Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Εξαπλασιασμός μπαταριών για αποθήκευση ως το 2030

Αφού υπερδιπλασιάστηκαν πέρσι οι μπαταρίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας,  πρέπει να  εξαπλασιαστούν οι μπαταρίες για την αποθήκευση  ενέργειας, για να μπορέσει ο κόσμος να επιτύχει τους στόχους του 2030, αναφέρει Ειδική έκθεση του IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας).
Η ανάπτυξη των μπαταριών ξεπέρασε σχεδόν όλες τις άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας το 2023, σημειώνει, καθώς η πτώση του κόστους, η προώθηση της καινοτομίας και οι υποστηρικτικές βιομηχανικές πολιτικές συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης, για μια τεχνολογία

κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια που περιγράφηκαν στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, σύμφωνα με σε νέα έκθεση του ΔΟΕ.

Στην πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση ολόκληρου του οικοσυστήματος των μπαταριών, η Ειδική Έκθεση του ΔΟΕ για τις μπαταρίες και τις ασφαλείς ενεργειακές μεταβάσεις αναφέρεται στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μπαταρίες παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ανταγωνιστική, ασφαλής και βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των οδικών μεταφορών με ηλεκτρικά οχήματα.

Σε λιγότερο από 15 χρόνια, το κόστος της μπαταρίας μειώθηκε κατά περισσότερο από 90%, μια από τις ταχύτερες μειώσεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ο πιο κοινός τύπος μπαταριών, αυτές που βασίζονται σε ιόντα λιθίου, έχουν συνήθως συσχετιστεί με ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Όμως σήμερα, ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής ζήτησης μπαταριών. Μόνο το 2023, η ανάπτυξη μπαταριών στον τομέα της ενέργειας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 130% από έτος σε έτος, προσθέτοντας συνολικά 42 γιγαβάτ (GW) στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Στον τομέα των μεταφορών, οι μπαταρίες επέτρεψαν να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 3 εκατομμύρια το 2020 σε σχεδόν 14 εκατομμύρια πέρυσι, με περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

«Οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορών είναι δύο βασικοί πυλώνες για τη μείωση των εκπομπών αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στο COP28 και να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Fatih Birol. «Οι μπαταρίες θα αποτελέσουν τα θεμέλια και στους δύο τομείς, παίζοντας έναν ανεκτίμητο ρόλο στην κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ηλεκτροδότηση των μεταφορών, παρέχοντας παράλληλα ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο συνδυασμός ηλιακών φωτοβολταϊκών και μπαταριών είναι σήμερα ανταγωνιστικός στα νέα εργοστάσια άνθρακα στην Ινδία. Και μόλις τα επόμενα χρόνια, θα είναι φθηνότερο από τον νέο άνθρακα στην Κίνα και την ηλεκτρική ενέργεια με αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μπαταρίες αλλάζουν το παιχνίδι μπροστά στα μάτια μας».

Η ανάπτυξη των μπαταριών θα πρέπει να κλιμακωθεί σημαντικά, από τώρα έως το τέλος της δεκαετίας, για να μπορέσει ο κόσμος να ακολουθήσει τους στόχους του για την ενέργεια και το κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση. Σε αυτό το σενάριο, η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας εξαπλασιάζεται μέχρι το 2030 παγκοσμίως, με τις μπαταρίες να αντιπροσωπεύουν το 90% της αύξησης και την αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια για το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων.

Επιτρέποντας μεγαλύτερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και μετατοπίζοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι περισσότερο απαραίτητο, οι μπαταρίες θα βοηθήσουν στην προώθηση της προόδου στους στόχους που τέθηκαν στο COP28. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ο διπλασιασμός του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Για να τριπλασιαστεί η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, θα απαιτηθούν 1 500 GW αποθήκευσης ενέργειας, εκ των οποίων 1 200 GW από μπαταρίες. Ένα έλλειμμα στην ανάπτυξη αρκετών μπαταριών θα κινδύνευε να καθυστερήσει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον τομέα της ενέργειας.

Για να αυξηθούν οι μπαταρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση διαπίστωσε ότι το κόστος πρέπει να μειωθεί περαιτέρω χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα και η τεχνολογία. Η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας απαιτεί επίσης μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και της επεξεργασίας των κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες – και για την κατασκευή των ίδιων των μπαταριών. Οι χώρες αντιμετωπίζουν ήδη αυτό το πρόβλημα μέσω φιλόδοξων βιομηχανικών προγραμμάτων για την υποστήριξη της τοπικής παραγωγικής ικανότητας με στοχευμένες πολιτικές μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία.

Έχει υπερτριπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή μπαταριών

Η παγκόσμια παραγωγή μπαταριών έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ενώ η Κίνα παράγει τις περισσότερες μπαταρίες σήμερα, η έκθεση δείχνει ότι το 40% των ανακοινωθέντων σχεδίων για την κατασκευή νέων μπαταριών αφορά προηγμένες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν κατασκευαστούν όλα αυτά τα έργα, αυτές οι οικονομίες θα έχουν σχεδόν αρκετή παραγωγή για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες έως το 2030 στην πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ευελιξία της αποθήκευσης μπαταριών για την υποστήριξη της ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας οικονομικά αποδοτικά ως μέρος της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Στον τομέα της ενέργειας, οι μπαταρίες βοηθούν στην εξομάλυνση της μεταβλητότητας της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή. Επιπλέον, η αποθήκευση μπαταριών μπορεί να μειώσει τη συμφόρηση του δικτύου σε περιόδους υψηλής τροφοδοσίας, προσφέροντας μια πρίζα για τη σύλληψη και αποθήκευση της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που διαφορετικά θα χάνονταν. Και παρέχουν εξαιρετικά τεχνικές υπηρεσίες στο δίκτυο, όπως έλεγχο τάσης και συχνότητας, που μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές συστημάτων.

Οι μπαταρίες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο βελτίωση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια για όσους εξακολουθούν να την στερούνται. Σε μια πορεία για την επίτευξη καθολικής ενεργειακής πρόσβασης παγκοσμίως έως το 2030, βοηθούν 400 εκατομμύρια ανθρώπους στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω αποκεντρωμένων λύσεων όπως ηλιακά οικιακά συστήματα και μίνι δίκτυα με μπαταρίες.

Keywords
Αναζητήσεις
diethnis-organismos-energeias-exaplasiasmos-batarion-gia-apothikefsi-os-to-2030.htm
Τυχαία Θέματα
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, Εξαπλασιασμός, 2030,diethnis organismos energeias, exaplasiasmos, 2030