Ε.Ε: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με την ισχυρότερη βελτίωση στην καινοτομία
Την 20η θέση έλαβε η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις επιδόσεις της στην καινοτομία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του σχετικού ευρωπαϊκού πίνακα (European Innovation Scoreboard 2019), που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των νέων αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί το γεγονός ότι, μεταξύ
Για το 2019, πρωτοπόρα στον τομέα της καινοτομίας αναδεικνύεται η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Αντιθέτως, τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Σημαντική διαπίστωση της μελέτης αποτελεί ότι, από το 2011 μέχρι σήμερα, η καινοτομία έχει βελτιωθεί σε 25 κράτη-μέλη, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει για τα άλματα προόδου που έχει πραγματοποιήσει. Οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην καινοτομία ήταν οι Λιθουανία, Ελλάδα, Λετονία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία και οι Κάτω Χώρες. Αντίθετα, η καινοτομία παρουσίασε σημαντική πτωτική πορεία στη Ρουμανία και τη Σλοβενία.
Παρά τη σημαντική ανοδική πορεία, η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στις χώρες που χαρακτηρίζονται από «μέτριες επιδόσεις καινοτομίας».Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία και η Σλοβενία. Αναγνωρίζονται, ωστόσο, στη χώρα μας τα σταθερά βήματα βελτίωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ξεχωρίζουν ιδιαίτερα οι καινοτομικές επιδόσεις των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, από την άλλη επισημαίνεται ότι το ευρύτερο περιβάλλον στη χώρα μας δεν θεωρείται φιλικό προς την καινοτομία, ούτε θεωρείται επαρκής η χρηματοδοτική υποστήριξη των καινοτόμων Ελλήνων. Παράλληλα, ως μέτριες αξιολογούνται και οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Αναφορικά με την επίδοση της Ευρώπης συνολικά, έναντι της πορείας άλλων, «μεγάλων δυνάμεων», σημαντικό είναι ότι οι επιδόσεις της Ε.Ε στον τομέα της καινοτομίας παρουσιάζουν βελτίωση επί τέσσερα συνεχόμενα έτη, ενώ για πρώτη φορά η καινοτομία της Ευρώπης υπερβαίνει την αντίστοιχη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η Ε.Ε εξακολουθεί να χάνει έδαφος έναντι της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ενώ και η Κίνα καλύπτει τη διαφορά γρήγορα.
Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρώτη θέση στην Ε.Ε κατέχουν:Η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας, η Γαλλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη, η Γερμανία για τις επενδύσεις επιχειρήσεων, η Πορτογαλία για τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Αυστρία για τις διασυνδέσεις, η Μάλτα για την πνευματική ιδιοκτησία, η Ιρλανδία για τον αντίκτυπο στην απασχόληση και στις πωλήσεις.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων των χωρών για το 2019 συνοδεύεται από έναν πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας. Πρώτη σε καινοτομία περιφέρειας της Ε.Ε είναι η Helsinki-Uusimaa της Φινλανδίας, ακολουθούμενη από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας και την Hovedstaden της Δανίας. Σε 159 περιφέρειες, οι επιδόσεις αυξήθηκαν κατά την περίοδο των τελευταίων εννέα ετών.
Περίπου τα δύο τρίτα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης κατά τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμάται ότι είχαν ως κινητήρια δύναμη την καινοτομία.Κάθε ευρώ που επενδύεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», μπορεί δυνητικά να αποφέρει απόδοση έως και 11 ευρώ του ΑΕΠ σε περίοδο 25 ετών. Οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας μεταξύ του 2021 και του 2027.
The post Ε.Ε: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με την ισχυρότερη βελτίωση στην καινοτομία appeared first on mononews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Διευκρινίσεις για το εργόσημο των περιστασιακά απασχολούμενων στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων
- Οι άμυνες και η μάχη στις 850 μονάδες
- Το καλοκαίρι μεταβλήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά σε… χειμώνα στην Αττική
- Eurolife ERB: +πράττουμε με τη HOPEgenesis
- Πέθανε ο ηθοποιός Αντώνης Σπίνουλας
- Αυξέντιος Καλαγκός: Ο διεθνούς φήμης παιδοκαρδιοχειρουργός που αλλάζει τον κόσμο
- Επίθεση Τραμπ στον Ντράγκι
- ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παιδικά πιάτα
- Citi: Πιθανή η αυτοδυναμία της ΝΔ, περιορισμένοι οι κίνδυνοι σε αυτές τις εκλογές
- Νέο καμπανάκι από την ΕΕΕ για την επάρκεια των ασφαλών ναυτιλιακών καυσίμων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Τελευταία Νέα Mononews
- Ε.Ε: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με την ισχυρότερη βελτίωση στην καινοτομία
- Φέσσας (ΣΕΒ): Να ξεκλειδώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας
- «Σε 7-8 χρόνια θα έχουμε πετρέλαιο από τα μεγάλα κοιτάσματα»
- Διακρίσεις Eurobank στα Peak Awards Performance Marketing 2019
- Πώς και πότε δανειζόμαστε βιβλία από τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη
- Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών
- Εθνική Βιβλιοθήκη: Το νέο ωράριο για δανεισμό βιβλίων από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος
- Γ. Μπασιάς-ΕΔΕΥ: Σε 7-8 χρόνια θα έχουμε πετρέλαιο από τα μεγάλα κοιτάσματα
- Ιδού ποιοι προάγονται σε Συμβούλους Επικρατείας – Όλα τα ονόματα
- Έγκυος γνωστή παρουσιάστρια! (video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θύμα της πολιτικής αστάθειας το Τουρκικό νόμισμα
- Για 2η συνεχή χρονιά η Ολυμπιακή Ζυθοποιεία ανοίγει τις πόρτες της
- Διάκριση της Edenred με το βραβείο Aon Best Employer 2018
- Kaspersky: Κακόβουλο λογισμικό επιτίθεται σε χρήστες "μεταμφιεσμένο" ως δημοφιλή video games
- Γουδή: Στη φυλακή η 68χρονη που κατηγορείται ότι σκότωσε τη μητέρα της
- ARKAS HELLAS: 20 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αντώνης Σπίνουλας
- ΟΠΕΚΑ: Έως τη Δευτέρα 24 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ
- Ζεεχόφερ: Η δολοφονία πολιτικού που τασσόταν υπέρ των μεταναστών στέλνει "σήμα κινδύνου"
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση παιδικού πιάτου (φωτό)