Ελλάδα: Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία

Αφιέρωμα New Green Deal – Μεγάλος Υποστηρικτής ΔΕΗ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα είναι μετρήσιμες αφού αρκετές μελέτες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εξετάζουν διάφορα σενάρια ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν παγκοσμίως αλλά και από κάθε χώρα.

Μια από τις πιο κατατοπιστικές μελέτες είναι αυτή της διαΝΕΟσις, η οκταμελής επιστημονική

ομάδα της οποίας επέλεξε να εξετάσει το πιο ρεαλιστικό σενάριο και τις επιπτώσεις που θα έχει για την περίοδο 2046-2065.

Εάν το χρονικό διάστημα σας φαίνεται μακρινό, υπολογίστε, όπως μας προτρέπει και η επιστημονική ομάδα, ότι είναι αρκετά κοντά για να φανταστούμε τις συνέπειες του φαινομένου αφού, για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι 15 χρονών σήμερα, το 2046 θα είναι σαράντα ενός και ένα παιδί που είναι σήμερα 5 χρονών θα είναι τριάντα ενός.

Η μελέτη παρουσιάστηκε το 2017 και προβλέπει τα εξής για τη χώρα μας:

-Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το διάστημα 1961-1990. Κατά τόπους η αύξηση θα φτάσει τους 3,8 βαθμούς τους θερινούς μήνες. Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα και μικρότερη στη νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του νότιου Αιγαίου και την Κρήτη. Αυτή η αύξηση αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες κυρίως στις πόλεις, αλλά και στις δασικές εκτάσεις.

-Οι ημέρες με καύσωνα (θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου) αναμένεται να αυξηθούν κατά 15-20 ετησίως μέχρι το 2050. Μέχρι το τέλος του αιώνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι “τροπικές ημέρες” (ημέρες με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου την ημέρα και άνω των 20 βαθμών τη νύχτα) αναμένεται να είναι περισσότερες από 50 το χρόνο.

-Αντίθετα, οι ημέρες με νυκτερινό παγετό θα μειωθούν σημαντικά, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα (έως και κατά 40 ημέρες ετησίως).

-Η βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 12% κατά μέσο όρο (κατά 20-30% τους θερινούς μήνες, κυρίως στα νότια, και κατά 10% τους χειμερινούς).

Καζάνι η Αθήνα

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, για την περιοχή της Αθήνας προβλέπεται αύξηση της µέσης µέγιστης θερµοκρασίας το καλοκαίρι κατά 2 βαθμούς Κελσίου για την περίοδο 2021-2050 και 4 βαθμούς Κελσίου για την περίοδο 2071-2100. Ταυτόχρονα µε την αύξηση της µέσης θερµοκρασίας, τα πρότυπα προβλέπουν και αύξηση των ακραίων υψηλών θερµοκρασιών. Συγκεκριμένα, η Αθήνα, σύμφωνα µε µελέτη το 2009 της WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την περίοδο 2021-2050 προβλέπεται να βιώνει έως και 15 περισσότερες ηµέρες το χρόνο µε µέγιστη θερµοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου σε σχέση µε την περίοδο 1961-1990 και ως και ένα µήνα περισσότερο το χρόνο µε νυκτερινές θερµοκρασίες  πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου.

(Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα για το κλίμα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο μεγάλο αφιέρωμα New Green Deal του mononews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα