ΔΕΠΑ Εμπορίας: Και επισήμως στο ράφι-Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις

Και επισήμως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, βγαίνει από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 14η ενδιάμεση έκθεση της (Μάιος 2022) για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από 3,5 χρόνια από την έναρξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ  καταγράφεται κι επίσημως στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι: «Η τελική δικαστική απόφαση που θα αποσαφηνίσει ζητήματα της εταιρείας αναμένεται να εκδοθεί σε δύο με τρία χρόνια. Και συνεπώς ο τρέχων διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Ως εκ τούτου το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει

άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Η δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE

Η δικαστική εκκρεμότητα μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ELFE ουσιαστικά αποτέλεσε την αιτία που μπλόκαρε τη δυνατότητα αποτίμησης της αξίας της εταιρείας και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η ELFE, η βιομηχανία της Καβάλας, διεκδικεί αποζημιώσεις για τον τρόπο τιμολόγησης ποσοτήτων αερίου που αγόραζε στο παρελθόν,

Ουσιαστικά η διαφωνία αφορά στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου την περίοδο 2010 – 2015, με τη βιομηχανία λιπασμάτων να διεκδικεί αποζημιώσεις, θεωρώντας ότι γίνονταν υπερτιμολογήσεις. Προς το παρόν απόφαση του Εφετείου Αθηνών δικαιώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010-2015.
Η απόφαση του Εφετείου μετά τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019, έκανε δεκτή την έφεση και την αγωγή ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων και απορρίπτει πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE.

Ωστόσο, η τελεσίδικη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε δύο ή τρία χρόνια.

Τα ΕΛΠΕ θέλουν απεμπλοκή

  Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με πηγές,  επιδιώκουν να προχωρήσουν την πώληση έστω του δικού τους μεριδίου στην εταιρεία, για να ξεκαθαρίσουν την παρουσία τους στον χώρο του φυσικού αερίου, αφού δραστηριοποιούνται και μέσω της θυγατρικής Elpedison.

Μια εναλλακτική που εξετάζεται είναι η χωριστή πώληση της θυγατρικής Φυσικό Αέριο Ελλάδος μέσω της οποίας η ΔΕΠΑ Εμπορίας δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Η «Φυσικό Αέριο» παρουσίασε το 2020 έσοδα 207 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 14 εκατ. ευρώ, αλλά το 2021 αναμένεται σημαντική βελτίωση λόγω και της έκρηξης στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα