Ελένη Αντωνιάδου: Τι αποκαλύπτει αναλυτική έρευνα για την πορεία της
Συνεχίζεται ακάθεκτη η οξεία επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η επιστήμονας της βιοϊατρικής, Ελένη Αντωνιάδου, μετά τους ισχυρισμούς που την θέλουν να έχει στήσει μια απάτη γύρω από το όνομά της και να μην έχει καμία συμμετοχή στα επιστημονικά κατορθώματα, τα οποία της αποδίδουν.
Με τους ενδιαφερόμενους γύρω από την υπόθεση της νεαρής κοπέλας, που ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με τη NASA να πληθαίνουν και τις επιθέσεις εναντίον
Υπενθυμίζεται ότι εκείνα τα οποία αμφισβητούνται είναι η συνεργασία της με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, καθώς και το αν κατασκεύασε ή όχι την πρώτη τεχνητή τραχεία, η οποία μεταμοσχεύτηκε σε άνθρωπο, σημειώνοντας, ωστόσο, πλήρη αποτυχία.
Σημειώνεται ότι η αμφισβήτηση για την πανεπιστημιακή, ερευνητική και επαγγελματική πορεία της κυρίας Αντωνιάδου ξεκίνησαν μετά την ανάρτηση του αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Μπουγιούκου, με αφορμή την βράβευσή της από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελένη Αντωνιάδου έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα ως μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες επιστήμονες, λόγω της συνεργασίας της με τη NASA, αλλά και της συμμετοχής της στην κατασκευή τεχνητής τραχείας, έχει λάβει πολλά βραβεία, ενώ η Mattel την έκανε Barbie, με αποτέλεσμα να γίνει έτσι η πρώτη Ελληνίδα role model της διάσημης κούκλας.
Από την αναλυτική έρευνα των ellinikahoaxes, λοιπόν, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:Τι ισχύει για την τεχνητή τραχεία;
Σε ότι αφορά στον ισχυρισμό ότι η Ελένη Αντωνιάδου είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα, η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή», τα ellinikahoaxes.gr επισημαίνουν τα εξής:
«Η σχετική υπόθεση ξεκινά τη περίοδο 2009 με 2010, όπου στο εργαστήριο του καθηγητή Alexander Seifalian στο UCL του Λονδίνου, η διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley εργαζόταν με εντατικούς ρυθμούς, για να κατασκευάσει την εν λόγω τραχεία σε 10 μέρες. Αυτή η τραχεία μεταμοσχεύτηκε στον Ισλανδό ασθενή Andemariam Beyene, ο οποίος είχε ήδη εγχειριστεί για καρκινικό όγκο στην τραχεία και έδειχνε να έχει επιπλοκές. Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν η πρώτη στην ιστορία όπου το μόσχευμα ήταν βιοσυνθετικό όργανο, η κατασκευή του οποίου έγινε στο εργαστήριο από έναν πλαστικό σκελετό, όπου επάνω του αναπτύχθηκαν βλαστοκύτταρα του ασθενή.
Η επιτυχία της εγχείρισης είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την κατασκευή οποιουδήποτε οργάνου στο εργαστήριο, χωρίς να χρειάζονται δότες και συνεχής λήψη ανοσοκαταστολέων.Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Dr. Paolo Macchiarini, ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα (ο οργανισμός που δίνει τα βραβεία Νόμπελ) και είχε προσληφθεί εκεί με την επιδοκιμασία των μελών της επιτροπής Νόμπελ, για να φέρει ένα ακόμη βραβείο στη Σουηδία.
Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να εγχειριστεί στις 09/06/2011 από τον Dr. Macchiarini και δυστυχώς να πεθάνει στις 30/01/2014 από επιπλοκές.Επιπλέον, ο Dr. Paolo Macchiarini έχει κάνει πολλές εγχειρήσεις τραχείας, από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία (~90%) ήταν αποτυχημένες, οδηγώντας στον θάνατο τους ασθενείς του. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία τις ιατρικής, αλλά και της επιστήμης, το οποίο οδήγησε στην απόλυση του Dr. Macchiarini από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, του καθηγητή Alexander Seifalian από το UCL, αλλά και την παραίτηση μελών της επιτροπής Νόμπελ.
Οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής είναι γνωστές, λόγω της δημοσιότητας που δόθηκε στο θέμα. Σχετικά άγνωστο είναι ότι την περίοδο που κατασκευαζόταν η συγκεκριμένη τραχεία, στο εργαστήριο του καθηγητή Alexander Seifalian, μαζί με την διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley, συμμετείχε στην ομάδα και μια φοιτήτρια επιπέδου μάστερ, η Ελένη Αντωνιάδου».
Αναφορικά με το ερώτημα, λοιπόν, αν η Ελένη Αντωνιάδου είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή», τα ellinahoaxes αναφέρουν ότι αυτό είναι ψευδές, σημειώνοντας ότι: «για αυτές τις τραχείες απολύθηκαν οι υπεύθυνοι καθηγητές Paolo Macchiarini και Alexander Seifalian, για πολλαπλές παραβάσεις βασικών επιστημονικών αρχών. Η πιο βασική αρχή που παραβιάστηκε ήταν πως όλες αυτές οι επεμβάσεις δεν έγιναν πρώτα σε πειραματόζωα και ότι οι ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα, οδηγούμενοι εν τέλει στον θάνατο».
Η έρευνα της ιστοσελίδας επισημαίνει, επιπλέον, ότι «Ένα επιπλέον σημείο προσοχής είναι η συμβολή της κ. Αντωνιάδου στην κατασκευή της τραχείας. Η συμβολή ενός επιστήμονα στο εκάστοτε ερευνητικό έργο αποδεικνύεται από την συμμετοχή και την σειρά εμφάνισης στην ομάδα συγγραφέων του άρθρου. Η κ. Αντωνιάδου είναι απούσα από την συγγραφική ομάδα, ενώ δεν αναφέρεται ούτε στο σημείο «Acknowlegements» της σχετικής μελέτης, στο οποίο πολλές φορές αναφέρονται εξωτερικοί συνεργάτες. Να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει αποσυρθεί από το περιοδικό Lancet, λόγω των προβλημάτων που αναφέρθηκαν ήδη». Επιπλέον, μια απλή αναζήτηση στο Pubmed, την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης επιστημονικών άρθρων, με τις λέξεις κλειδιά «trachea» και «Antoniadou» δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα της έρευνας της ιστοσελίδας είναι ότι: «Επομένως, είναι προφανές πως ο ισχυρισμός ότι η κ. Αντωνιάδου είναι η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία παγκοσμίως από βλαστοκύτταρα, η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή, είναι ψευδής. Πρέπει να τονιστεί επίσης πως η Claire Crowley, ως διδακτορική ερευνήτρια, εργάζεται καθημερινά για περίπου 4 έτη, ενώ μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια επιπέδου μάστερ, όπως η Ελένη Αντωνιάδου, το πολύ 2-3 μήνες».
Κυριότερο προβληματικό σημείο σε όλο αυτό το ζήτημα με την συμμετοχή της κας Αντωνιάδου στην κατασκευή της τεχνητής τραχείας είναι ότι η ίδια εμφανίζεται σε πολλές συνεντεύξεις να υποστηρίζει ότι ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τεχνητή τραχεία επέζησε.Ενδεικτικά σημειώνεται πως αυτό αναφέρει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, την 12η Μαρτίου 2014, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία που έφτιαξε είναι ζωντανός και θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξη. Ο ασθενής ωστόσο ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014, λόγω κατάρρευσης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε.
Τα ellinikahoaxes σχολιάζουν συμπερασματικά ότι: «Είναι προφανές ότι η ανάμιξή της στην κατασκευή της τραχείας ήταν πολύ μικρή, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα ενημερωνόταν άμεσα για τον θάνατο του ασθενή και δεν θα τον παρουσίαζε ως ζωντανό σε σχετικές συνεντεύξεις. Συγκεκριμένα, παρότι πέρασαν πάνω από 4 χρόνια από τον θάνατο του ασθενή, η κ. Αντωνιάδου εμφανίζεται ακόμα σε πολλές συνεντεύξεις, όπου γίνεται αναφορά στο θέμα της τραχείας και δεν διορθώνει τα λάθη στην πληροφόρηση σχετικά με την εγχείρηση. Ή τουλάχιστον, δεν προσπαθεί να εξηγήσει τι έγινε στην υπόθεση αυτή και αν γνώριζε ότι ο ασθενής, ή άλλοι ασθενείς, χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα».
Η ιστοσελίδα συμπληρώνει: «Η αλήθεια ίσως βρίσκεται σε αυτό που αναφέρει η ίδια η κ. Αντωνιάδου σε μια συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό NatureJobs. Εκεί αναφέρει καθαρά ότι, κατά το μάστερ της στο UCL εργάστηκε πάνω σε βιοϋλικά, τα οποία μπορούν να γίνουν τεχνητά νεύρα και όχι στην τραχεία. Επίσης, λέει ότι συμμετείχε απλά στην ανάπτυξη ενός business plan για την τεχνητή τραχεία, χωρίς να αναφέρει συνεισφορά στην κατασκευή της. Επομένως, είναι προφανές ακόμα και από τα λεγόμενά της στην συνέντευξη στο Naturejobs, ότι η συμβολή της στην κατασκευή της τραχείας ήταν μηδαμινή».
Η ίδια, το 2014, δήλωνε τα εξής: «Το πάθος μου για καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων και να διαμορφώσουν το μέλλον με ώθησαν να μελετήσω την ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και να αποκτήσω μάστερ στη Νανοτεχνολογία και την Αναγεννητική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL). Ως πτυχιούχος φοιτητής, εργάστηκα στην ανάπτυξη νευρικών μηχανισμών ιστών, για άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και χρειάζονται τεχνητές μεταμοσχεύσεις και εμφυτεύματα εγκεφάλου, για ασθενείς με αναπηρίες και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.» Σε κανένα σημείο, ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στην κατασκευή της πρώτης τεχνητής τραχείας.
Τι ισχύει για την συνεργασία της με τη NASA;
Σχετικά με συνεργασία της Ελένης Αντωνιάδου με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, για την οποία η ίδια έχει επανειλημμένα έχει μιλήσει, τα ellinikahoaxes δίνουν τη δική τους απάντηση. Η ιστοσελίδα παραθέτει τα δημοσιεύματα αλλά και τις συνεντεύξεις που η ίδια έδωσε («σε πρόσφατη συνέντευξη της στο περιοδικό Down Town γίνεται συνεχής αναφορά στη δουλειά της και οι απαντήσεις της δίνουν την εντύπωση ότι εργάζεται στην ΝASA. Επιπρόσθετα, στην συνέντευξη στην εκπομπή «Μίλα» στις 12/03/2014 αναφέρει ότι εργάζεται στην NASA και εκπαιδεύει αστροναύτες»).
Η ιστοσελίδα που πραγματοποίησε την έρευνα για την επαγγελματική πορεία της κ. Αντωνιάδου, ήρθαν σε επαφή με τον κ. Κριμιζή, ακαδημαϊκό και διαστημικό επιστήμονα, με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κ. Αντωνιάδου έχει παρακολουθήσει σαν μαθήτρια ένα σύντομο κύκλο μαθημάτων για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA, όμως τίποτα άλλο δεν φαίνεται να την συνδέει με την διαστημική υπηρεσία. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους μαθητές να βρεθούν στο περιβάλλον της NASA και να καταλάβουν πώς είναι να εργάζεσαι εκεί. Σε καμία περίπτωση όμως η συμμετοχή σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων δεν αποτελεί εργασία στην NASA, όπως μας διαβεβαιώνει ο διεθνούς φήμης διαστημικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της NASA, Σ. Κριμιζής, ο οποίος έχει συμμετάσχει ως κύριος επιβλέπων σε αποστολές της NASA, που αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως τα προγράμματα Voyager 1 και 2, ή το Cassini–Huygens».
Τι ισχύει αναφορικά με τις βραβεύσεις από τη NASA και την ESA;
Η κα Αντωνιάδου φέρεται επιπλέον να έχει βραβευθεί από τη NASA και την ESA για το επιστημονικό της έργο. Η ιστοσελίδα σχολιάζει σχετικά με αυτό:
«Επίσης, η κ. Αντωνιάδου φαίνεται να έχει λάβει το βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award για το 2012. Μετά από έρευνα, δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα στοιχείο γι’ αυτό το βραβείο, ή κάποιον άλλο ερευνητή που να το έχει λάβει. Φαίνεται να είναι μια πληροφορία που αναπαράγεται μόνο σε κάποιες ελληνικές ιστοσελίδες και πάντα αναφέρεται το όνομα της κ. Αντωνιάδου. Επίσης, σε επικοινωνία μας με τον Δρ. Σ. Κριμιζή, μας ενημέρωσε ότι, από όσα γνωρίζει, η NASA και η ESA έχουν ξεχωριστά βραβεία και δεν έχουν κάποιο που απονέμουν από κοινού. Επιπρόσθετα, σε λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων, τα οποία έχει απονεμηθεί μέχρι το 2012, δεν υπάρχει το όνομα της κυρίας Αντωνιάδου. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, συμπεραίνουμε πως αυτό το βραβείο πιθανότατα δεν υπάρχει».
Το βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου στο NASA/FDL Handbook 2019
Η κα Αντωνιάδου αναφέρεται στο NASA/FDL Handbook 2019 -Frontier Development Lab (FDL), και παρουσιάζεται με το παρακάτω βιογραφικό, ως ερευνήτρια πάνω σε δεδομένα βιοαισθητήρων:
Το σχόλιο της ιστοσελίδας εδώ είναι: «Στο βιογραφικό διαβάζουμε πως κάνει έρευνα πάνω στην Αναγεννητική Ιατρική και την Βιοαστροναυτική, καθώς και σε βλαστοκύτταρα και 3D βιοεκτυπώσεις για διαστημικές εφαρμογές. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι εργάζεται απευθείας για τη NASA, ή πως εκπαιδεύει αστροναύτες. Καμία αναφορά δεν γίνεται επίσης στο βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award.
Το Frontier Development Lab (FDL) εφαρμόζει τεχνολογίες AI στην επιστήμη του διαστήματος, για να βοηθήσει στην επίλυση μερικών από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αυτές κυμαίνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην πρόβλεψη του διαστημικού καιρού, τη βελτίωση της απόκρισης σε καταστροφές, κτλ.
Η FDL έχει μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με την NASA στις ΗΠΑ και την ESA στην Ευρώπη και τη συνεργασία ιδιωτικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η IBM και η Lockheed Martin. Οι ερευνητές που συμμετέχουν λαμβάνουν ένα χρηματικό ποσό για τα έξοδά τους, ενώ τους παρέχεται στέγαση και μεταφορά για τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων του πρότζεκτ. Επομένως δεν μιλάμε για απευθείας εργασία στη NASA, αλλά για συμμετοχή σε ένα από τα πολλά ερευνητικά προγράμματα, στα οποία η εν λόγω διαστημική υπηρεσία παρέχει αρωγή».
Οπως σημειώνουν τα ellinikahoaxes: «Μετά από ενδελεχή έρευνα, ήταν αδύνατο να βρούμε οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή της κας Αντωνιάδου σε προγράμματα της NASA, όπως επίσης και επιστημονικές δημοσιεύσεις, που να προέρχονται από την εργασία της εκεί ή σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα».
Από την ιστοσελίδα επισημαίνεται επίσης ότι η Ελένη Αντωνιάδου δεν έχει καν διδακτορικό.«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε ξεκινήσει ένα διδακτορικό το 2010 στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, στο εργαστήριο του καθηγητή Kong Hyun Joon, το οποίο όμως φαίνεται πως δεν ολοκληρώθηκε, καθώς η κ. Αντωνιάδου εμφανίζεται να τελειώνει τις σπουδές της τον Δεκέμβριο του 2012 στο Ιλλινόις, με έναν τίτλο μάστερ (MSc – εδώ φαίνεται και η διατριβή της) και όχι με διδακτορικό τίτλο σε επίπεδο PhD. Επίσης, δεν εμφανίζεται καν στο πρώην προσωπικό του εργαστηρίου του καθηγητή Kong, παρόλο που είναι γνωστό ότι έχει εργαστεί εκεί, ενώ στην σελίδα των πρώην μελών του εργαστηρίου εμφανίζονται ακόμη και οι προπτυχιακοί φοιτητές.
Επίσης, πλέον εμφανίζεται να κάνει διδακτορικό με τον καθηγητή Paolo De Coppi στο UCL του Λονδίνου, όμως το ηλεκτρονικό προφίλ της είναι ανενεργό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις σχετικές πληροφορίες, η κ. Αντωνιάδου δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου, αλλά κάτοχος δύο τίτλων μάστερ, ενός στο UCL και ενός στο Ιλλινόις, που όμως φαίνεται ότι ξεκίνησε σαν διδακτορικό και μετά μετατράπηκε σε μάστερ».
Η ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης και στην θέση που έχει επικρατήσει ευρέως στην Ελλάδα ότι η Ελένη Αντωνιάδου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες επιστήμονες. Σχετικά με τον τίτλο αυτό, τα ellinikahoaxes σχολιάζουν:«Ένας τέτοιος ισχυρισμός μπορεί να ελεγχθεί από τον αριθμό και την ποιότητα των δημοσιεύσεών της. Ελέγξαμε στο Scopus και εμφανίζεται να έχει 8 δημοσιεύσεις με ένα χαμηλό h-index γύρω στο 7, που δεν ανταποκρίνεται σε βιογραφικό αντίστοιχο της «μεγαλύτερης Ελληνίδας επιστήμονα». Να σημειώσουμε εδώ ότι ο γνωστός καθηγητής, Δ. Νανόπουλος έχει 550 δημοσιεύσεις και h-index 91, ενώ αρκετοί διδακτορικοί φοιτητές τελειώνουν τα διδακτορικά τους με h-index μεγαλύτερα του 7, ενώ είναι πρώτοι συγγραφείς σε πολλές ερευνητικές εργασίες.
Επίσης, από τις 8 δημοσιεύσεις της κ. Αντωνιάδου, οι 3 είναι συμμετοχές σε συνέδρια και η μία είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση. Από τις εναπομείνασες 4 δημοσιεύσεις πρωτότυπης έρευνας, σε καμία δεν είναι πρώτη ή τελευταία συγγραφέας, που σημαίνει ότι η συνεισφορά της είναι μικρή και δεν ήταν υπεύθυνη για την έρευνα, αλλά βοήθησε τους κύριους συγγραφείς και ερευνητές. Επομένως το επιστημονικό της έργο δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση σε αυτό που θα περιμέναμε από την «μεγαλύτερη Ελληνίδα επιστήμονα».
Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό πως η κ. Ελένη Αντωνιάδου είναι σημαντική επιχειρηματίας στον τομέα της υγείας καθώς έχει φτιάξει την εταιρεία Transplants Without Donors, τα ellinikahoaxes σημειώνουν:«Η κ. Αντωνιάδου όντως εμφανίζεται να είναι CEO στην εταιρεία Transplants Without Donors, η οποία όμως φαίνεται να είναι ανύπαρκτη, καθώς η ιστοσελίδα της δεν είναι καν ενεργοποιημένη, ενώ στάθηκε αδύνατο να βρούμε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία γι’ αυτήν την επιχείρηση. Η εν λόγω ιστοσελίδα (tissueeng.com), υπάρχει τουλάχιστον από το 1999, και φαίνεται να ανήκε στην εταιρία Tissue Engineering Sciences Inc. H εταιρία φέρεται να ειδικευόταν στη κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς.
Λίγο αργότερα, η εταιρία φαίνεται πως κλείνει και το όνομα domain είναι ανοιχτό προς αγορά. Από το 2013, το domain περνά στα χέρια της Transplants Without Donors, ωστόσο μέχρι σήμερα, η ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά ανενεργή.
Σε συνέντευξή στο NatureJobs το 2014, η κ. Αντωνιάδου αναφέρει ότι ελπίζει να έχει προϊόντα στην αγορά εντός του 2015, τα οποία θα είναι αντιδραστήρες και ικριώματα για διάφορα όργανα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έχει συμβεί μέχρι τώρα».
Το σχόλιο της ιστοσελίδας δεν σταματά εκεί, με την καταβαράθρωση να συνεχίζει «Να σημειωθεί εδώ ότι η Αγγλική Wikipedia έχει αφαιρέσει κείμενο για την κ. Αντωνιάδου με βάση όλα αυτά που αναφέρονται εδώ, ενώ η Γαλλική Wikipedia έχει προβεί σε μετατροπές για την πιο ακριβή απόδοση των γεγονότων. Να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα η κ. Αντωνιάδου αποδέχθηκε βραβείο Τeaching Leader, που διοργανώνεται από την RDC Informatics, δίπλα σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στον τομέα της εκπαίδευσης. Καθηγητές από δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια βραβεύθηκαν για τις επιδόσεις τους, την αφοσίωση και την καινοτομία στα μέσα διδασκαλίας. Μεταξύ άλλων και ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, του οποίου η σημαντική ερευνητική και ακαδημαϊκή πορεία είναι αδιαμφισβήτητη».
Το επίσημο βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου
Το παρακάτω βιογραφικό σημείωμα συντάχθηκε από την ίδια την κα Αντωνιάδου, και στάλθηκε στην εταιρία δημοσίων σχέσεων Palladian στις 4/9/2019, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση των βραβείων Θαλλής.
Βιογραφικό: Ελένη Αντωνιάδου, Ερευνήτρια Αναγεννητικής Ιατρικής & Βιοαστροναυτικής
Η Ελένη Αντωνιάδου είναι ερευνήτρια στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και Βιοαστροναυτικής με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα για μεταμοσχεύσεις. Είναι ακτιβίστρια κατά του παρεμπορίου οργάνων και σθεναρή υποστηρίκτρια για την ενασχόληση των κοριτσιών με τον χώρο της καινοτομίας και των επιστημών.
Έχει πραγματοποιήσει διεπιστημονικές σπουδές, κερδίζοντας πάνω από 15 υποτροφίες στους τομείς της Βιοϊατρικής Πληροφορικής, της Νανοτεχνολογίας, της Βιομηχανικής των Ιστών και της Αναγεννητικής Ιατρικής. Έχει αποφοιτήσει από την ακαδημία της ΝΑΣΑ και έχει εργαστεί στο Εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη πάνω στις επιδράσεις της ραδιενέργειας στον κεντρικό νευρικό σύστημα, στον τομέα Εκπαίδευσης Αστροναυτών για πειράματα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μετέπειτα συμμετείχε ως αστροναύτης προσομοίωσης διαστημικών πειραμάτων. Σήμερα, ως νέα ερευνήτρια, η δουλειά της στη ΝΑΣΑ επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των αστροναυτών από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας και της μικροβαρύτητας.
Έχει συνεργαστεί με βιοτεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κλινικές μελέτες για την δημιουργία νέων βλαστικών θεραπειών και μοσχευμάτων. Οι ερευνητικές της προσπάθειες στον χώρο της διασπαστικής καινοτομίας ενώνοντας τις κουκίδες μεταξύ έρευνας, πολιτικών υγείας και επιχειρηματικότητας έχουν υποστηριχθεί από δεκάδες ιδρύματα και έχει διακριθεί ως Young Global Leader από το World Economic Forum, 30under30 για το USA Forbes, Global Leader από το Tallberg Foundation, Laureate για την Cartier USA, European Young Leader από το Friends of Europe. To 2016 επιλέχθηκε να αντιπροσωπευθεί για την συμβολή της στην ιατρική καινοτομία ως ένα από τα 16 διαδραστικά γλυπτά μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έκθεσης «Οι Αγέρωχοι Άνθρωποι: Τεχνολογίες για την Ζωή».
Το 2019 επιλέχθηκε ως η πρώτη Ελληνίδα για το πρόγραμμα Barbie Sheroes ανάμεσα στις διεθνούς φήμης Katherine Johnson μαθηματικό της ΝΑΣΑ, και Sallie Ride την πρώτη γυναίκα αστροναύτης των ΗΠΑ, για την προώθηση των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών στα μικρά κορίτσια από το παγκόσμιο πρόγραμμα Barbie Role Models. Έχει αναγνωριστεί στις 100 πιο σημαντικές γυναίκες από το BBC 100Women, 100 γυναίκες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Διεθνή Αμνηστία, έχει λάβει το βραβείο Επιστημών & Έρευνας από τα Διεθνή Sciacca Awards, και τιμητική βράβευση για το ανθρωπιστικό της έργο από την UNESCO και έχει τιμηθεί ως Γυναίκα της Χρονιάς (’13) και Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς (’15) στη Βρετανία και Γυναίκα της Χρονιάς για την Επιστήμη στην Ελλάδα (’17) ανάμεσα σε άλλα».
Τα ellinikahoaxes σχολιάζουν: «Ωστόσο, όπως ήδη εξηγήσαμε, η σχέση της κας Αντωνιάδου με τη NASA δεν είναι άμεση, δηλαδή δεν εργάστηκε ποτέ απευθείας σε αυτή. Η κα Αντωνιάδου έχει παρακολουθήσει ένα summer camp στη NASA Academy, και εμφανίζεται στο NASA/FDL Handbook 2019, ως συμμετέχουσα στο Frontier Development Lab, ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων, υπό την αιγίδα της NASA και της ESA. Όσον αφορά στη συμμετοχή της στο «Εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη», φαίνεται πως αναφέρεται στην αποστολή Mars Science Laboratory (MSL), που εκτοξεύτηκε το 2009, και μετέφερε το ρόβερ Curiocity στον πλανήτη Άρη. Η συμμετοχή της, ωστόσο, είναι αδύνατη, τουλάχιστον στο αρχικό μέρος της αποστολής, διότι το 2009 φοιτούσε ακόμη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τυχόν μετέπειτα εμπλοκή της στη μελέτη δεδομένων πάνω στην ακτινοβολία στον Άρη, που συλλέχθηκαν από το Curiosity, δεν προκύπτει από κάποια επιστημονική δημοσίευση».
Τι απάντησαν οι υπεύθυνοι των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, αναφορικά με τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου, οι υπεύθυνοι των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» κοινοποίησαν μια ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2019. Σχετικά με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα social media, σχετικά με το τιμητικό βραβείο που δόθηκε στην Ελένη Αντωνιάδου, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, οι διοργανωτές των βραβείων επιθυμούν να διευκρινίσουν τα εξής:
Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους Υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων».
Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Παιδείας δήλωναν: «Η υπουργός τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση και απένειμε το βραβείο, όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί που παραβρέθηκαν»
To συμπέρασμα της ιστοσελίδας, βάσει της αναλυτικής έρευνας που έκανε, είναι το εξής:«Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως η κα Αντωνιάδου δεν έχει εργαστεί (απευθείας τουλάχιστον) για τη NASA, ενώ η συμβολή της στην κατασκευή της πρώτης τεχνητής τραχείας, η οποία εκ των αποτελεσμάτων κρίθηκε αποτυχημένη, ήταν από αμελητέα ως μηδαμινή. Από πουθενά δεν προκύπτει επίσης ότι «εκπαιδεύει αστροναύτες» για τη NASA, την ESA, ή οποιαδήποτε άλλη διαστημική υπηρεσία. Η αλήθεια, το ψέμα και η υπερβολή, πολλές φορές συνυπάρχουν σε δημοσιεύματα, καθιστώντας δύσκολο το διαχωρισμό τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ιστορία της κυρίας Ελένης Αντωνιάδου».
The post Ελένη Αντωνιάδου: Τι αποκαλύπτει αναλυτική έρευνα για την πορεία της appeared first on mononews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στους πωλητές τα ηνία του Χρηματιστηρίου
- Οι παροχές – έκπληξη που ανακοίνωσε η «Σκλαβενίτης» για όλους τους εργαζόμενους
- Ν. Κακλαμάνης για πετρέλαιο: «Κάντε το όπως ο Σαμαράς»
- Πόσο θα πάει η βενζίνη μετά την κρίση στη Σαουδική Αραβία
- ΠΝΟ: Απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου
- Αυτό είναι το νέο ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (ονόματα)
- Thomas Cook: Αίτημα προστασίας από τους πιστωτές και στις ΗΠΑ
- Φαρμακοποιοί Αττικής: «Όχι» στη διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από ιδιωτικά φαρμακεία
- Εικόνες - σοκ: Χιλιάδες νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση στη λίμνη Κορώνεια (φωτο+vid)
- Πράσινο στην έκτη ΣΔΙΤ για μονάδα αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία με 100 εκατ. ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ν. Κακλαμάνης για πετρέλαιο: «Κάντε το όπως ο Σαμαράς»
- Αυτό είναι το νέο ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (ονόματα)
- Καταργείται η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών-Τι είπε η Κεραμέως
- Ελένη Αντωνιάδου: Τι αποκαλύπτει αναλυτική έρευνα για την πορεία της
- Business Insider: Πώς κατασκευάζεται η Porsche Taycan
- Βενζίνη: Άρχισε ήδη να περνά στις αντλίες η επίθεση στη Σαουδική Αραβία
- Public Mobile Check: Η νέα, ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη υπηρεσία πιστοποίησης δίνει αξία στο παλιό σου smartphone!
- Η MLS εισάγει την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα MAIC στη βουλγαρική αγορά
- ΠΝΟ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου
- Τατιάνα Στεφανίδου: Τι απάντησε για την ίδια επιλογή φορέματος με την Σία Κοσιώνη
- Τελευταία Νέα Mononews
- Ελένη Αντωνιάδου: Τι αποκαλύπτει αναλυτική έρευνα για την πορεία της
- ΠΝΟ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου
- Business Insider: Πώς κατασκευάζεται η Porsche Taycan
- Αυτό είναι το νέο ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (ονόματα)
- Θρίλερ στη Ρόδο: Βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα άνδρα σε καμένο αυτοκίνητο
- Τατιάνα Στεφανίδου: Τι απάντησε για την ίδια επιλογή φορέματος με την Σία Κοσιώνη
- Ν. Κακλαμάνης για πετρέλαιο: «Κάντε το όπως ο Σαμαράς»
- Δέσμευση Μητσοτάκη ότι θα λυθεί το πρόβλημα των απορριμάτων μέσα στη τετραετία
- Public Mobile Check: Η νέα, ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη υπηρεσία πιστοποίησης δίνει αξία στο παλιό σου smartphone!
- Καταργείται η αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών-Τι είπε η Κεραμέως
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πράσινο στην έκτη ΣΔΙΤ για μονάδα αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία με 100 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο €500 εκατ.
- ΟΗΕ: Καμία ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων
- Παρεμπόριο και κυκλοφοριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Μώραλη - Χρυσοχοΐδη
- ΦΣΑ: «Όχι» στη διάθεση φαρμάκων σοβαρών παθήσεων από ιδιωτικά φαρμακεία
- Μητσοτάκης: Εντός τετραετίας θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα
- Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του ΟΤΕ – Τεράστιο το επενδυτικό ενδιαφέρον
- «Πιο Καινοτόμος Διαδικτυακή Τράπεζα στη Δυτική Ευρώπη» η Eurobank
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αλέξης Οικονομίδης
- Yποχωρεί η τιμή του πετρελαίου – Σε επιφυλακή παραμένουν οι αγορές