Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (TITAN) για κοροναϊό: Ρευστότητα στα 400 εκατ. ευρώ και σχέδια έκτακτης ανάγκης

Με όπλα την ενισχυμένη του ρευστότητα στα 400 εκατ. ευρώ και έχοντας καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας, η  TITAN CEMENT INTERANTIONAL έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ειδικότερα, ο όμιλος λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του, τη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών του καθώς και την επιχειρησιακή συνέχεια των δραστηριοτήτων του, σημείωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές.

Όπως

ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του TITAN TITC 16,15% 10,86#ifrm20{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig20:hover + #ifrm20,#ifrm20:hover,#trig20:active + #ifrm20,#ifrm20:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} , σχολιάζοντας την επίπτωση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στις προοπτικές της εταιρείας,  «αυτά που θα λέγαμε για τις προοπτικές θα ήταν πολύ διαφορετικά πριν δύο εβδομάδες. Άλλαξαν οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές οι οποίες ήταν θετικές αλλά τώρα έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ένα μακροοικονομικό σοκ».

Όπως εξήγησε, «τους πρώτους 2,5 μήνες του έτους, οι πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη σε όλα τα εργοστάσιά μας ήταν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, ξέρουμε πως η κρίση που έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά θα μας επηρεάσει και το μέγεθος της επίδρασης εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων σε κάθε περιοχή  και κάθε χώρα, όπως:

-Το επίπεδο και η διάρκεια επίδρασης στη ζήτηση

-Οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα

-Ο βαθμός της έντασης των παρεμβάσεων των χωρών (όπως το κλείσιμο των συνόρων)

-Ο τρόπος που μετά θα αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις τη οικοδομική δραστηριότητα».

Τόνισε ότι τον τελευταίο μήνα, η διοίκηση του ομίλου, έχει προετοιμάσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης, με προτεραιότητα την ασφάλεια του προσωπικού και την εξασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, με σχεδιασμούς για συνέχιση της παραγωγής σε πιεσμένες συνθήκες.

Όσον αφορά την επίδραση μέχρι σήμερα της κρίσης στη ζήτηση, σημείωσε ότι οι αγορές των ΗΠΑ, Ελλάδας και Αιγύπτου ακόμη κινούνται ανοδικά ενώ έχει αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση σε Ιταλία και Γαλλία.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τί θα κάνουν οι δημόσιες αρχές για παράδειγμα στις ΗΠΑ με τα έργα σε εξέλιξη, αν θα τα παγώσουν, ή όχι, αν και κάποια στιγμή αυτό είναι αναμενόμενο να συμβεί.

Τέλος υπογράμμισε, «δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα τελειώσει αυτή η κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός ,ούτε πώς θα μοιάζει ο κόσμος την επόμενη μέρα, αλλά θέλουμε να εκείνη τη μέρα  να φύγουμε με φόρα μπροστά». Και τελειώνοντας, πρόσθεσε μια θετική σκέψη: «Όπως μας διδάσκει η ιστορία μετά από μια περίοδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι πιθανό να προκύψει μια ώθηση στην κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχυμένη από φθηνό χρήμα που παρέχει το κράτος για να ενισχύσει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας».

Η αναφορά στα αποτελέσματα της εταιρείας

Αναφορά στις επιπτώσεις της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός περιέχουν και τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας περιγράφοντας τις προοπτικές, όπου αναφέρεται:

«Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές (μέσα Μαρτίου 2020) η έξαρση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε σημαντική αβεβαιότητα ως προς τις μακροοικονομικές προοπτικές. Αν και δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει τον αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας και ο κλάδος μας έχει μικρότερη έκθεση στις άμεσες συνέπειες της έξαρσης του ιού από τους περισσότερους άλλους κλάδους, αναπόφευκτα θα μας επηρεάσει.

Σήμερα, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κρίση του κορωνοιού και τις άνευ προηγουμένου επιπτώσεις που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία. Λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μας, τη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών μας καθώς και την επιχειρησιακή συνέχεια των δραστηριοτήτων μας.

Έχουμε καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας, ενισχύοντας την ρευστότητά μας σε  400 εκ.  ευρώ συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης.

Όσα προβλέπονταν μπορεί να αλλάξουν

Μέχρι και την εμφάνιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο προγραμματισμός μας για το 2020 βασιζόταν σε γενικά θετικές προοπτικές: Οι προσδοκίες για τις ΗΠΑ ήταν η μακρά περίοδος ανάπτυξης να συνεχιστεί, με τους ευνοϊκούς μακροοικονομικούς δείκτες να ενισχύουν την αγορά οικιστικών ακινήτων.

Ο Τιτάνας είναι ευέλικτα τοποθετημένος στην Ανατολική ακτή, διατηρώντας την παρουσία του στις σημαντικότερες μητροπολιτικές περιοχές του και εστιάζει στην επίτευξη των μέγιστων ωφελειών προηγούμενων επενδύσεων, ενώ αξιοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες για την υλοποίηση βελτιώσεων του κόστους παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στην Ελλάδα, η αισιοδοξία για την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου το 2020 αναμενόταν να διατηρηθεί.Ενώ η εκτίμηση για εκκίνηση μεγάλων έργων εντός τους τρέχοντος έτους διατηρείται, η αρχικά προβλεπόμενη συνέχιση της θετικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης καθίσταται αβέβαιη.

Συγχρόνως, από καιρό ο Όμιλος προετοιμάζεται ενεργά για την επόμενη, νέα φάση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2 η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών κλίνκερ.

Η αρχική εκτίμηση για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν να παραμείνουν σε θετική τροχιά με την οικονομική ανάπτυξη να δίνει ώθηση στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Στην Αίγυπτο και την Τουρκία η χαμηλή ζήτηση τσιμέντου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020, παρόλο που μακροπρόθεσμα οι προοπτικές αυτών των αγορών παραμένουν θετικές.

Μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Όπως αναφέρεται στις προοπτικές, «καθώς διαχειριζόμαστε την κυκλικότητα της κάθε αγοράς όπου δραστηριοποιούμαστε, προάγουμε συγχρόνως τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου.

Έχουμε ξεκινήσει ένα νέο κύκλο αξιολόγησης ουσιωδών θεμάτων σε επίπεδο Ομίλου, με στόχο να ενσωματώσουμε τις επικαιροποιημένες προτεραιότητες των συμμετόχων μας στο στρατηγικό σχεδιασμό μας και το 2020 θα δημοσιεύσουμε το νέο διάγραμμα ουσιωδών θεμάτων καθώς και τους νέους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου.

Η κύρια προτεραιότητά μας είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων μας καθώς και η συμμετοχή μας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της συνολικής αλυσίδας του κλάδου κατασκευών,συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Εκτιμούμε ότι ο στόχος του 2020 για μείωση κατά 20% των ειδικών εκπομπών μας σε σχέση με το έτος βάσης 1990 θα επιτευχθεί, με μικρή καθυστέρηση, λόγω του τρέχοντος κανονιστικού πλαισίου και των χαρακτηριστικών των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε, τα οποία που επηρεάζουν τον τύπο των προσφερόμενων προϊόντων και το μείγμα καυσίμων στη διαδικασία παραγωγής.

Επιπλέον, συνεχίζουμε να επενδύουμε, ισχυροποιώντας τις βάσεις για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας μας μακροπρόθεσμα μέσω του μετριασμού των κινδύνων και της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή για την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται από την ψηφιακή επανάσταση.

Συνεχίζουμε, χτίζοντας πάνω στη μακρά παράδοσή μας στενών σχέσεων με τους συμ-μετόχους μας».

Τα αποτελέσματα

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2019 διαμορφώθηκε στα   1.609,8 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση
8,0% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 2,8% σε  267,1 εκ.  ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT), ανήλθαν σε   50,9 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 5,5% σε σύγκριση με το 2018.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου σημείωσε «είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ταυτόχρονα την κυκλικότητα των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε όπως και να συμμετέχουμε στις μείζονες μεταμορφωτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο μας μεταξύ άλλων, εστιάζοντας στην επιχειρηματική αριστεία και την κερδοφορία, καθώς και στην προσαρμοστικότητα, ευελιξία και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στη συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των συμ-μετόχων μας ώστε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις κοινές μας μελλοντικές προκλήσεις.»

Keywords
Τυχαία Θέματα