ΔΕΠΑ Εμπορίας: Γιατί ζήτησαν παράταση οι μνηστήρες- Όλο το παρασκήνιο από τον κορονοϊό μέχρι την Gastrade

Για τρεις επιπλέον εβδομάδες παρατάθηκε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ. Πλέον, η νέα ημερομηνία είναι η 23η Μαρτίου, ενώ επεκτείνεται ως τις 8 Μαρτίου η περίοδος αποσαφήνισης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η προθεσμία έληγε την επόμενη Παρασκευή 6 Μαρτίου και αφορά ως γνωστόν την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ», η οποία θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών και την απόσχιση

του κλάδου διεθνών έργων της σημερινής ΔΕΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ η μετάθεση της ημερομηνίας   εκ μέρους των επενδυτών  προέκυψε μετά από αίτημα ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Στα αίτια της παράτασης, αναφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες,  η κατάσταση στις διεθνείς αγορές που έχει οδηγήσει σε απόλυτη έλλειψη ορατότητας για την πορεία και τις προοπτικές της, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να κλείσουν τα σχήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, η συνέχιση των επαφών και των συζητήσεων μεταξύ των διαφόρων πλευρών αλλά και το market test της Gastrade για τον πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης, που μετά από αναβολή ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι  το market test αποτελεί τη διαδικασία με την οποία οι ενδιαφερόμενοι πελάτες δεσμεύουν χωρητικότητες στον πλωτό σταθμό, και η πορεία και η επιτυχία του κρίνει τη βιωσιμότητα του έργου. Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του market test μετατέθηκε από την Gastrade, την εταιρεία συμφερόντων Κοπελούζου που θα αναπτύξει το έργο από τις 24/2 που ήταν η ημερομηνία ολοκλήρωσης του market test για τον πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης FSRU, που θα κρίνει τη βιωσιμότητα του έργου, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί και η υπογραφή με τη ROMGAZ του τελευταίου μεριδίου συμμετοχής με 20% στο έργο.

Η διαδικασία

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α’ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση). Σήμερα μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα.

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της εταιρείας, εάν βεβαίως δεν αναδειχθούν προτιμητέος επενδυτής τα ίδια τα ΕΛΠΕ που δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους.

Οι υποψήφιοι μνηστήρες

Η ΔΕΠΑ διαθέτει μερίδιο 40% της αγοράς, μέχρι το 2019 ήταν market leader και όποιο σχήμα την αποκτήσει θα εξασφαλίσει ηγετική παρουσία στην ελληνική αγορά αερίου, μια αγορά με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον για την εταιρεία είναι μεγάλο, από σχήματα από Ελλάδα και εξωτερικό, αν και όλοι αναμένουν να μελετήσουν τις λεπτομέρειες της προκήρυξης και των στοιχείων της εταιρείας στο data room, αν βέβαια περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Υπό κανονικές συνθήκες και …προ κοροναϊού, όλες οι εταιρείες του κλάδου, οι όμιλοι ΕΛΠΕ με Edison,  Μυτιληναίος αλλά και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil  και Κοπελούζος- με τον Τσέχο Επενδυτή Karel Komarek έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον και αναμένεται η διαμόρφωση των τελικών σχημάτων πιθανώς σε συνεργασία και με ξένους ενδιαφερόμενους και funds. Πλέον όμως η άναρχη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις αγορές που αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πτώση των αγορών, αλλά και τις εκτιμήσεις για άγνωστες διαστάσει της σημερινής κατάστασης, δημιουργούν επιφυλακτικότητα και δισταγμούς.

Σημειώνεται ότι τον διαγωνισμό διερευνούν και γνωστά διεθνή ονόματα από τον χώρο της ενέργειας όπως οι ιταλικές Eni και Edison καθώς και η Gas de France, και άλλες που είτε έχουν παρουσία σε άλλους τομείς της ελληνικής αγοράς είτε επιδιώκουν να μπουν πρώτη φορά στη χώρα μας.

O συνωστισμός «μνηστήρων» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συνδέεται τόσο με το ευρύ πελατολόγιο της εταιρίας (μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, της πρώην ΕΠΑ Αττικής, που έχει σήμερα πελατολόγιο με περισσότερα από 400.000 νοικοκυριά και 9.000 επιχειρήσεις), αλλά και τις προβλέψεις για σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα