Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συλλογικά ευρωπαϊκά συμφέροντα» και όχι σε αυτά που «εξυπηρετούν στενούς και περιστασιακούς στόχους μεμονωμένων κρατών μελών» και «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να γίνονται σεβαστές πρωτίστως από τα κράτη μέλη, αν θέλουμε ειλικρινά να γίνουν σεβαστά από τρίτους», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λιθουανικό Κοινοβούλιο σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδος στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Θα

μείνουμε αδρανείς, ενώ μια άλλη χώρα επιδιώκει την εγκατάσταση λειτουργικών ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στο έδαφος της, για παράδειγμα; Ή, ενώ διατηρεί μια μόνιμη απειλή πολέμου, το «casus belli» εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, αποσταθεροποιώντας τη Νοτιοανατολική πλευρά της Συμμαχίας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ξεκάθαρες, παρόλο που ορισμένοι προτιμούν να παρουσιάζουν τις λύσεις ως πιο περίπλοκες».

Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι και οι δύο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Μια πραγματικότητα που συνοδεύεται από πολλές σοβαρές και μερικές φορές αρκετά επείγουσες προκλήσεις, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της», σημείωσε.

Υπενθύμισε δε πως οι άμεσοι γείτονες και των δυο χωρών έχουν μακρά ιστορία στο να μην παίζουν ακριβώς με τους ίδιους κανόνες ή να ακολουθούν τις ίδιες αρχές που τα κράτη μέλη της ΕΕ, θεωρούν καθολικούς, αλλά και θεμελιώδεις.

«Η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και είναι ενστικτωδώς ευαίσθητη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με τους γείτονές σας στην Ανατολή», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία που δεν αγνοεί και δεν υποτιμά, αλλά δεν υποτιμά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

«Το μέλλον των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της εξαρτάται πρωτίστως από τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλήρης συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις της, παραμένει βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο στον διάλογο και τη συνεργασία μας», επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο δύσκολος γείτονας της Ελλάδας στην Ανατολή, η Τουρκία, «θέτει σοβαρές προκλήσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της» και ευχαρίστησε τη Λιθουανία για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά «στην εκτεταμένη, επιθετική και παράνομη τουρκική συμπεριφορά στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό, στη Λιβύη και τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως αυτή είναι μια περιοχή όπου «όχι μόνο οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά και οι περιφερειακοί παίκτες ανταγωνίζονται για να εδραιώσουν και να επεκτείνουν την επιρροή τους, όπου παρεμβάσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας των κρατών, με το πρόσχημα της διαφύλαξης των συμφερόντων τους, έχει γίνει δυστυχώς κοινή θέση. ·Ακόμη και πρόσφυγες και μετανάστες εργαλειοποιούνται στην υπηρεσία των σκοτεινών κρατικών συμφερόντων και των πολιτικών και οικονομικών κερδών».

«Εμείς, η Ελλάδα, μια χώρα μικρού έως μεσαίου μεγέθους, παραμένουμε μια χώρα που βασίζεται σε κανόνες και σε αρχές», σημείωσε. «Η πολιτική μας βασίζεται στην ανάγκη για συνεπή, επίμονο και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλες τις χώρες – είτε είναι μεγάλες, μεσαίες ή μικρές, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποσημειώσεις».

«Έχοντας αντιμετωπίσει επαναλαμβανόμενες και συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από έναν γείτονα και σύμμαχο, προσπαθούμε πάντα να αποφύγουμε τη στρατιωτικοποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υποστηρίζουμε και προωθούμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσω διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογραμμίζουμε διαρκώς την ανάγκη διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις.

Επιμένουμε ότι οι παραβιάσεις της κυριαρχίας, είτε στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, και οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να καταδικαστούν και να σταματήσουν αμέσως. Και πιστεύουμε ότι η απειλή για την ασφάλεια ενός από εμάς είναι απειλή για τη συλλογική ασφάλεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά».

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, μαζί με τον Κύπρο έχουν εδραιώσει στενές σχέσεις με σημαντικούς συμμάχους στην περιοχή, ενώ σημείωσε πως αυτές οι συμμαχίες είναι ανοιχτές σε όλους με την προϋπόθεση ότι σέβεται τις ίδιες αρχές.

«Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στις πολλές προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης γειτονιάς. Συνεργασία βάσει συγκεκριμένων κανόνων για την ειρήνη. Ειρήνη για την ευημερία των λαών μας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Δένδιας στη Λιθουανία: Έσπασε ο πάγος με τη Τουρκία αλλά οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν

Στη Λιθουανία μεταβαίνει αύριο ο Νίκος Δένδιας

Νίκος Δένδιας: Ανήκουμε στην Ευρώπη, μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού μας

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα