Δυο αστέρια Michelin… προσγειώθηκαν στα πιάτα του ΙΑΣΩ
Από τον Κεραμεικό και το Λονδίνο στον Όμιλο ΙΑΣΩ, δυο αστέρια Michelin δρόμος. Γιατί η πολυτέλεια και η υψηλή αισθητική μπορούν να συνδυάζονται με γευστικές εμπειρίες δια χειρών βραβευμένων σεφ.
Οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές ανέκαθεν απέπνεαν έναν αέρα πολυτέλειας, «πουλώντας» ανέσεις ξενοδοχείου. Το σκεπτικό είναι η νοσηλεία, όσο δύσκολη κι αν είναι, να κάνει τον ασθενή
Στον 8ο όροφο του ΙΑΣΩ το… τερμάτισαν. Ανέβασαν τον πήχη και σε μια εποχή με πολλές προκλήσεις, εν μέσω επιδημίας COVID-19, προχώρησαν σε μια επένδυση, που έχει τον Έλληνα ασθενή στο επίκεντρο και… στα πούπουλα.
Ο-Δρ.-Γεώργιος Σταματίου, πρόεδρος ΔΣ του Ομίλου ΙΑΣΩΠιο συγκεκριμένα, έφτιαξαν από την αρχή μια έξτρα πολυτελή πτέρυγα με μονόκλινα δωμάτια και με σουίτες. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στη γεύση, προσφέροντας μενού ποιότητας από δύο Έλληνες σεφ, βραβευμένους με δύο αστέρια Michelin. Την Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (τη μόνη ελληνίδα σεφ με αυτή τη διάκριση) και τον Νίκο Ρούσσο.
Οι… μυημένοι σε γεύσεις απαιτητικών ουρανίσκων ξέρουν τους δύο σεφ, που γράφουν τη δική τους ιστορία στην ελληνική και ξένη εστιατορική σκηνή. Ιδιοκτήτες του εστιατορίου Funky Gourmet στον Κεραμεικό – που διέγραψε μια λαμπρή πορεία ως το 2019, οπότε έκλεισε, και έγινε talk of the town, λόγω της βράβευσης με τα πολυπόθητα αστέρια, το μόνο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα στη χώρα μας, που βραβεύθηκε δυο φορές – πλέον έχουν επεκτείνει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο Λονδίνο. Φυσικά αναλαμβάνουν projects και στην Ελλάδα, όπως το μενού στο Beach House στην Αντίπαρο το καλοκαίρι, το μενού του Zurbaran στο Κολωνάκι και τώρα αυτό της Γενικής Κλινικής ΙΑΣΩ.
Η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά τηςΗ αλήθεια είναι ότι το φαγητό στα νοσοκομεία, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν αυτό που μαρτυρούσε το όνομά του, νοσοκομειακό. Απλό, λιτό, αδιάφορο, άνευ φαντασίας, χωρίς κάτι ιδιαίτερο στη γεύση, ενίοτε σερβιρισμένο κρύο και γιαυτό και τις περισσότερες φορές έμενε στο πιάτο.
Το τελευταίο διάστημα αυτό έχει αλλάξει ευτυχώς. Καταρχάς η έκπληξη έρχεται από αρκετά δημόσια νοσοκομεία, που καινοτόμησαν, «πειράζοντας» τις συνταγές τους και σερβίροντας αξιόλογα γεύματα, σεβόμενα τις ανάγκες των ασθενών και αντιστρέφοντας τον κανόνα υγιεινό ίσον άνοστο. Στο παιχνίδι μπήκαν, φυσικά, και οι ιδιωτικές κλινικές, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.
Στο μενού του ΙΑΣΩ πρωταγωνιστούν τα ελληνικά προϊόντα, η εποχικότητα και ο σεβασμός στις πρώτες ύλες. Στόχος η καλή διατροφή υψηλής ποιότητας. Απαραίτητη για όλους, πόσω μάλλον για ασθενείς…
«Ελληνικότητα, εποχικότητα, ευεξία, καλή διατροφή, υψηλή ποιότητα είναι ο γνώμονας, στον οποίο έχουμε βασιστεί, για να ετοιμάσουμε τα πιάτα μας», ανέφερε ο σεφ Νίκος Ρούσσος, μιλώντας για το μενού, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πλήρως μεταμορφωμένου 8ου ορόφου της Κλινικής.
Δυο αστέρια Michelin στα πιάτα του ΙΑΣΩΟι λίγοι τυχεροί, που δοκίμασαν το press exclusive menu, πήραν μια γεύση από αυτά που θα τρώνε οι ασθενείς του 8ου ορόφου νοσηλείας του ΙΑΣΩ, του «New Luxury Wing», όπως το ονόμασαν.
Το μενού περιελάμβανε μικρές μπουκιές από τα εξής πιάτα:
ανοιχτή σπανακόπιτα (ροδίτικη πίτα ελαιολάδου, βαρελίσια φέτα και δυόσμο),
vegan bun (μανιτάρια σχάρας λεμονοριγανάτα, σάλτσα γιαουρτιού),
mini burger (USA prime μοσχαρίσιο short rib),
mini fish burger (σολομός, τσιγαριαστά χόρτα),
σουβλάκι μαύρου χοίρου (iberico secreto),
μοσχαράκι γάλακτος (πουρές σελινόριζας, chips πατάτας.
Στα επιδόρπια:
Χειροποίητη granola (γιαούρτι, μούρα, θυμαρίσιο μέλι),
lemon pie (blueberries),
τάρτα gianduja (φουντούκι),
γιαούρτι και βύσσινο (πικρή σοκολάτα),
γαλακτομπούρεκο (σμέουρα, τραγανό φύλλο).
Οι δύο σεφ, που είναι ζευγάρι και στη ζωή τα τελευταία 20 χρόνια, μοιράζονται το πάθος και την αφοσίωσή τους για το καλό φαγητό και προσπαθούν να τελειοποιούν τις συνταγές τους, αλλάζοντας… πίστα.
Διατηρούν επιχειρήσεις στην εστίαση στις πιο trendy γειτονιές του κοσμοπολίτικου Λονδίνου, που φημίζεται για τα εστιατόριά του. Συγκεκριμένα το 2014 ίδρυσαν με τους αδελφούς Λαμπρίδη το εστιατόριο OPSO – που μέχρι και σήμερα αποτελεί πρόταση του βρετανικού οδηγού Michelin και των εγκυρότερων μέσων ενημέρωσης του κλάδου ως το καλύτερο ελληνικό εστιατόριο του Λονδίνου – το Ino Gastrobar και το PittaΒun.
Τα… Όσκαρ της γεύσηςΟ Michelin είναι ο πιο έγκυρος γαστρονομικός οδηγός του κόσμου, η «βίβλος» της γαστρονομίας. Είναι αυτός που αναβαθμίζει ή ρίχνει στα Τάρταρα ένα εστιατόριο. Οι κριτικοί (ελεγκτές) της επιτροπής κλείνουν τραπέζι, χωρίς να αποκαλύπτουν την αληθινή τους ταυτότητα, δεν τους ξέρει κανείς. Ο αστικός μύθος (;) θέλει τους ελεγκτές να μην αποκαλύπτουν τη δουλειά τους ούτε στην οικογένειά τους. Δοκιμάζουν τα πάντα και κρίνουν, δίνοντας, όταν έρθει η ώρα, τα περίφημα αστέρια τους. Ή και όχι.
Για το ευρύ κοινό, βέβαια, τα αστέρια Michelin δεν έχουν και τόση αξία. Η αίσθηση είναι ότι απευθύνονται μάλλον σε μια ελίτ, που αναζητά άριστη εξυπηρέτηση σε ένα εστιατόριο από την αρχή ως το τέλος και έχει να ξοδέψει. Πολλοί θεωρούν ότι τα βραβευμένα με αυτά τα αστέρια εστιατόρια είναι πανάκριβα χωρίς λόγο, έχουν μικρές μερίδες και μια σνομπ αντιμετώπιση γενικά.
Η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση. Οι foodies, που το ψάχνουν πολύ, ορκίζονται στις γεύσεις των εστιατορίων με αστέρια Michelin. Εκεί θα δοκιμάσουν μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων, θα πιουν ψαγμένα κρασιά, θα απολαύσουν άψογο σέρβις, θα ζήσουν την απόλυτη γευσιγνωστική εμπειρία, που θα απογειώσει όλες τους τις αισθήσεις.
Ο οδηγός Michelin, λοιπόν, είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών, που εκδίδεται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία για πάνω από έναν αιώνα. Το μακρινό 1900, οι παραγωγοί ελαστικών André και Édouard Michelin δημοσίευσαν τον πρώτο οδηγό, που απευθυνόταν σε Γάλλους αυτοκινητιστές. Το 1926 ο οδηγός εισήγαγε το αστέρι σε σημεία με αξιόλογο φαγητό και το 1931 προστέθηκαν δύο και τρία αστέρια. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1936, καθορίστηκαν τα κριτήρια για την απονομή τους.
Ένα αστέρι: Στο εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του
Δύο αστέρια: Άριστη μαγειρική, άξιζε την επίσκεψη
Τρία αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα, άξιζε το ταξίδι.
Στη Γαλλία, η κυκλοφορία του οδηγού «τρελαίνει» τα ΜΜΕ, που τα θεωρούν ανάλογα των βραβείων Όσκαρ.
Επένδυση από το μέλλονΠίσω στην επένδυση του ΙΑΣΩ, όπως μας είπαν ο πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Σταματίου και ο διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Δουλγεράκης, μόνο το κτιριακό κομμάτι κόστισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Συνολικά η επένδυση ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ.
«Είναι πολλά τα έργα, που κάναμε τώρα τελευταία. Αίθουσες τοκετών, εξωσωματική γονιμοποίηση, εξωτερικά ιατρεία και άλλα. Πέρα από το κτιριακό, η συγκεκριμένη επένδυση στον 8ο όροφο αφορά και στην επίπλωση και όχι μόνο. Στα κρεβάτια μας, που είναι ό,τι καλύτερο σε νοσοκομειακό κρεβάτι, ώστε να είναι ξεκούραστο για τον ασθενή, στα ειδικά συστήματα παρακολούθησης των ασθενών (καρδιολογικά περιστατικά και άλλα), όλα αυτά φθάνουν σε ένα επίπεδο περίπου 500.000 ευρώ. Είναι ίσως οι καλύτερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Δουλγεράκης.
Τα εγκαίνια του 8ου ορόφου, του «New Luxury Wing», σηματοδοτούν μια νέα εποχή περίθαλψης και διαμονής για την Ελλάδα. Το έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ένα από τα πιο φημισμένα και πολυβραβευμένα αρχιτεκτονικά γραφεία διεθνώς.
Αυτό, που αισθάνεται ο επισκέπτης, εισερχόμενος στον χώρο, είναι μια ηρεμία και μια ασφάλεια. Μια βεβαιότητα ότι όλα μπορούν να πάνε καλά. Γήινοι τόνοι, άνεση, παράθυρα με θέα κι ένας αέρας καλοκαιρινών διακοπών, σε έναν χώρο άκρως λειτουργικό.
Στα δωμάτια επικρατεί μια «ήσυχη» πολυτέλεια και η διαφορά, όπως πάντα, άλλωστε, κρίνεται στις λεπτομέρειες. Στα φρέσκα λουλούδια, στις σούπερ άνετες καρέκλες στα δωμάτια, στις εργονομικές ντουλάπες, που είναι λες και ξεπήδησαν από κάποιον οδηγό resort, στις εργονομικές κρεμάστρες, στα σεσουάρ για τα μαλλιά (μιας από τις πιο ακριβές εταιρίες), στα προϊόντα μπάνιου.
Το ΙΑΣΩ, η μεγαλύτερη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στην Ευρώπη, με περισσότερες από 10.000 τοκετούς ετησίως, αποτελεί διαχρονικά την πρώτη επιλογή για τους γονείς, που φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους.
Το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, από την πλευρά του, προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας με τις πιο σύγχρονες υποδομές, για άνδρες και για γυναίκες κάθε ηλικίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κορονοϊός: Πότε η τρίτη δόση εκτοξεύει τα αντισώματα - Μεγάλη έρευνα για 7 εμβόλια
- Η φωτιά των 12 εκατ. δολαρίων που «γέννησε» έναν θρύλο της μουσικής
- Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές ακινήτων
- Self test: Δωρεάν για όλους από 6 έως 12 Δεκεμβρίου (vid)
- Δώστε Παγώνη στο λαό! Και πάρτε όλους τους άλλους
- Δυο αστέρια Michelin… προσγειώθηκαν στα πιάτα του ΙΑΣΩ
- Στην Ελλάδα σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα ο Πάπας Φραγκίσκος
- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραγγέλνουν 80 Rafale από τη Γαλλία
- Τα κορυφαία τραγούδια των Spotify και Apple Music για το 2021
- Ερχονται... καμπάνες για τις εταιρείες κούριερ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews

- Τελευταία Νέα Mononews
- Δυο αστέρια Michelin… προσγειώθηκαν στα πιάτα του ΙΑΣΩ
- Στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος
- Δώστε Παγώνη στο λαό! Και πάρτε όλους τους άλλους
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες το Σάββατο
- Βραβεία Lloyd’s List: Εφοπλιστής της χρονιάς ο Κωστής Κωσταντακόπουλος που αγόρασε 41 containerships μέσα στο 2021
- Κ. Μαρκάζος (Premia Properties): Επενδύουμε 120 εκατ. ευρώ σε Αθήνα και Πειραιά – Μιλάμε με όλη την αγορά για νέα ακίνητα
- Έλληνες εφοπλιστές: Επενδύσεις 2,8 δισ. δολαρίων για νέα πλοία στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου – Στο επίκεντρο τα LNG
- Οι Γερμανοί ξανάρχονται και ξαναχτυπούν
- Τουρισμός 2021: Πτώση 45% στις αφίξεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια και 55% για το Ελευθέριος Βενιζέλος
- Το Μαξίμου προετοιμάζεται για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αν χρειαστεί – Όλα τα σενάρια ανοιχτά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ-Ρωσία: Ο Μπάιντεν λέει πως θα συζητήσει τη ρωσοουκρανική κρίση με τον Πούτιν
- Μέχρι 57.500 ευρώ το πριμ Νέων Αγροτών στη νέα περίοδο 2023-2027
- Πυρετός στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Τα μυστικά για γονικές παροχές και κληρονομιές - Τι αλλάζει
- Παγώνη: Ο κορoνοϊός θα μείνει αλλά δε θα είναι επιθετικός
- Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές ακινήτων
- Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ - Αυτή είναι η λίστα των διαφορών μας με την Ελλάδα
- Εξοικονομώ 2021: Οι αλλαγές, τα οφέλη, οι αστοχίες και οι αντιδράσεις
- Τα κορυφαία τραγούδια των Spotify και Apple Music για το 2021
- Παγώνη: Ο κορωνοϊός εδώ θα είναι, δε θα είναι επιθετικός όπως είναι
- Γερμανία: 378 θάνατοι και 64.510 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο