Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη: Βλέπει Μακρόν, Τζόνσον, Πούτιν, Ρούτε – Οι σταθμοί και οι στόχοι

Συνεχίζει το μπαράζ των διπλωματικών επαφών του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και την σφυρηλάτηση διεθνών συμμαχιών.

Εξάλλου, ένα ακόμη μέλημα του πρωθυπουργού είναι να μεταδώσει στους πολίτες το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά και δεν περιορίζεται στα ασφυκτικά όρια που επιβάλλει η πανδημία.

Μετά το ταξίδι στο Ριάντ, τις προηγούμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός ξεκινά από αύριο μπαράζ επαφών τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό.

Στην

κορυφή της ατζέντας του βρίσκονται η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η συνολική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το τσουνάμι ακρίβειας που σαρώνει ήδη την Ευρώπη λόγω των ανατιμήσεων στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και η πράσινη ανάπτυξη, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γλασκώβη.

Η αρχή των επαφών γίνεται αύριο με την άφιξη στην Αθήνα του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μάρκ Ρούτε. Στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί -όπως είναι αναμενόμενο- το κύμα ακρίβειας, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρει ευήκοα ώτα στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της Αθήνας προς την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες, καθώς ο Ολλανδός συνομιλητής του ήταν ένας από τους ηγέτες που είχε στηρίξει την ελληνική θέση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Στο Παρίσι

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι, για να παραστεί στην διεθνή σύνοδο που διοργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν για την Λιβύη.

Η σύνοδος πραγματοποιείται περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές στην Λιβύη, που φιλοδοξούν να βάλουν ένα τέλος σε μια δεκαετία πολέμου. Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα αναβολής τους, κάτι που αν συμβεί θα παρατείνει την εκκρεμότητα και την αστάθεια στην περιοχή.

Ο στόχος που θέλει να εξυπηρετήσει ο Εμανουέλ Μακρόν μέσα από την σύνοδο κορυφής είναι διπλός: αφενός να γυρίσει σελίδα η Λιβύη και να προχωρήσει στην ανάδειξη νέας κυβέρνησης μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι τις εμφύλιες συγκρούσεις των προηγούμενων ετών.

Αν οι γαλλικοί στόχοι -τους οποίους στηρίζουν ΗΠΑ και Αίγυπτος- επιτευχθούν, τότε ο ρόλος της Τουρκίας στην Λιβύη αποδυναμώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα διατηρεί ακόμη στην Λιβύη αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικούς, στο πλαίσιο συμφωνίας που είχα συνάψει με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι δύο ηγέτες μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ανακοίνωσαν την συμφωνία αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς και την αγορά των γαλλικών φρεγατών.

Στο Λονδίνο

Το μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού συνεχίζεται με το ταξίδι του στο Λονδίνο στις 16 Νοεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εισέλθει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στην Ντάουνινγκ Στρητ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον.

Η στάση της Τουρκίας θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και στην βρετανική πρωτεύουσα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να σταματήσουν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορά θα γίνει και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την πάγια θέση περί διζωνικής/δικοινοτικής λύσης στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Εξάλλου, η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς είναι μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η επίσκεψη στο Λονδίνο έρχεται μετά το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με την Βρετανή ομόλογό του, Ελίζαμπεθ Τρας και εντάσσεται στο πλαίσιο των διμερών συμμαχιών που αναζητά το Λονδίνο μετά το Brexit.

Αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν Ελλάδας και Ηνωμένο Βασίλειο στις 25 Οκτωβρίου, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας βασίζεται στην ήδη ισχυρή υπάρχουσα σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά λέει. Παράλληλα, τονίζει ότι «οι δύο χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας». Επίσης, επισημαίνει πως η εν λόγω συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επιμέρους μεμονωμένες συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες υποθέσεις.

Ένας επιπλέον λόγος για την συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον είναι να προσφέρει η βρετανική πλευρά τεχνογνωσία στην Ελλάδα σε θέματα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, στην οποία στηρίζει πολλά για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.Στην Μόσχα

Μετά την περίοδο ψυχρότητας που πέρασαν οι διμερείς σχέσεις, το καλοκαίρι του 2018, Αθήνα και Μόσχα γύρισαν σελίδα.

Το πρώτο βήμα έγινε με το ταξίδι Δένδια στην Μόσχα, ο πάγος έλιωσε πέρυσι με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα και η αναθέρμανση συνεχίστηκε με την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχαήλ Μισούστιν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Εκεί ήταν που μεταφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόσκληση να επισκεφθεί το Κρεμλίνο και το ραντεβού κλείστηκε για τις 8 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Ρωσία σε μια περίοδο που η διπλωματική θέση της Αθήνας είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένη μετά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Η συνάντηση στο Κρεμλίνο αναμένεται να είναι εφ’ όλης της ύλης και εκτός από την περεταίρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μέσω των συνεργασιών σε όλους τους τομείς, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Εξάλλου, η Αθήνα βλέπει στην Μόσχα έναν μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα καθώς το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας για την περιοχή της Μεσογείου, ενώ στηρίζει και τις ελληνοκυπριακές θέσεις.

Παράλληλα όμως πρόκειται για μία επίσκεψη που θα στρέψει το ενδιαφέρον της Άγκυρας καθώς είναι γνωστές οι προσωπικές σχέσεις που έχει ο Ερντογάν με τον Πούτιν. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος έχει πάρει σαφείς αποστάσεις για ορισμένες από τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου όπως το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς.

Στον αντίποδα η Μόσχα αναζητά συμμάχους εντός της ΕΕ, καθώς οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες παραμένουν κλονισμένες.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού εντάσσεται και η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως και η επίσκεψή του στο Ρότερνταμ για την ετήσια σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης με εκπροσώπους εμπόρων-εστίασης: Η αναστάτωση στη δουλειά σας δεν συγκρίνεται με το όφελος από την τήρηση των μέτρων
Keywords
πουτιν, εν λόγω, αθηνα, πετρελαιο, άφιξη, λιβυη, εκλογες, εκκρεμότητα, ηπα, ελλαδα, γαλλια, οηε, μνημονιο, καλοκαιρι, ρωσία, βρυξέλλες, πετρελαιο θερμανσης, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αιγυπτος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, χωρες, ρωσία, βημα, δουλεια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, λονδινο, οηε, πλαισιο, υγεια, αγκυρα, αγορα, αυξηση, αμυνα, άφιξη, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γλασκωβη, δυνατοτητα, δρομος, εγινε, εδαφος, εκπαιδευση, εκκρεμότητα, εν λόγω, επενδυσεις, ερντογαν, ερχεται, ετων, ευρωπη, η πρασινη, κυβερνηση, κυμα, μητσοτακης, μοσχα, ολλανδος, ορια, οφελος, παρισι, περιβαλλον, πρασινη, ραντεβου, ριαντ, ροτερνταμ, συνεχεια, τουρκια, τουρισμος, τσουναμι, υπουργειο εξωτερικων, φορα, ωτα, ηγετες, υπουργειο, κυριακου, μια φορα, μπροστα, ταξιδι, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα