Διαβεβαιώσεις Λαβρόφ στις αραβικές χώρες για την εξαγωγή των σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ θέλησε να φανεί καθησυχαστικός σήμερα απέναντι στους Άραβες εταίρους του στο Κάιρο μετά τη συμφωνία για “ασφαλείς διαδρόμους” για τις εξαγωγές των σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία με σκοπό να απομακρύνουν το φάσμα της πείνας, κυρίως στην Αφρική.

“Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευση των Ρώσων εξαγωγέων προϊόντων σιτηρών να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους”, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό

του Σάμεχ Σούκρι.

“Ο (Ρώσος) πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το υπογράμμισε αυτό και κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο (Άμπντελ Φάταχ) αλ-Σίσι”, συνέχισε ο Λαβρόφ, ο οποίος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουγκάντα, την Αιθιοπία και το Κονγκό.

Η συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προβλέπει “ασφαλείς διαδρόμους” για την κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα των εμπορικών πλοίων.

Η Ρωσία έλαβε την εγγύηση ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα εφαρμοστούν άμεσα ή έμμεσα στις εξαγωγές της με γεωργικά προϊόντα και λιπάσματα.

“Ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) ανέλαβε την ευθύνη για την άρση αυτών των παράνομων περιορισμών που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των ρωσικών εφοδιαστικών αλυσίδων και της [ρωσικής] οικονομίας”, δήλωσε ο Λαβρόφ στο Κάιρο.

“Η λεγόμενη επισιτιστική κρίση, η οποία αποδίδεται πάντα αντρόπιαστα στη Ρωσία, είναι μια ψευδής ιστορία”, δήλωσε αργότερα σήμερα ενώπιον των εκπροσώπων των 22 κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, που έχει την έδρα του στο Κάιρο. “Σαν να άρχισε η επισιτιστική κρίση την ημέρα που ξεκινήσαμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Για τον Λαβρόφ, “η κρίση επιδεινώθηκε από τις παράνομες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας”.

Εξαρτημένες από τα ρωσικά σιτηρά ή τα όπλα, οι περισσότερες αραβικές πρωτεύουσες δεν έχουν πάρει θέση μέχρι τώρα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, φροντίζοντας να μην δυσαρεστήσουν τη Μόσχα χωρίς ωστόσο να στρέφονται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποστηρίζουν το Κίεβο.

Ενώπιον του Αραβικού Συνδέσμου, ο Λαβρόφ εξήρε τις “ισορροπημένες, δίκαιες και υπεύθυνες θέσεις” και ζήτησε μια σύνοδο κορυφής “το συντομότερο δυνατό” με τους υπουργούς Εξωτερικών των αραβικών χωρών καθώς και μια άλλη με τις αφρικανικές χώρες στα μέσα του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Εκτόξευσε τον δεύτερο από τους τρεις θαλαμίσκους του υπό κατασκευήν διαστημικού σταθμού της

Οι Ουκρανοί θέλουν να απελευθερώσουν τη Χερσώνα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ο Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΗΕ να βοηθήσει στο ζήτημα των εξαγωγών τροφίμων από τη Μόσχα

Keywords
Τυχαία Θέματα