετε είναι ότι ο κοροναϊός θα οδηγήσει στην πραγματικότητα σε πτώση των κερδών και αυτό δυνητικά θα φοβίσει τους επενδυτές λαμβάνοντας υπόψη τις αποτιμήσεις», δήλωσε ο Christian Mueller-Glissman, στέλεχος της Goldman Sachs Group Inc., σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

«Οι χαμηλότερες αποδόσεις σίγουρα θα σας οδηγήσουν να αναζητήσετε περιουσιακά στοιχεία ακόμη υψηλότερου ρίσκου – όπως το αποκαλούμε TINA (there is no atlernative) δεν υπάρχει εναλλακτική λύση – έτσι υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να κατέχουν κάποιες μετοχές. Οι μετοχές ανάπτυξης διαπραγματεύονται σε μία από τις υψηλότερες αποτιμήσεις στην ιστορία. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές από αυτές έχουν έκθεση στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι αυτό στο εγγύς μέλλον θα δημιουργήσει ενδεχομένως μεταβλητότητα και σε αυτές. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά ασφαλές. «

Ένα ρηχό V

«Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις μέχρι στιγμής. Τα δεδομένα δείχνουν πολύ μικρή έως καμία πιθανότητα ανάκαμψης της δραστηριότητας μέχρι στιγμής. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας σε σχήμα V να αποδειχθεί πιο ρηχή σε σχέση με αυτά που υποθέτουν αρκετοί», γράφουν σε σημείωμα τους διαχειριστές της HSBC με επικεφαλής τον Max Kettner. «Εστιάστε στις υποτιμημένες (underweight) μετοχές. Παραμείνετε overweight σε όσες έχουν βαθμολογίες επιπέδου επένδυσης (IG) και σε κυβερνητικά ομόλογα.  Άλλα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η συναλλαγματική ισοτιμία ή τα εμπορεύματα, έχουν αποτιμήσει τα υψηλά ρίσκα περισσότερο. Παραμένουμε επιφυλακτικοί στα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών και βαθμολογούμε με overweight τον χρυσό και τα κυβερνητικά ομόλογα.»

Η κανονικότητα τον Ιούλιο

«Ο βραχυπρόθεσμος πανικός θα επιβαρύνει το ρίσκο, αλλά είναι απαραίτητος για να αυξηθούν τα μέτρα περιστολής. Οι πιστωτικές αγορές δείχνουν να το γνωρίζουν αυτό», αναφέρει ο Dennis DeBusschere της Evercore ISI.

«Η ομάδα έρευνας της Evercore ρώτησε τους επενδυτές για τον αντίκτυπο της επιδημίας και η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπει ότι ο κίνδυνος είναι υποτιμημένος και αναμένουν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να μειωθούν κατά 25 μονάδες βάσης (περίπου στο 1,3%). Το 80% των επενδυτών αναμένουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα μέχρι τον Ιούλιο. » (Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου)

Δύσκολο να εντοπίσουμε τον «πάτο»

«Με τα περιστατικά του COVID-19  να συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι δύσκολο να πούμε πότε η παραγωγή θα πιάσει πάτο, ενώ ενδεχομένως να τεθεί σε παρατεταμένη αδυναμία», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. «Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ζήτηση πιο ασφαλούς καταφυγίου.»

Το ράλι του χρυσού

«Τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν βυθιστεί λόγω της ανησυχίας για τον ιό, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, -που βρίσκονταν ήδη χαμηλά, μόλις 6,5 μονάδες βάσης πάνω από το μηδέν στις 17 Ιανουαρίου- να διαμορφώνονται σήμερα πάνω από 15 μονάδες βάσης κάτω από το μηδέν», επισημαίνει ο John Velis, διαχειριστής συναλλάγματος και μακροοικονομικών στην BNY Mellon. «Το ράλι στον χρυσό πιθανότητα θα συνεχιστεί όσο οι άλλες αποδόσεις παραμένουν υπό πίεση».

Κυνήγι αποδόσεων

«Υποστηρίξαμε μια πιο ισορροπημένη θέση μεταξύ ομολόγων και μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχουμε λίγη σαφήνεια ως προς τις περαιτέρω εξελίξεις από το μέτωπο του ιού. Φαίνεται ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών στην Κίνα μειώνεται, με τον ημερήσιο αριθμό των ασθενών που ανακάμπτουν να είναι υψηλότερος από τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα.  Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τις κινεζικές αρχές ώστε να επιτρέψουν σε περισσότερους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους και έτσι να περιοριστεί η διακοπή της παραγωγής», δήλωσε ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά της Ασίας στην JPMorgan Asset Management. «Η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σημαίνει επίσης ότι η αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές θα παραμείνει έντονη.

Αποστροφή κινδύνου

«Η αποστροφή κινδύνου είναι πιθανό να ενταθεί βραχυπρόθεσμα, λόγω της απότομης αύξησης των περιστατικών στην Κορέα, την Ιταλία και αλλού», δήλωσε ο Mitul Kotecha, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities στη Σιγκαπούρη. «Οι αγορές εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στον κίνδυνο παρατεταμένης οικονομικής ζημιάς, από αυτό που πίστευαν νωρίτερα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλυσίδες εφοδιασμού αυξάνονται, ενώ οι υπηρεσίες και ο τουρισμός υποφέρουν σε πολλές χώρες.

Η αδυναμία της Κίνας

«Οι πολιτικοί προσπαθούν να αναζωπυρώσουν και πάλι την οικονομία, αλλά πιστεύουμε ότι η αδυναμία είναι πιθανό να συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Win Thin, επικεφαλής παγκόσμιας νομισματικής στρατηγικής στην Brown Brothers Harriman της Κίνας. «H παροχή κινήτρων εξετάζεται, αλλά δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει πλήρως τον αυξανόμενο αντίκτυπο της επίδρασης του ιού».

Η ασύμμετρη δύναμη του δολαρίου

«Η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου θα είναι πιθανώς ασύμμετρη», υποστηρίζει η Johanna Chus, επικεφαλής οικονομολόγος στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού της Citigroup. «Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό κόστος του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο και τις ανακουφιστικές δεσμεύσεις των αρχών για την παροχή περαιτέρω στήριξης, οι υψηλής απόδοσης συναλλαγματικές ισοτιμίες στις αναδυόμενες αγορές (ινδική ρουπία, φιλιππινέζικο πέσο) μπορεί να μην πληγούν τόσο πολύ και είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις χαμηλής απόδοσης συναλλαγματικές ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών κυρίως στην Ασία, όπου το δολάριο Σιγκαπούρης, το ταϊλανδικό μπατ, το γουάν της Κορέας κ.α. έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.»

Το μεγάλο ρίσκο

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο. Η βασική μας άποψη είναι ότι ο κοροναϊός εξακολουθεί να συνεπάγεται την καθυστέρηση της ζήτησης και όχι την καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Steve Chiavarone, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Federated Investors.

Keywords
Τυχαία Θέματα