Αυτές είναι οι ελληνικές θέσεις για τον τουρισμό: Να ανοίξουν όλες οι χώρες 15/6 με υποχρεωτικό τεστ πριν το ταξίδι – Δείτε το έγγραφο

Το στόχο να ανοίξει η τουριστική δραστηριότητα ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη στις 15 Ιουνίου, με υποχρεωτικά τεστ πριν την αναχώρηση, και τους τρόπους προφύλαξης των επιβατών στα μέσα μεταφοράς και των τουριστών παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση στις θέσεις της για τον τουρισμό  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει

των αυριανών αποφάσεων.

Οι ελληνικές θέσεις συνοψίζονται σε 7 προτεραιότητες. Δίνεται έμφαση στην σημασία της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων υπηρεσιών, κεφαλαίων και προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπαίνει σαν στόχος ανοίγματος της τουριστικής αγοράς η 15η Ιουνίου και  τονίζεται η σημασία τουριστικών πρωτοκόλλων χωρίς διακρίσεις. Επίσης υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση ανά μέσο ταξιδιού, δηλαδή να μην επιτρέπονται κάποια πρώτα και άλλα αργότερα. Να ανοίξουν όλα μαζί με ανάλογα πρωτόκολλα.

-Όπως τονίζεται η ενιαία αγορά παραμένει το θεμέλιο της ‘Ενωσης και χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπων και κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει. Γι αυτό και πρέπει να αναγνωρίσουμε και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα και το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές.

-Οι βάσεις για την επίτευξη της επανεκκίνησης του τουρισμού πρέπει να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή. Ως στόχος αναφέρεται το άνοιγμα των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. Οι τουριστικές ροές πρέπει να επανεκκινήσουν με τρόπο που εξασφαλίζει δίκαιη μεταχείριση όλων των κρατών μελών, με συνεπή δέσμευση για την αποτροπή προκαταλήψεων με βάση την εθνικότητα στα πρωτόκολλα ταξιδιού. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών.

– Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση μέσου ταξιδιού. Μέσα μεταφοράς οδικώς, αεροπορικώς, με τρένο ή μέσω θαλάσσης να  ανοίξουν ξανά ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε πιο απομακρυσμένα κράτη μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω. Όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και πρόσβαση στα ταξίδια, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση ή τον προορισμό τους.

– Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τα ταξίδια πρέπει να στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να αποθαρρύνουν τον τουρισμό.

Θα μπορούσαν να προβλεφθούν τα ακόλουθα:
• Πριν ταξιδέψετε σε προορισμό χώρας μέλους.
– Σε αρχικό στάδιο,  πρέπει ιδανικά να επιτευχθεί σε επίπεδο ΕΕ μια κοινή συμφωνία για την προετοιμασία πριν από το ταξίδι,  η οποία θα συμπεριλαμβάνει   έγκυρη  δοκιμή  PCR τεστ  ή αντισωμάτων το πολύ 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Γενικότερα, για να υπάρξει δυνατότητα και να πραγματοποιηθούν τα τεστ προτείνουμε  να ενισχυθούν   όλα τα κράτη μέλη με κοινοτική χρηματοδότηση.
– Εναλλακτικά, δεν απαιτούνται δοκιμές PCR ή αντισωμάτων για ταξίδια μεταξύ περιοχών / χωρών-μελών που έχουν αποδείξει σαφείς και επίμονες ενδείξεις ότι η κατάσταση Covid-19 είναι υπό έλεγχο.
– Ένας κατάλογος διαπιστευμένων δοκιμών συμφωνείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και παρέχεται στις εθνικές αρχές. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα πρέπει να καταχωρούνται με τη μορφή έντυπου ή ψηφιακού πιστοποιητικού με εναρμονισμένο περιεχόμενο που θα αναγνωρίζεται αμέσως από τις αρχές όλων των κρατών μελών. Μια κοινή στρατηγική επικοινωνίας είναι σημαντική για την ενημέρωση των πιθανών τουριστών για το πού και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να γίνουν αυτά τα τεστ.

– Θα πρέπει να παρέχεται ευελιξία σε πιθανούς ταξιδιώτες σχετικά με την κράτηση ταξιδιού και διαμονής. Η πολιτική αποζημίωσης / επιστροφής χρημάτων για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω αλλαγής της τελευταίας στιγμής στις συνθήκες στο κράτος μέλος προέλευσης ή προορισμού ή επειδή έχουν δοκιμαστεί θετικά στον κοροναϊό θα πρέπει επίσης να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.

– Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο κίνδυνος μόλυνσης, δεν θα πρέπει,  να απαιτούνται τεστ στα αεροδρόμια.

– Η χώρα προορισμού να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ενημερώσει εκ των προτέρων τους πιθανούς τουρίστες για τα πρωτόκολλα που έχει εφαρμόσει.

• Στο αεροσκάφος:

– Όλα τα καθίσματα ενός αεροσκάφους μπορούν να γεμίσουν με επιβάτες, εάν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής κάλυψης. Δεν θα υπάρχει υποχρεωτική απαίτηση να διατηρείται άδειο το μεσαίο κάθισμα, καθώς αυτό θα καθιστούσε τις πτήσεις μη οικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία.

– Να μην υπάρχει φαγητό ή ποτό κατά τη διάρκεια της πτήσης.

– Η χρήση μάσκας από επιβάτες και προσωπικό πτήσης είναι υποχρεωτική.

– Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με το βασικό κοινό πρωτόκολλο που θεσπίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

• Κατά την άφιξη στη χώρα επίσκεψης:

Υπενθυμίζεται στους ταξιδιώτες τα εγχώρια πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούν. Η χώρα επίσκεψης παρέχει σαφείς και διεξοδικές οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει και με ποιον να επικοινωνήσει εάν ο ταξιδιώτης εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας αυστηρής σύστασης προς τον ταξιδιώτη να ακολουθήσει συγκεκριμένα εσωτερικά πρωτόκολλα.

Επιπλέον, κάθε κράτος μέλος αναπτύσσει εσωτερικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, για να διασφαλίσει:

– Επαφές ανίχνευσης, δοκιμών και διαδικασιών καραντίνας σε περίπτωση θετικού ασθενούς SARS-2-CoV ή κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης επιδημίας. Η χώρα επίσκεψης προσφέρει διαμονή και κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, όπου απαιτείται, για ταξιδιώτες της ΕΕ. Ο ταξιδιώτης υποχρεούται να παραμείνει στη χώρα επίσκεψης και να ακολουθήσει τις οδηγίες έως ότου οι υπάλληλοι υγείας επιτρέψουν το ταξίδι επιστροφής. Η χώρα επίσκεψης μπορεί να επιβάλει τοπικούς περιορισμούς ταξιδιού, όπου απαιτείται.

– Κατάλληλοι και επαρκείς κανόνες υγιεινής και συμβουλές για διαμονή, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, παραλίες, σπορ, εσωτερικές μεταφορές, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δραστηριότητες, μουσεία, πολιτισμός και όλες τις άλλες πτυχές της τουριστικής εμπειρίας.

– Διασφάλιση κατάλληλων τεστ και παροχή  υγειονομικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές.

– Σε περίπτωση μεγάλης επιδημίας, διαθεσιμότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κοινοτικής βοήθειας για τον επαναπατρισμό υπηκόων της ΕΕ από τη χώρα υποδοχής.

Δείτε το έγγραφο που απέστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν

Keywords
Τυχαία Θέματα