Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

12:02 4/5/2024 - Πηγή: Mononews

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία.

Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG).

Η νέα

αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των διαμετρημάτων και φυσίγγια στις εγκαταστάσεις της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Προσέξτε γιατί πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου  επιτυχία της χώρας μας.

Στην νέα αυτή εταιρεία το 51% θα το κατέχει η ΕΑΣ και το 49% οι Τσέχοι.

Η ελληνική πλευρά δεν θα βάλει χρήματα ενώ οι Τσέχοι θα επενδύσουν 50 εκατ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ΕΑΣ προ μηνών υπέβαλε  στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα αμυντικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών που δημιούργησε η ΕΕ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε ASAP, δηλαδή το Act in Support Ammunition Production, για την κατασκευή πυρομαχικών που κατά κύριο λόγο οδηγούνται προς την Ουκρανία.

Συνολικά μέσω του ASAP χρηματοδοτούνται δεκάδες αμυντικές βιομηχανίες σε ολες της χώρες της ΕΕ.

Το ελληνικό σχέδιο εγκρίθηκε με την προϋπόθεση να δημιουργηθεί η νέα εταιρεία με την συμμετοχή της ΕΑΣ και των Τσέχων.

Πρακτικά ΕΕ και Τσέχοι επενδύουν στην νέα αυτή εταιρεία το θηριώδες ποσό των 83 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χτιστεί μια νέα μονάδα εντός των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ στον νομό Αττικής.

Το αίτημα για να χρηματοδοτηθεί η νέα αυτή μονάδα από κοινοτικά κονδύλια έγινε προ μηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση να συσταθεί το joint Venture (JV).

Τελικώς το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την δημιουργία του κοινού σχήματος.

Προχθές το απόγευμα το ΔΣ της ΕΑΣ, ενέκρινε το σχέδιο και τώρα όλα προχωρούν καλώς.

Την τελική συμφωνία, χειρίστηκαν οι νομικοί σύμβουλοι των Τσέχων δηλαδή το γραφείο Φλογαΐτη – Σιούτη και του Ελληνικού Δημοσίου η φίρμα Ζέπος – Γιαννόπουλος.

Έτσι τώρα το αφεντικό της ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος θα «πετάξει» για τις Βρυξέλλες στις 7 και 8 Μαΐου προκειμένου να πάρει το Οκ ότι όλα έγιναν σωστά.

Ακολούθως η χρηματοδότηση που ήδη έχει εγκριθεί,  θα λάβει το τελικό ΟΚ από τις Βρυξέλλες στα τέλη Μαΐου.

Δίχως άλλο η απόφαση του ίδιου  του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εγκρίνει την δημιουργία του JV μεταξύ της ΕΑΣ και των Τσέχων, αποδεικνύει την δυναμική που μπορεί να έχει μια τέτοια εταιρεία.

Αυτή την στιγμή στην Ευρώπη αντίστοιχο εργοστάσιο που να παράγει οβίδες όλων των διαμετρημάτων, υπάρχει μόνο στην Πολωνία.

Άρα σε μια ιδιαίτερα αισθητή περίοδο για την Ευρώπη, που «ξεσπάνε» και θα «ξεσπάνε» πόλεμοι στα σύνορα μας, η ΕΕ με δικά της κονδύλια θα λειτουργεί μια νέα μονάδα παραγωγής οπλικών συστημάτων.

H οποία θα εχει πελάτες μεταξύ άλλων την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο τζίρος της νέας εταιρείας μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 200-300 εκατ. ευρώ σε μια 5ετια.

Η Deloitte

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, η διοίκηση της εταιρείας είχε αναθέσει στην Deloitte την αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν κάνει ξένοι επενδυτές για το JV, και συγκεκριμένα οι Τσέχοι και μια αμερικανική εταιρεία.

Ωστόσο, η πρόταση του αμερικανικού fund αφορούσε στην ενοικίαση της έκτασης στο Λαύριο και στην παραγωγή πυρομαχικών μόνη της, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των ΕΑΣ.

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» οδηγούταν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, πρόταση που κρίθηκε ανεπαρκής και μη συμφέρουσα.

Αντίθετα, η πρόταση της τσεχικής εταιρείας για απόκτηση του 49% στο joint venture που θα δημιουργηθεί, οδηγεί στο άμεσο «ξεκλείδωμα» κοινοτικών κονδυλίων ύψους 33 εκατ. ευρώ και σε ρευστό άλλων 50 εκατ. ευρώ από την πλευρά του επενδυτή.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε συνομιλήσει σχετικά με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Φιάλα και έδωσε εντολή να προχωρήσει η συμφωνία επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει χωρίς ισχυρή αμυντική βιομηχανία σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Petrofin: Κυρίαρχες οι ελληνικές τράπεζες στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση – Πρωτιά για την Eurobank

ΟΟΣΑ: Παραμένει ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% εφέτος και 2,5% το 2025 

Τα λαβράκια της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε υποθέσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το 2023
 

Keywords
Τυχαία Θέματα