Δύο εταιρείες πήραν χωρητικότητα στη διασύνδεση ΔΕΣΦΑ με ΤΑΡ- Το παρασκήνιο

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη δημοπρασία του ΔΕΣΦΑ, για την κατανομή αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας παράδοσης φυσικού αερίου στο νέο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με τον αγωγό TAP στη Νέα Μεσήμβρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εταιρείες πήραν το 99,96% της χωρητικότητας που διέθεσε ο ΔΕΣΦΑ,

η ΔΕΠΑ και ακόμη μια  που δεν έγινε γνωστή. Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς φυσικού αερίου, προς το παρόν δε δίνεται η δυνατότητα σε άλλες εταιρείες πλην της ΔΕΠΑ να εξάγει φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ στην Ελλάδα και η αγορά μεταφορική ικανότητα του ΔΕΣΦΑ, δεν κρίθηκε σκόπιμη από την πλειοψηφία των εταιρειών της αγοράς.

«Δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες και δεν είναι ακόμη σαφές τί πρέπει να κάνουν οι εταιρείες που θέλουν να φέρουν αέριο στην ελληνική αγορά από τον ΤΑΡ αν δεν είναι η ΔΕΠΑ» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ διεξάγονται στο ηλεκτρονικό υπόβαθρο δημοπρασιών PRISMA και αφορούν στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους 2021. Η πρώτη δημοπρασία για το πρώτο τρίμηνο, ολοκληρώθηκε επιτυχώς με το 99,96% της χωρητικότητας που διατέθηκε να έχει κατανεμηθεί σε χρήστες. Σύμφωνα με πληροφορίες για το πρώτο τρίμηνο διατέθηκαν 53,368,256 KWh/ημέρα  και αποκτήθηκε από τους 2 χρήστες, μέσω της δημοπρασίας η χωρητικότητα των 53,346,301 Kwh/ημέρα.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ» , από το Σεπτέμβριο του 2013 είχε ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια σχεδόν 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με 9 εταιρίες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Από την Ελλάδα η ΔΕΠΑ υπέγραψε συμβόλαιο για προμήθεια 1 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο από το Αζερμπαιτζάν σε τιμές Δυτικής Ευρώπης. Το συμβόλαιο έχει διάρκεια 25 ετών και το αέριο θα μεταφέρεται μέσω του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου στον οποίο περιλαμβάνεται και ο αγωγός TAP.

Η συμβολαιοποίηση που έχει κάνει ο TAP αντιστοιχεί στο 95% της αρχικής του χωρητικότητα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να κάνει δημοπρασίες για το υπόλοιπο 5%.

Από το Δεκέμβριο η λειτουργία του TAP

Η εκκίνηση της λειτουργίας του TAP τοποθετείται στα τέλη Δεκεμβρίου ενώ στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση του TAP με την Ιταλία.

O αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΣΦΑ με αφορμή την πρώτη δημοπρασία, «αυτή είναι μια ιστορική στιγμή τόσο για την ελληνική όσο και για την περιφερειακή αγορά ενέργειας, καθώς το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα διασυνδεθεί με μια από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, επίσης συνδεδεμένη με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο».

Σύντομα, τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και την Ιταλική αγορά φυσικού αερίου, της οποίας η ετήσια κατανάλωση φτάνει τα 75,4bcm φυσικού αερίου (στοιχεία για το 2019).

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα