Δίκη Σώρρα: Πρόταση ενοχής του μόνο για απόπειρα απάτης – Αθώωση όλων των συγκατηγορουμένων του

Ο «μεσσίας» Αρτέμης Σώρρας και οι φιλοδοξίες του να… «σώσει» την Ελλάδα από τα χρέη με «κάλπικα» ομόλογα 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορεί να έχουν καταρρεύσει εδώ και καιρό, ωστόσο, αν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας υιοθετήσουν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, θα καταρρεύσει και το βαρύ κατηγορητήριο για τον αρχηγό της «Ελλήνων Συνέλευσις»

και τους 22 συγκατηγορουμένους του.

Μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία, με μόνιμο απόντα από το δικαστήριο τον προφυλακισμένο Σώρρα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε για να απολογηθεί, η εισαγγελέας εισηγήθηκε σήμερα την ενοχή μόνο του επικεφαλής της «Ελλήνων Συνέλευσις» και μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου και την πλήρη απαλλαγή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων.

«Δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο»

Κατά την κρίση της εισαγγελέως, ο Αρτέμης Σώρρας έδρασε μόνος του, χωρίς τη συνδρομή των βασικών στελεχών της ΜΚΟ και πολιτικού φορέα και ναι μεν αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο δεν προέκυψε οικονομική ζημία για το Δημόσιο.

Για την εισαγγελική λειτουργός η «Ελλήνων Συνέλευσις» δεν έδρασε ως εγκληματική οργάνωση και δεν ξέπλυνε μαύρο χρήμα.

«Μόνο ο Αρτέμης Σώρρας υπέβαλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας και παρέστησε ψευδή γεγονότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος», ανέφερε στην αγόρευση της, ζητώντας την ενοχή του για απόπερια απάτης και όχι για τετελεσμένη απάτη σε βάρος του Δημοσίου, καθώς «δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, αφού διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του».

Η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Σώρρα από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες: Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα 600 δισ. του Σώρρα

Ο Αρτέμης Σώρρας είχε καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δισ. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου.

Όπως είπε η εισαγγελέας «έγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι προκειται περί απατης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίας».

Ωστόσο, αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό αυτής της δίκης, η εισαγγελέας κατέληξε ότι δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης.

Για τα εξώδικα που χιλιάδες οφειλέτες κατέθεσαν σε δημόσιες υπηρεσίες, ζητώντας από αυτά να αποπληρωθύν οι οφειλές τους, η εισαγγελέας τόνισε ότι «οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες και οι επίμαχοι οφειλέτες αντιμετωπίστηκαν, όπως και οι υπόλοιποι. Η μόνη συνέπεια ήταν ότι έπρεπε να συγκεντρώσουν τις εξώδικες δηλώσεις. Δεν προκύπτει άμεση ζημία του Δημοσίου, καθώς δεν προέκυψε ότι οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και δεν το εκαναν».

Για την εγκληματική οργάνωση η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε η δράση της, αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι».

Απαλλαγή ζήτησε και για το αδίκημα της νομιμοποποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος».

Την υφ’ όρων παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής εισηγήθηκε η εισαγγελέας και για την χρήση της περιβόητης δικαστικής απόφασης, που είχε αθωώσει τον Αρτ. Σώρρα από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

«Έχοντας την αθωωτική απόφαση του Η’ Μονομελούς Πρωτοδικείου άρχισε να διαδίδει μέσω των ανθρωπων του, που τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο από μηχανής θεός που θα έσωζε τη χώρα από τα δεινά της» υπογράμμισε, ζητώντας ωστόσο την απαλλαγή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα