Δίκη Folli Follie: Ταραχή για Δ. Κουτσολιούτσο από νέα κατάθεση: Αυτός εμπόδισε τον έλεγχο της Ernst&Young

Συνεχίζονται τα «καρφιά» ενάντια στην οικογένεια Κουτσολιούτσου στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, καθώς νέος μάρτυρας «έριξε λάδι στη φωτιά», αφού κατέθεσε ότι ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος με τις εντολές του στον Τonio Law, κωλυσιεργούσε την αποστολή απαραίτητων στοιχείων για τον έλεγχο που έπρεπε να διενεργήσει η Ernst and Young στη Folli Follie

Ασίας, υπό το πρόσχημα του ελέγχου από την Alvarez and Marshall, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση της ελεγκτικής εταιρείας που ανήκει στις big 4.

Τέσσερις νέοι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων εξετάστηκαν στη δικάσιμο της 21ης Φεβρουαρίου: ο Δρ. Ανδρέας Κουτούπης, ο κ. Αλεσάντρο Νίκολας Στόκο, ο κ. Ιωάννης Στάικος και ο κ. Σπυρίδων Γκότσης.

Η αποκλειστική εποπτεία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στη Folli Follie Ασίας

Ο κ. Σπυρίδων Γκότσης, μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Φραγκίσκου Γρατσώνη, πρώην Οικονομικού Διευθυντή και μέλος ΔΣ της Folli Follie, εργαζόταν στη FF από το 2014 έως το 2019, χρονιά κατά την οποία παραιτήθηκε. Ήταν Project Manager στη μητρική εταιρεία και Financial Controller και εργαζόταν ως υφιστάμενος του κ. Γρατσώνη.

Ο μάρτυρας μεταξύ άλλων εξήγησε στο δικαστήριο ότι ο κ. Γρατσώνης δεν είχε καμία σχέση με τον υπο-όμιλο της Ασίας, αναφέροντας ότι ένιωσε οργή με το ξέσπασμα του σκανδάλου κι ότι εξαπατήθηκε από τον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

Ειδικότερα, ο μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι για τον όμιλο της Ασίας την «αποκλειστική εποπτεία με το πνεύμα της εμπιστευτικότητας» είχε ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, τον οποίο χαρακτήρισε και ως «πρέσβη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Ασία». Εκτός από τον κ. Δ. Κουτσολιούτσο, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι ο κ. Γρατσώνης δεν είχε ουδεμία σχέση με τον υπο-Όμιλο, καθώς ήταν διευθυντής της μητρικής και των ελληνικών θυγατρικών εταιρειών.

Τα επιτακτικά e–mails Νιώτη και Γρατσώνη σε Μπεγιέτη και Law

Απεναντίας, ο κ. Γκότσης έριξε λάδι στη φωτιά, όταν απάντησε στην ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Γρατσώνη, για τη συμπεριφορά του τελευταίου αλλά και των άλλων προσώπων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την εταιρεία να παρουσιάσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Ασίας.

Τότε, ο μάρτυρας απάντησε ότι  η κα. Ειρήνη Νιώτη (σ.σ. Διευθύντρια Treasury & Financial Risk) και ο κ. Γρατσώνης έστειλαν επιτακτικά emails στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη, Οικονομικό Διευθυντή της Folli Follie Ασίας και στον Περιφερειακό διευθυντή, Tonio Law, ζητώντας τους να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο κ. Γρατσώνης -ο οποίος συνεργάστηκε για τη διεξαγωγή του ελέγχου με την Ernst & Young- πίεζε αφόρητα τους ιθύνοντες της Ασίας. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε ο κ. Γκότσης, ο Tonio Law, ρωτούσε τον κ. Δ. Κουτσολιούτσο τι να κάνουν και εκείνος του απάντησε ότι «είχαν τον έλεγχο που έκανε η Alvarez και δεν είχαν πού να βάλουν την Ε&Υ», καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία του ελέγχου από την Ernst and Young, η οποία τελικά αναγκάστηκε να αποσυρθεί.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι ο κ. Γρατσώνης για να διευκολύνει τους ελέγχους στην εταιρεία, κατά την περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου του 2018 προέτρεψε να οριστεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, τον οποίο αποδέχτηκε ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

«Ο κ. Γιώργος Βαρθαλίτης ήταν εκεί για τους ελέγχους»               

Απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών, του κ. Γιώργου Βαρθαλίτη και της κας. Χρύσας Τσακαλογιάννη, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι η ανάκληση του ενοποιημένου πιστοποιητικού του 2017 του κ. Βαρθαλίτη, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Γρατσώνης υπέβαλε την παραίτησή του και ότι ο κ. Βαρθαλίτης ήταν «εκεί για τους ελέγχους», ενώ ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν υπήρχε κάποιο ενιαίο σύστημα – report για τη συλλογή των στοιχείων από τις θυγατρικές.

«Η κα. Ειρήνη Νιώτη δεν είχε ρόλο αποφάσεων»

Στις αρμοδιότητες της κας. Ειρήνης Νιώτη στη Folli Follie αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Στάικος, Διευθυντικό Τραπεζικό Στέλεχος στην Εθνική Τράπεζα.

Ο κ. Στάικος εξήγησε ότι η κα. Νιώτη ήταν Διευθύντρια Treasury & Financial Risk και ότι σε περίπτωση δανεισμού της εταιρείας ο ρόλος της ήταν διεκπεραιωτικός και όχι αποφάσεων, αναφέροντας ότι ρόλο αποφάσεων είχαν ο κ. Γρατσώνης και ο διευθυντής της εταιρείας.

Αναφορικά με τη διαχείριση χρηματικών ποσών, ο μάρτυρας δήλωσε ότι η κ. Νιώτη είχε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται μικροποσά και ότι είχε πρόσβαση σε στοιχεία που είχαν να κάνουν μόνο με την ελληνική εταιρεία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Στάικος ανέφερε ότι όταν η ιστορία του σκανδάλου ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Μάιο του 2018, η κα. Νιώτη ήταν σε κατάσταση άρνηση σχετικά με το γεγονός, ενώ όταν εξελίχθηκε η ιστορία ένιωσε απόγνωση και ότι ήταν άδικες οι κατηγορίες εναντίον της, όπως του μετέφερε η ίδια, με τον μάρτυρα να εκφράζει την πίστη του στα λεγόμενά της.

«Ο κ. Ζαχαρίου δεν είχε γνώση για τη FF Ασίας»

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ζαχαρίου κατέθεσε στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie, ο κ. Αλεσάντρο Νίκολας Στόκο, ο οποίος από το 2011 έως το 2019 εργαζόταν στην εταιρεία ως Εμπορικός Διευθυντής στον τομέα του Fashion.

Ο κ. Στόκο γνώρισε τον κ. Ζαχαρίου το 2008, όταν ο τελευταίος ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην Elmec, όπου ο κ. Στόκο ήταν υπεύθυνος του τμήματος Μάρκετινγκ.

Στην ερώτηση της Προέδρου του δικαστηρίου για το αν ο κ. Ζαχαρίου ήλεγχε τις οικονομικές καταστάσεις πριν τις υπογράψει, ο μάρτυρας απάντησε ότι θεωρούσαν πως λάμβαναν σωστά στοιχεία και ότι η FF Ελλάδας και η FF Ασίας ήταν διαφορετικές εταιρείες με διαφορετικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, ο κ. Στόκο απάντησε στην Πρόεδρο ότι υποθέτει πως η επίβλεψη των οικονομικών καταστάσεων πριν την υπογραφή τους γινόταν στα κεντρικά. Την ίδια ώρα, ο κ. Στόκο κατέθεσε ότι ο κ. Γρατσώνης δεν του είχε υποδείξει κάποιον ένοχο για τη FF Ασίας, μιας και δεν είχε καμία επαφή με τον υπο-Όμιλο.

Επιπλέον, αναφορικά με τη συγχώνευση της Elmec στη FF το 2011, ο κ. Στόκο δήλωσε ότι αισθάνθηκαν πως βρέθηκαν σε μία εταιρεία με ευρωστία.

«Η Deloitte έλεγε ότι η FF θα επιβιώσει»

Στην πεποίθηση της  Deloitte ότι ακόμα και η FF Ασίας θα επιβίωνε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Δρ. Ανδρέας Κουτούπης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Ο κ. Κουτούπης διατέλεσε μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας από τις 31 Οκτωβρίου 2018. Αρχικά, ο μάρτυρας ήταν μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και στη συνέχεια αποτέλεσε ανεξάρτητο μέλος ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας.

Ο μάρτυρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, όταν εκλέχθηκε το νέο ΔΣ, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε τη διάθεση να διασωθεί η εταιρεία και παρείχε κάθε πληροφορία που του ζητείτο. Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κ. Κουτσολιούτσος προσπαθούσε να φέρει νέους επενδυτές στην εταιρεία, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στην ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου, σχετικά με τη σημασία της εύρεσης νέων επενδυτών, ο κ. Κουτούπης απάντησε ότι η γρήγορη εμφάνιση ενός επενδυτή μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα που επικρατούσε τότε γύρω από την εταιρεία.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το αν γνώριζε ποιος ήλεγχε τις ταμειακές ροές της Ασίας, ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια, ενώ στην ερώτηση της Προέδρου του δικαστηρίου, «Γιατί δεν κληθήκατε να κάνετε τεχνική έκθεση;», ο μάρτυρας απάντησε ότι: «Η λογιστική είναι συντηρητική επιστήμη».

Επιπλέον, ο συνήγορος υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών ρώτησε τον μάρτυρα για την άποψή του σχετικά με το τι έγινε στην υπόθεση, η οποίο συζητείτο, ο κ. Κουτούπης απάντησε ότι αισθάνεται πως «μιλάμε για δύο διαφορετικές εταιρείες», μία στην Ελλάδα και μία στην Ασία για την οποία δεν είχε γνώση.

Αντιδράσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε τον μάρτυρα «υψηλής μορφώσεως» και ότι «έφερε εξωραϊσμένη εικόνα, απαλλακτικών ευθυνών για όσα έχουν γίνει στη Folli Follie Ασίας».

Αντίθετα, ως απάντηση στον σχολιασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τ. Κουτσολιούτσου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η μαρτυρία του κ. Κουτούπη ανέδειξε ότι ο εντολέας του εργάστηκε με το ΔΣ για τη διάσωση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουτούπης στις αρχές του 2020 κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποχώρησε από την Επιτροπή Ελέγχου, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος έκανε λόγο για ανακρίβειες στο σχετικό αίτημα.

Η δίκη της Folli Follie έπειτα από μία μικρή αναβολή λόγω της καθολικής αποχής των δικηγόρων θα συνεχιστεί στις 6 Μαρτίου 2024.

Διαβάστε επίσης:
Δίκη Folli Follie – Μάρτυρας «καρφώνει» τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο: «Ηξερε τι γίνεται στην Ασία. Ζήτησε συγγνώμη που έμπλεξε κόσμο»

Δίκη Folli Follie: Η ηθική οικογένεια των Κουτσολιούτσων- Φταίνε μόνο οι άλλοι

Δίκη Folli Follie: «Για όλα φταίνε οι ορκωτοί της Ασίας», υποστηρίζει η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Keywords
Αναζητήσεις
diki-folli-follie-tarachi-gia-d-koutsolioutso-apo-nea-katathesi-aftos-ebodise-ton-elegcho-tis-ernstyoung.htm
Τυχαία Θέματα