Εμπλοκή με τον ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που υποσχέθηκε ο Σολτς

Η ταχεία συμφωνία για τον ευρωπαϊκό φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που υποσχέθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν προχωρά.

Σύμφωνα με την «Sueddeutsche Zeitung» (έκδοση Τρίτης), το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιτευχθεί η επιθυμητή τελική συμφωνία, κατά την διήμερη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, Τρίτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν

απαντήσει στην αποσταλείσα στις αρχές Δεκεμβρίου σε όλους τους ομολόγους του πρόταση για σχετική συμφωνία, ώστε να εισαχθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών». Για το σκοπό αυτό, ο Σολτς θα έχει περαιτέρω συνομιλίες μαζί τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έγραφε στην επιστολή: «Είμαστε πλέον σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για πρώτη φορά από το 2011» και ζητούσε την τελική έγκρισή τους, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί γρήγορα η επίσημη νομοθετική διαδικασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από τη Γερμανία, στο σχέδιο συμμετέχουν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Ο Όλαφ Σολτς είχε ζητήσει από τους ομολόγους του να του ανακοινώσουν πότε θα μπορούσε να λάβει χώρα η επόμενη συνάντηση για να καθιερωθεί ο φόρος, αλλά ορισμένοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει στην επιστολή. Αυτό ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη έγκριση της οδηγίας της ΕΕ και στη συνέχεια την ψήφιση σχετικού νόμου από τα εθνικά κοινοβούλια έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2020.

Έτσι, ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται τώρα υπό πίεση διότι έκανε λάθος στους υπολογισμούς για την χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης στην Γερμανία, η οποία θα πρέπει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο του 2021, δεδομένου ότι ανέμενε έσοδα ύψους 1, 5 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο ως προληπτικό μέτρο, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός έχει ήδη επιφορτίσει υπαλλήλους του υπουργείου του να εκπονήσουν μια εθνική νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή του φόρου, δεδομένου ότι συναντά αντιστάσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα