ΔΝΤ: Αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη – Στο 3,2% το 2022

Στην αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2022 και το 2023, λέγοντας ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μοιάζουν «ζοφερές και περισσότερο αβέβαιες».

Σύμφωνα με τη νέα του έκθεση το ΔΝΤ

αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% φέτος, προτού επιβραδυνθεί περαιτέρω σε ρυθμό 2,9% το 2023. Οι αναθεωρήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4% και 0,7% αντίστοιχα, από τις εκείνες του Απριλίου.

Πληθωρισμός, Κίνα και πόλεμος στην Ουκρανία

Το Ταμείο δήλωσε ότι οι αναθεωρημένες προοπτικές που δημοσίευσε, έδειξαν ότι οι κίνδυνοι που περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του υλοποιούνται τώρα. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι η εκτίναξη του παγκόσμιου πληθωρισμού, η χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Την διστακτική ανάκαμψη του 2021 ακολούθησαν όλο και πιο ζοφερές εξελίξεις το 2022», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

Αρκετοί είναι οι κλυδωνισμοί που έχουν πλήξει μια παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία:

1. ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός παγκοσμίως – ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες – προκαλώντας αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες,

2. η χειρότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, αντανακλώντας τα κρούσματα COVID19 και τα lockdown και

3. περαιτέρω αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία οδηγούν σε…υποβαθμίσεις

Η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία οδήγησε προς τα κάτω τις αναθεωρήσεις του ΔΝΤ.

Οι προοπτικές για το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,4 της ποσοστιαίας μονάδας στο 2,3%, λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης το α ́ εξάμηνο του 2022, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η οικονομία της Κίνας φάνηκε να αναπτύσσεται 1,1 κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, μετά τα παρατεταμένα lockdown του Covid και την επιδείνωση της κρίσης των ακινήτων. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί 3,3% το 2022.

Οι προβλέψεις για την Ινδία μειώθηκαν κατά 0,8% στο 7,4%, κυρίως λόγω των λιγότερο ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών και της ταχύτερης σύσφιξης της πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 0,2% στο 2,6%, αν και το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πιθανό «φανούν» περισσότερο το 2023, ιδιαίτερα στις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

«Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο παρά τις ευρείες οικονομικές κυρώσεις για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία», ανέφερε το ΔΝΤ. Η πρόβλεψή της για το 2022 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, αν και ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξής της παραμένει αρνητικός στο -6,0%.

Συνεχίζει προς τα πάνω ο πληθωρισμός

Η νέα αναθεώρηση του ΔΝΤ έρχεται καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτοξεύεται υψηλότερα το 2022, καθοδηγούμενος από την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Παρά τις επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ, της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας για αύξηση επιτοκίων (η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης) ο πληθωρισμός θα εξακολουθεί όλο το 2022 να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται τώρα να φτάσει το 6,6% στις προηγμένες οικονομίες και το 9,5% στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος — μια ανοδική αναθεώρηση 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.

Με τις αυξανόμενες τιμές να τροφοδοτούν μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η μείωση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό κόστος στην οικονομία, αλλά η καθυστέρηση θα το επιδεινώσει», ανέφερε.

Τέλος πρόσθεσε ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των καυσίμων θα πρέπει να επικεντρώνονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες χωρίς να στρεβλώνουν τις συνολικές τιμές.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο – Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο

Χρηματιστήριο ενέργειας: Νέο ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας στην τιμή του ρεύματος

Goldman Sachs: Τα σενάρια για τις τιμές φυσικού αερίου-Ράλι μέχρι το 2025

Keywords
Τυχαία Θέματα